Crikvenica

Smokve ponovo rastu iz kamena na Maloj paladi

Biljana Savić

Sadnice smokve vire iz kamena Male palade

Sadnice smokve vire iz kamena Male palade

Nadamo se da će ove smokve zbog svog položaja ponovo postati svojevrsna atrakcija i da više nikome nikada neće pasti na pamet uništiti ih – zaključuje ravnatelj ŽLU-a Crikvenica Mario Kružić



CRIKVENICA  Mnogim Crikveničanima i njihovim gostima u sjećanje se urezala smokva koja je u uglu crikveničke luke rasla iz kamena i koja je uz spomenik ribaru bila neizostavni detalj na gotovo svim fotografijama iz Crikvenice. No, nažalost, prilikom izgradnje Trga Stjepana Radića smokva je uništena, a Crikvenica je tim činom izgubila dio svog neizostavnog identiteta.


Kako bi svojim sugrađanima i njihovim gostima vratio dio izgubljenog identiteta, ravnatelj crikveničke Županijske lučke uprave Mario Kružić došao je na ideju ponovo posaditi smokvu u kamenu rivu na Maloj paladi. I to ne jednu, već dvije smokve.


– Nakon brojnih investicijskih ulaganja u crikveničke luke, što nam je i osnovna zadaća, rado se odlučujemo i na realizaciju projekata kojima odajemo počast našoj tradiciji, prije svega onoj ribarskoj i pomorskoj. Obnova otočića i postava tunere u Selcu, postava sidra na Veloj paladi i kamenog križa u more ispred crikveničke luke, postava udice u Pazdehovi, obilježavanje blagdana sv. Nikole i Štovne nedelje samo su neki od takvih projekata – ističe Kružić i dodaje da je »crikvenička smokva« desetljećima bila mjesto okupljanja i divljenja generacijama Crikveničana i njihovih gostiju upravo zbog činjenice da je rasla doslovno iz kamena.


Sadnice smokve vire iz kamena Male palade


Sadnice smokve vire iz kamena Male palade





– Nažalost, jednim potezom pera gradske vlasti i nakon toga rezom motorne pile prestala je postojati. Nadamo se da će ove posađene smokve zbog svog položaja ponovo postati svojevrsna atrakcija i mjesto okupljanja i da više nikome nikada neće pasti na pamet uništiti ih – zaključuje Kružić.


Ideji sadnje smokava rado se odazvala poljoprivredna zadruga API Kvarner čiji je upravitelj Antonio Komadina donirao dvije sadnice smokava.


– Riječ je o autohtonoj sorti zamorčica koja je izuzetno otporna na razne vremenske uvjete te je ujedno izuzetno pogodna za sušenje – ističe Komadina koji je pohvalio ovu ideju koja osim poljoprivredne note sadrži i onu tradicijsku jer je smokva othranila brojne generacije Primoraca. I tako je nakon osam godina smokva ponovo postala žitelj crikveničke luke.