Korijeni vuku

Slikar Toni Franović: Kolorit griško-vinodolskog kraja pronosi svijetom

Franjo Deranja

Foto F. Deranja

Foto F. Deranja

Iza umjetnika svjetskoga glasa Tonija Franovića, po roditeljima Kirca (majka Crikveničanka, otac Grižanac) zanimljiv je životni i profesionalni put. Nakon tri godine medicine, upisao je i završio Akademiju, a iako je živio i radio u svjetskim metropolama, skrasio se nadomak Koprivnice, a česti je gost i crikveničkoga kraja



CRIKVENICA   Jedan je likovni kritičar rekao kako je prvi dojam što se stvori gledanjem njegove slike – originalno korištenje boja. »Dramatično i odvažno služi se jarkim – zasićenim tonovima razvijajući vrlo kompleksan odnos s platnom kao izražajnim ekranom – poigravajući se idejom dimenzionalnosti«, govori znalac o umjetnosti akademskog slikara Tonija Franovića.


Ovaj je umjetnik već zarana odvagnuo i odlučio, tako da su njegove riječi – kako nije siguran što će raditi za deset godina – unaprijed osuđene na odgovor: kao što je u konkurenciji između Medicinskog fakulteta i Akademije prevagnula ova druga opcija kao normalan i spontani slijed u razvoju i izrazu Franovićeve prirode, osuđene na odgovor da će zasigurno i tada, nakon idućih deset godina – slikati.


U Crikvenici je i prošlog i ovog ljeta mnogo učinio na oživljavanju Memorijalnog ateljea Zvonka Cara, a uz njega u tome su sudjelovali i drugi likovni umjetnici, slikari i akademski slikari.




Zasigurno su i boje u Franovićevom stvaralačkom impulsu nekim svojim ishodištima povezane uz crikveničko-griško-vinodolsko područje…


Impresivna karijera


Toni Franović rođen je u Zagrebu 1964. godine, a po roditeljima (majka Crikveničanka, otac Grižanac) izravno je povezan s primorskim, crikveničko-vinodolskim krajolicima.


Slika od ranog djetinjstva, a izlaže od 1989. godine. Počeo je studirati medicinu ali je, nakon tri godine na Sveučilištu u Zagrebu, upisao Akademiju likovnih umjetnosti istog Sveučilišta, gdje diplomira 1990. Već 1993. zapošljava se u Aradu (Arad Arts Project) u Izraelu, kao predavač. Godinu dana kasnije već je u Washingtonu gdje predaje duhovnost u umjetnosti. Godine 1995. dobiva mjesto mlađeg asistenta na katedri slikanja i crtanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje do 2004. Gostuje kao predavač u Washingtonu, uređuje interijer zgrade Židovske općine u Zagrebu i sinagoge u Osijeku, gostuje godinu dana kao predavač slikanja u Tel Avivu, kreira eksterijer Centra »Podravka« u Koprivnici, a njegove su slike u mnogim privatnim zbirkama i fundusima u SAD-u, Izraelu i u mnogim europskim prijestolnicama i većim gradovima gdje je izlagao. U proteklih nekoliko godina docent je na Medijskom sveučilištu u Koprivnici.


»Posložena« Koprivnica


Trenutačno radi na doktorskoj disertaciji o temi »Prirodni ciklusi i njihove manifestacije u stvaralačkom postupku – temporalna dimenzija slikarstva«, i to na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.


– U Koprivnici je mnogo toga dobro posloženo. U osnovi značajan je odnos gospodarstva, a poznato je što je i koja tvrtka sinonim za tamošnje gospodarstvo, i to odnos prema obrazovnom sektoru, pa onda i prema nadgradnji tog područja, a to je koprivničko Sveučilište, te odnosu vodstva grada i tamošnje županije –  govori Franović.Toni živi u Legradu, gdje su se očito poklopile neke njegove životne i emocionalne paradigme – o neposrednijem doticaju s prirodom, i to izvan velikih gradskih aglomeracija – ali istodobno rado putuje između velikih gradova SAD-a, Europe i – na ovoj našoj strani – između Crikvenice i Koprivnice. U najkraćem, to znači: Toni Franović između Crikvenice, pa zatim »izvora svih trendova« New Yorka, pa Washingtona i Tel Aviva, te Koprivnice.