Jedriličarski klub iz Selca

Škola jedrenja: Yadro “proizveo” osam mladih jedriličara

Anto Ravlić

Većina polaznika škole jedrenja nastavlja redovito trenirati u klubu / Snimio Anto Ravlić

Većina polaznika škole jedrenja nastavlja redovito trenirati u klubu / Snimio Anto Ravlić

U tri godine dvotjednu školu jedrenja, namijenjenu djeci od osam do 12 godina, završilo je više od 60 polaznika



SELCE Novih osmero mladih jedriličara uspješno je savladalo program druge ovogodišnje dvotjedne škole jedrenja Jedriličarskog kluba Yadro iz Selca. Treću godinu za redom JK Yadro iz Selca provodi školu jedrenja za djecu od 8 do 12 godina.


Kroz tri godine dvotjednu školu jedrenja završilo je više od 60 polaznika. Suradnjom s Dječjim domom Izvor iz Selca, tamošnja djeca imaju mogućnost besplatnog pohađanja škole jedrenja na što su u klubu izuzetno ponosni.


Većina polaznika škole jedrenja nastavila je redovito trenirati u klubu, dok neki već nastupaju na regatama. Za djecu kojoj je ovo druga ili treća sezona jedrenja, Yadro je nabavio jedrilice klase Laser.




Škola jedrenja traje dva tjedna i sadrži 15 nastavnih tema s ciljem savladavanja osnova tehnika jedrenja. Teme koje su mali jedriličari savladali su dijelovi jedrilice, optimista, stabilnost u jedrilici i sposobnost upravljanja, čvorovi, opremanje i priprema jedrilice za odlazak na more, pojam uzdi, privjetrine, zavjetrine, prvo jedrnje, pristajanje na obalu, pritezanje jedra, prevrtanje i ispravljanje jedrilice, promjena kursa, okret u vjetar, okret od vjetra, jedrenje uz vjetar, jedrenje niz vjetar i pravo puta, pravila izbjegavanja sudara na moru. Voditelj škole jedrenja, koja je rezultat višegodišnjeg iskustva i formalnog obrazovanja na kineziološkom fakultetu, je viši trener Ilija Sokolić iz Novog Vinodolskog.


– Zahvaljujem se brojnim prijateljima kluba koji su omogućili ovoj djeci da korisno provedu svoje slobodno vrijeme, steknu nova znanja i prijateljstva, te savladaju nove vještine. Škola jedrenja bila je u svim planovima JK Yadro od samog početka djelovanja kluba, ali je realizacija odgađana zbog zahtjevnosti takvog projekta. Bilo je potrebno pripremiti nešto infrastrukture, nabaviti opremu i jedrilice, pronaći i angažirati kvalificirane trenere, te uložiti jako puno rada u uređenje i održavanje klupskog objekta, opreme i same nastave. Pored svih ostalih aktivnosti kluba, članovi su se potrudili i uspjeli uz podršku grada Crikvenice, u relativno kratkom roku uhodati taj zahtjevan pogon. Posebno smo zahvalni JK Val iz Crikvenice, na odličnoj suradnji i svesrdnoj pomoći kod pokretanja i održavanja škole jedrenja, kao i ostalih aktivnosti kluba, naglasio je prilikom dodjele diploma mladim jedriličarima predsjednik JK Yadro Davor Lončarić.