Zajednički projekt

Simbol grada u novom ruhu: Na kuli Turnac opet Vidikovac

Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

U sklopu zajedničkog projekta Narodnog muzeja i galerije i Grada Novog Vinodolskog, započela je sanacija kule Turnac (Kvadrac) kojom će se obnoviti to zaštićeno kulturno dobro i omogućiti njegova valorizacija. Vrijednost radova je oko pola milijuna kuna



NOVI VINODOLSKI Započela je sanacija kule Turnac (Kvadrac) u Novom Vinodolskom. Radi se o zajedničkom projektu Narodnog muzeja i galerije Novi Vinodolski i Grada Novog Vinodolskog kojim će se obnoviti novljansko zaštićeno kulturno dobro. Vrijednost radova je oko pola milijuna kuna. Obnovu sufinancira Ministarstvo kulture s 300 tisuća kuna. Sredstva su dobivena kroz Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2016. godinu – Program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara.


Za razliku se pobrinuo Grad Novi Vinodolski. Radovi će obuhvatiti sanaciju krova radi sprečavanja devastacije objekta i očuvanja muzejske građe, sanaciju unutarnjeg stepeništa radi stvaranja nove atraktivne ponude za turiste te sanaciju prostorija koje nisu u upotrebi u svrhu proširenje prostora za izložbu postojećih predmeta. S obzirom da se radi o radovima na zaštićenom kulturnom dobru, za intervencije je bilo potrebno odobrenje nadležnog Konzervatorskog odjela. 


Povijesno mjesto


Na zahtjev Konzervatorskog odjela u Rijeci, krovu kule vratit će se njegov prvotni izgled, odnosno onaj za kojeg postoji najstarija dokumentirana fotografija iz 19. stoljeća. Po završetku sanacije kula će dobiti vidikovac i otvoriti turistima pogled na Novi Vinodolski iz dosad nepristupačne perspektive.




Kula je dio Frankopanskog kaštela sagrađenog na uzvisini iznad ušća Suhe Ričine u vrijeme vladavine knezova s otoka Krka, odnosno Frankopana u 13. stoljeću. Njegove zidine u svom višestoljetnom postojanju kriju brojne znane i neznane priče. Mjesto je to sabiranja predstavnika devet vinodolskih gradova i donošenja poznatog Vinodolskog zakona 1288. godine. Mjesto je to gdje se vladalo – upravljalo gradom, stanovalo, zatvaralo (zatvor), učilo (škola).


Godine 1615. evidentirano je rušenje i pregrađivanje, nakon napada Mlečana. Slomom Frankopana i Zrinskih mijenjaju se gospodari i započinje propadanje kaštela. Najprije zbog nezainteresiranosti carskog povjerenstva, a zatim i 1750. godine nakon potresa. Godine 1761. oštećene dijelove ruši Trgovinsko nadleštvo Austrijskog primorja, i to dvije kule na sjevernom krilu. Krajem 19. stoljeća ruši se okrugla kula Rundel. Godine 1911. preuređuje se jugoistočno krilo kaštela, a 1923. se krenulo u još jednu veću obnovu.


Vlaga otjerala muzej


Kula Kvadrac ili Turnac najsačuvanija je i dominira centrom grada. Visoka je 18 metara i uz prizemlje ima četiri kata. U svojoj dugoj prošlosti kula dijeli sudbinu cijelog kaštela, sve obnove i promjene, iako u manjoj mjeri. Danas se na kuli nalaze veći prozori koji su zamijenili nekadašnje uske i male. Godine 1893. probijena su vanjska vrata, izgrađuje se krunište.


U prvi kat kule Turnac ulazi se s prvog kata kaštela na kojem je smještena gradska uprava, u drugi kat s drugog kata kaštela. Na treći i četvrti kat te današnji vidikovac dolazi se stepenicama s drugog kata. Od 1972. godine u prostoru drugog kata jugoistočnog krila kaštela i kuli Turnac (drugi, treći i četvrti kat) smješta se novljanski muzej sa svojim stalnim postavom. Na vrhu kule nalazio se panoramski dalekozor. Hodnike i prostorije krasili su brojni muzejski eksponati.


Osamdesetih godina prostor kule morao se isprazniti od eksponata zbog vlage i od tada se ne koristi za izlaganje, a već više od deset godina ne koristi se niti vidikovac. Uređenje kule otvorit će novu mogućnosti i ideje, a konačni odgovor što će se naći u kuli ovisit će i o odluci kakvu će namjenu dobiti kuća Mažuranića koja se sljedeće godine vraća gradu.