Doba uskoka

Senjani ponosni na uskoke: Otvorena izložba fotografija sa snimanja HRT-ove serije

Dorotea Prpić

Izložba obuhvaća 60 velikih fotografija koje zorno i dokumentarno prate svih šest dana koje su ekipa i glumci te statisti serije Doba uskoka proveli u Senju



SENJ Do 1. rujna u Gradskoj knjižnici Senj može se razgledati netom otvorena izložba fotografija pod nazivom »Vratili se uskoci kući – sa snimanja HRT-ove serije Doba uskoka u Senju« autora Zorana Hapče. Otvorenje izložbe održalo se proteklog vikenda u sklopu Uskočkih dana, a u organizaciji Turističke zajednice Grada Senja i Gradske knjižnice Senj.


– Ima li ljepšeg načina da zaokružimo ove Uskočke dane u znaku kojih naš Senj diše ovog vikenda, nego umjetnošću i to tematsko vezanom za naše hrabre ratnike na koje smo mi Senjani silno ponosni. Zahvaljujući HRT-u podvizi naših uskoka doživjet će uskoro raskošnu ekranizaciju, a dio serijala Doba uskoka snimao se proljetos u gradu pod Nehajem. Izložba »Vratili se uskoci kući« obuhvaća 60 velikih fotografija koje zorno i dokumentarno prate svih šest dana koje su ekipa i glumci te statisti serije Doba uskoka proveli u našem gradu. Cilj ove izložbe je promocija našega grada i njegovog kulturno-povijesnog nasljeđa te promocija serije Doba uskoka čije je snimanje izazvalo veliku radost i zanimanje među našim sugrađanima, ali i ponos jer okosnica serijala su slavni uskoci i naš Senj – grad koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama – rekla je moderatorica otvorenja i ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić.


Zahvala autora


Uz uživanje u divnim fotokadrovima uskoka, brodovlja i grada Senja, publika je mogla čuti i pročitati brojne zanimljivosti vezane za sam serijal te za snimanje u Senju.




Okupljenima se obratio te zahvalio autor Zoran Hapčo, koji ljubav za fotografiju gaji i razvija već gotovo 40 godina. Njegovi fotografski počeci vežu se za vatrogastvo i snimanje natjecanja iz te branše u kojoj je i sam cijeli život. Već desetljećima objektivom vjerno dokumentira sve događaje u gradu pod Nehajem i okolici, stvarajući vrijednu riznicu zavičajnih uspomena, a glavni motiv njegovog stvaranja je – ističe – ljubav prema Senju i svemu senjskome.


Četiri nastavka


Program otvorenja prigodnim su nastupima oplemenili VIS Bonaca i Mirko Nerat te ansambl Holloenek Hungarica iz Mađarske, a izložbu je otvorio direktor senjskog TZ-a Viktor Samaržija, izrazivši zadovoljstvo što su se i ovom izložbom, kao i cjelokupnim bogatim programom Uskočkih dana uskoci zaista vratili svojoj kući, svome Senju koji se njima diči.


Serija Doba uskoka sastoji se od četiriju nastavaka – svaki u trajanju od 50 minuta, a trebala bi se početi prikazivati krajem iduće godine. Stalna postava ove povijesno-dokumentarno-igrane serije brojila je 60 članova, a ukupno je u projektu sudjelovalo 1.000 statista, konkretno u Senju je u šest dana snimanja bilo uključeno 280 statista te glumci Amar Bukvić (Juriša Hajduk), Dušan Bućan (Rabatta) i drugi.


Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim privlačnim scenama dotiče i 14. i 15. stoljeća, a Hrvatska radiotelevizija je za potrebe serije dala izraditi približno 600 kostima koji su unikatan ručni rad. Serijal se snimao na desetak lokacija po cijeloj Hrvatskoj, a u Senju se snimanje fokusiralo na senjsku luku, Senjski kanal, područje iza otoka Zeca, a najzahtjevnije i najimpresivnije su bile svakako scene noćnog snimanja. U Senju su građani imali prilike vidjeti kako male uskočke gajete napadaju veliki mletački trgovački galijun.


Snimao se i dolazak austrijskog plemića Josipa Rabatte i habsburških vojnika u Senj 1600. godine, kao i procesija i dvoboj Ivana Vlatkovića i Ahmet-age. Glavna zvijezda snimanja bio je impozantni stari, drveni brod »Aurora« koji je uresio senjski porat i bio tih dana prava foto i turistička atrakcija. Zahvaljujući umijeću i reputaciji redatelja serijala Burića, čije se serije Hrvatski kraljevi i Republika već prikazuju diljem svijeta, i za povijest slavnih uskoka uskoro će se nadaleko čuti, čemu se Senjani neizmjerno vesele.