Novo tijelo i novi projekti

Savjet mladih Crikvenice će QR kodovima obilježiti 16 važnih gradskih lokacija

Anto Ravlić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Uz označavanje značajnih točaka grada, i ove godine ide pogođena tribina »Kamo nakon srednje«. U pauzama između akcija pokušat će se razbiti pasivnost mladih



CRIKVENICA Savjet mladih Grada Crikvenice savjetodavno je tijelo gradskog vijeća Crikvenice osnovano s ciljem aktivnog uključivanja mladih u javni život Grada Crikvenice. Netko će već u startu zaključiti da je riječ o samo još jednom tijelu koje se osniva tek da bi se zadovoljilo formu, da se može reći da društvo vodi računa o mladima i uvažava njihovo mišljenje. U Savjetu mladih žele uvjeriti svoje sugrađane da je takvo mišljenje pogrešno. I sugrađane žele uvjeriti djelima, a ne pukim uvjeravanjem.



Savjet se bavi konkretnim, svakodnevnim problemima mladih. Recimo, često je pitanje zašto mladi Crikvenice ne bi imali besplatan ulaz na glavnu gradsku plažu. Nedostatak prostora za druženje mladih također je problem koji je godinama prisutan u Crikvenici.


Mlade zanima i mogućnost zapošljavanja, no Savjet se ne bavi pronalaženjm posla. No, ideja je da se pomogne mladima u pronalaženju posla tijekom sezone.




Ideja je da se prikupe ponude svih koji traže zaposlenike na jednom mjestu, da se mlade informira o vrstama posla, o načinima zapošljavanja i visini plaća. I svi skupljeni podaci bi se objavili na društvenim mrežama ili na web stranicama Grada Crikvenice.



Aktualni saziv Savjeta formiran je još u listopadu 2014. godine, no aktivnosti će se zahuktati tek ove godine obzirom da na lanjski proračun nisu mogli utjecati već ga je predlagao prošli saziv savjeta, najavljuje predsjednik Savjeta mladih Gracian Čop kojem u Savjetu društvo čini osam članova.


Članovi


Savjet čine Ivana Barac koja studira na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Martin Brkić koji je privremeno u Njemačkoj našao posao, Dario Krmpotić, Marinko Miškulin Stevanić, Vedran Pavličević, Marijana Peričić, Morona Prenc te Vedran Tomić. Članovi se biraju na prijedlog političkih stranaka i udruga.


Savjet može davati prijedlog gradskom vijeću i ima utjecaj na odluke koje se tiču mladih. – Voljeli bismo da nam se mladi Crikveničani više obraćaju, da vidimo što ih muči. Nas devetero ne može znati sve probleme, ističe Čop.Lani je najprimjećenija akcija savjeta bila organizacija tribine »Kamo nakon srednje?« organizirana u suradnji sa SŠ Dr. Antuna Barca.

– Jako dobru suradnju imamo sa školom i ravnateljem Arsenom Badurinom. Tribinu smo organizirali na način da ne zovemo profesore s fakulteta već studente koje srednjoškolci mogu slobodnije pitati i dobiti informacije o fakultetima praktično od vršnjaka. Nastavljamo s tribinom i ove godine jer se pokazala pogođenom. Ponosni smo na taj projekt, a dobar odaziv sve govori, objašnjava predsjednik Savjeta Čop.


Natječaj


Ove godine Savjet mladih ima na raspolaganju 20 tisuća kuna, deset tisuća kuna od traženog, ali šest tisuća kuna više nego lani. I mladi pripremaju konkretan projekt od kojeg će profitirati Crikveničani, stari i mladi, ali i turisti i svi posjetitelji Crikvenice.


– Većinu proračuna usmjerit ćemo na projekt postavljanja QR kodova na znamenitosti grada i na važne lokacije u gradu. Postavit ćemo kodove na 16 lokacija, uz suradnju škola, Muzeja Grada Crikvenice, Gradske knjižnice i Udruge Crikveničana. Obilježit ćemo crkve, spomenike, prvi crikvenički hotel Nadvojvotkinje Clotilde… Kod skeniranja koda, automatski će se ići na web stranicu Turističke zajednice Grada Crikvenice pa će se moći dobiti informacije i o drugim sadržajima koji se nude posjetiteljima grada. Uskoro ćemo raspisati natječaj kojim ćemo tražiti najbolje fotografije objekata na kojima ćemo postaviti QR kodove, najavljuje Čop dodajući da je projekt s tri tisuće kuna podupro HEP.


Pasivnost


U Savjetu ističu da je jedan od problema s kojim su se suočili pasivnost mladih. Članica Savjeta Ivana Barac ističe da je obrazovanje jedan od najboljih načina za protjerivanje pasivnosti i osjećaja nemoći.


– Kao jedan od najznačajnijih ciljeva Savjeta, istaknula bih obrazovanje i informiranje mladih u lokalnoj zajednici. Odlaskom u Zagreb na Fakultet političkih znanosti otkrila sam kako mlada osoba danas ima neograničene mogućnosti profesionalnog usavršavanja na nacionalnoj i internacionalnoj razini. U dvije godine imala sam priliku steći mnoge vještine izvan formalnog obrazovanja, kao i poznanstva iz cijele Europe zahvaljujući kojima sam proputovala gotovo cijelu Europu i upoznala europsku zajednicu iz prve ruke, a to mi je otvorilo nova vrata prema stažiranju, volontiranju i zapošljavanju.


Svoje iskustvo nerijetko dijelim s mladima iz Grada, no iako su reakcije veoma pozitivne i mnoge mogućnosti na koje naiđem proslijeđene, mladi ostaju jako pasivni i nezainteresirani što me najviše zabrinjava, upozorava članica Savjeta koja je kao predstavnica Hrvatske na Kongresu lokalnih i regionalnioh vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu zajedno sa 40 kolega iz Europe zastupala interese europske mladeži na lokalnoj i regionalnoj razini.


Predsjednik Savjeta Čop upozorava na pasivnost i u političkoj participaciji mladih te na potpunu nezainteresiranost za politički okvir koji im određuje svakodnevnicu.


Ograničenja


– U Savjetu pokušavamo približiti to tijelo mladima kako bi shvatili da se i njihov glas čuje, da grad nije neki nestvarni fenomen koji slučajno nastaje. Kroz godišnji program Savjeta siguran sam da ćemo neke od tih ciljeva ostvariti jer su mnoge suradnje na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini već ostvarene i čeka se realizacija konkretnih aktivnosti.


Moramo naglasiti da je naš rad ograničen i dobivenim proračunom, što znatno usporava implementaciju projekata koji bi u suprotnom poprimili veći opseg i internacionalni karakter, što bi samo motiviralo mlade i pozicioniralo ih bolje na tržištu rada, što je u krajnoj liniji i cilj Grada Crikvenice, kaže Čop koji je sa još 11 kolega nedavno izabran u predsjedništvo Koordinacije gradskih savjeta mladih Republike Hrvatske, osnovane radi kvalitetnijeg umrežavanja 28 savjeta širom Hrvatske.