Međunarodni judo kamp u Selcu

Samo 12 koraka od mora trenira 500 mladih judaša

Anto Ravlić

Polaznici kampa nisu mogli doći sebi kad su vidjeli gdje će trenirati. Igralište hostela Karlovac je natkriveno šatorom, a stranice su dignute kako bi pogled pucao na more 



SELCE » U otvorenoj dvorani, tek 12 koraka od mora, trenira 500 sportaša. Možda je scena više nalik na futurističku turističko-sportsku viziju kakvih u Hrvatskoj ima napretek, no nakon što se uštipnemo shvatimo da ne sanjamo. Pred nama je 540 mladih judaša iz 17 država koji na igralištu hostela Karlovac u Selcu upijaju nova znanja na Međunarodnom judo kampu u organizaciji Judo kluba »Balance« iz Selca. 


  Svježi zrak


Polaznici kampa uvjete ocjenjuju fantastičnima. Mnogi od njih nisu mogli doći k sebi kad su vidjeli gdje će trenirati. Igralište je natkriveno šatorom od kojeg je ostao samo krov. Stranice šatora su dignute kako bi pogled s vježbališta pucao na more udaljeno 15 metara. Iako su polaznici kampa ponajviše orijentirani na treninge, nisu mogli odoljeti ljepotama Selca i mora. 



Svoje reprezentativce u kamp je doveo i austrijski izbornik Adi Zeltner koji hvali vrhunsku razinu kampa u kojem se može izuzetno napredovati u ogledima s jakim suparnicima. Zeltner kamp u Selcu shvaća kao pripremu za europsko prvenstvo koje će se održati u rujnu u Poreču.    – Sport je u prvom planu, no može li netko odoljeti moru koje gledamo iz dvorane i ne opustiti se kupanjem – pita se austrijski izbornik.




  


     – Trenerski posao je težak, potrebno je puno mira i relaksacije, a upravo to nalazim u Selcu koje nije prenatrpano turistima. Uživam dignuti se rano ujutro, prošetati uz more i okupati se, objašnjava ukrajinski trener Gennadii Jaremenko iz Odesse ističući da se rad uz more, na svježem zraku, odražava na rezultate više mjeseci.    Oduševljenje ne krije niti trener hrvatske kadetske reprezentacije Vladimir Preradović. 

   – Izvrstan kamp. Obično treniramo u zatvorenim dvoranama i mogu vam reći da uživamo u ovoj dvorani uz samo more. Ambijent je odličan, savršen, smatra Preradović. 


  Spoj sporta i turizma


Kamp se organizira u Selcu treći put te se na taj način pomalo ostvaruje vizija Miroslava Mesaroša koji želi pretvoriti Selce u značajnu točku na judo karti Europe. 


   – Imamo 540 judaša, a pribrojimo li trenere i prateće osoblje, dolazimo do 670 sudionika kampa. U odnosu na prošlu godinu, udvostručili smo broj sudionika kampa i mogu reći da selački judo kamp već spada među najjače kampove, čak i u europskim razmjerima. S nama su i četiri reprezentacije, hrvatska, austrijska, litavska i mađarska. Kamp je i velika promocija selačkog, crikveničkog i hrvatskog turizma. S nama su sportaši iz Rusije, Francuske, baltičkih zemalja i oduševljeni su ljepotom Hrvatske, morem, ljudima. Sigurno će mnogi od njih dovesti svoje obitelji u Hrvatsku. Ovo je korak ka oživotvorenju ideje o simbiozi sporta i turizma na crikveničkoj rivijeri, objašnjava ambiciozni predsjednik Judo kluba Balance Miroslav Mesaroš i najavljuje još jedan veliki korak. 


   – Želim u predsezoni organizirati turnir koji će okupiti tisuću sportaša iz cijele Europe. Ne znam hoće li to biti veći sportski ili turistički korak, objašnjava Mesaroš.