Rasplesani vikend

Samba mania u Senju: Sambasctico uskrsnuo u novom ruhu

Nataša Car

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Vikend je bio ispunjen nastupima plesnih grupa pristiglih iz Brazila, Argentine, Kube, Francuske, Njemačke, Austrije i Hrvatske, a osim sambe, bilo je tu i capoeire i zumbe. Izvođači su vrućim ritmovima odlučili zaraziti cijeli grad pa su, osim Pavlinskog trga, okupirali i gradske plaže



U Senju je prošli vikend ponovno održan festival sambe »Samba Mania«, što je nova verzija nekadašnjeg »Sambastica«. Osim sambe, posjetitelji su u petak i subotu mogli uživati i u ritmovima capoeire i zumbe.


Vikend je bio ispunjen nastupima stranih, ali i domaćih grupa. Pozornica na Pavlinskom trgu nije bila jedina lokacija nastupa. Izvođači su vrućim ritmovima odlučili zaraziti cijeli grad, nastupajući i na gradskim plažama. Nastupi u subotu krenuli su već ujutro, a samba groznica tresla je grad do ranih jutarnjih sati u nedjelju.


Direktor Turističke zajednice Grada Senja Viktor Samaržija istaknuo je kako su na ovom festivalu, ubacivanjem novih ritmova, kao zumbe i capoeire, htjeli postići raznolikost. Zadovoljan je prošlogodišnjim uspjehom festivala, no smatra da je ove godine bilo još bolje.


Pozitivne reakcije


Dobili su mnoge pozitivne reakcije posjetitelja, ali i izvođača kojima su oba dana ispunjena nastupima. Dodao je da se vidi da uživaju u tome što rade. Na ovogodišnjoj Samba Maniji sudjelovalo je 10 grupa iz Brazila, Argentine, Kube, Francuske, Njemačke, Austrije i Hrvatske. Mnogi izvođači stigli su dan ili dva ranije kako bi se stigli pripremiti.Clayton Santos iz Brazila nastupa s austrijskom grupom Samba Quilombo Vienna, koja je ovdje bila i prošle godine.

Santos obožava nastupati na Samba Maniji svirajući tradicionalne brazilske bubnjeve zvane caixa. Istaknuo je da je važno da publika uživa u nastupu jer od nje izvođači na pozornici dobivaju mnogo energije. Inače, obožava Senj te je dodao da bi mogao i živjeti tamo. Santos je već puno puta posjetio grad te je nastupao i na bivšem Sambasticu, za koji kaže da je također bio odličan festival.


Uspješna organizacija


Direktor Turističke Zajednice ipak smatra da je Samba Mania bolja zbog raznolikih ritmova. Drago mu je da su nakon jednogodišnje pauze nakon Sambastica, uspjeli ponovno vratiti festival u nešto drukčijem izdanju.


Planiranje ovogodišnjeg festivala počelo je već oko Božića. Samaržija ističe da se ove godine u Senju održava mnogo događanja, a Samba Mania jedno je od najvećih. Pored toga, u Turističkoj zajednici samo je troje zaposlenika koji su sve sami organizirali. Kako voli reći njihov direktor, oni su »mala ekipa za velike stvari«.


Organizacija je po svemu sudeći bila uspješna. Nastupi su okupili brojnu publiku. Mnogi su u nastupima uživali iz terasa kafića na Pavlinskom trgu, ali najbolji pogled se ipak pružao iz prvog reda ispred pozornice.