Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
19. siječnja 2020.
Promocija šaha

foto Šahovska legenda u Crikvenici: Gari Kasparov odigrao simultanku s 15 djece

Foto Nataša Car
Foto Nataša Car
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2019. u 22:14 2019-07-03T22:14:30+02:00

Protivnici su mu bili pobjednici brzopoteznog turnira koji se održao ranije u hotelu Omorika te drugi sudionici turnira po odabiru organizatora

CRIKVENICA - Petnaestoro djece imalo je čast igrati simultanku protiv šahovske legende Garija Kasparova. Protivnici su mu bili pobjednici brzopoteznog turnira koji se održao ranije u hotelu Omorika te drugi sudionici turnira po odabiru organizatora. Ova događanja, kao i otvorenje šahovske plaže u Crikvenici prethodnog dana dio je popratnih aktivnosti Croatia Grand Chess Toura.

Na dječjem brzopoteznom turniru u hotelu Omorika sudjelovalo je 78 sudionika. Djeca iz Hrvatske i inozemstva bila su podijeljena u tri dobne kategorije, do 10, do 13 i do 16 godina, a igrala su osam kola. Turnir je otvorio gradonačelnik Damir Rukavina koji je djeci poručio da se potrude jer najbolji imaju priliku zaigrati protiv Kasparova.

A najbolji u konkurenciji dječaka i djevojčica do 13 godina bili su Filip Martić i Mia Lukić, do 10 godina Ivam Horvat i Ema Hajdinić, a najbolje plasirani do 9 godina bili su Jure Tadić i Inti Maček. Uz njih s Kasparovim su zaigrali Tara Valković, Katia Butorac, Ena Ban, Tara Škiljan, Ivano Tomljanović, Ivano Sundać, Nikola Kos, Josip Jakšić i Lara Zagorac.

Kasparov je rekao kako mu je u Crikvenici uvijek lijepo.

"Mislim da je važno uspostaviti ovakvu tradiciju i zahvalio bih se svom prijatelju Damiru što potiče šah", rekao je.

Crikvenički gradonačelnik zahvalio se Kasparovu bez kojeg ne bi bilo moguće organizirati sve ove šahovske aktivnosti. Smatra da su sadržaji poput nove šahovske plaže koja je otvorena dan ranije te organiziranje šahovskih turnira veliki poticaj za mlade. A igra protiv velemajstora zasigurno je najveći poticaj.

"Mislim da je važno da djeca dobiju priliku da igraju protiv nekadašnjeg svjetskog prvaka", smatra Kasparov.

Događanje je privuklo brojnu publiku u Preradovićevu ulicu gdje su pratili napetu simultanku. Djeca su se tijekom igre pokazala kao dostojni protivnici.

3680632

Državna prvakinja do 9 godina Lara Zagorac rekla je da je bilo napeto igrati protiv velemajstora, ali zadovoljna je svojim rezultatom te ukoliko joj se pruži prilika, ponovno će zaigrati protiv njega.

"Imala sam veliku tremu, nisam znala kako će izgledati igra i koliko dugo ću izdržati", rekla je Tara Valković, no na kraju je ipak bila sretna svojom igrom.

"Još uvijek sam jako uzbuđena, ali sve bih ponovila da mogu", zaključila je.

3680635

Simultanka je trajala gotovo dva sata, a najustrajnija u igri protiv šahovakog velemajstora bila je Ema Hajdini iz Kraljevice.

Organizator je Fond Garry Kasparov Adriatic, suorganizatori su Grad Crikvenica i TZG Crikvenice. Tehnički organizatori su Rohada j.d.o.o. i ŠK e4.

3680636

3680637

3680640

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.