Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2
Sutra: 5° 5° 2
16. veljače 2019.
Sedmo izdanje etnofestivala

foto (SR)ETNO SELCE Od starih običaja i vještina do mlaćenja prazne slame

Šlag na torti zabavnog programa bio je nastup sastava Putokazi / Foto Nataša CAR
Šlag na torti zabavnog programa bio je nastup sastava Putokazi / Foto Nataša CAR
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2018. u 13:28 2018-07-02T13:28:24+02:00

Na sajmu tradicijskih i ekoproizvoda uzduž promenade predstavljeni su prehrambeni proizvodi, proizvodi za njegu te ručni rad od školjaka, tekstila i drva. Prezentirane su stare vještine, kao što je pranje robe na perilu, šivanje robe na staroj šivaćoj mašini i pletenje ribarske mreže

SELCE  Etno festival (Sr)etno Selce ove je godine održan ranije kako bi se pojačala predsezona, a posjetitelja nije manjkalo. Prve su večer prezentirani stari običaji i vještine kao što je pranje robe na »perilu«, a druge je večeri glavna atrakcija bila mlaća slame.

U petak je već u 19 sati počeo sajam tradicijskih i ekoproizvoda uzduž promenade, koji su uključivali prehrambene proizvode, proizvode za njegu te ručni rad od školjaka, tekstila i drva.

OPG Špoljar Miroslav na štandu je imao izložena eterična ulja, kremice i male mirisne vrećice koje su bile obješene na zanimljivoj sušenoj grani od lješnjaka za koju je vlasnik dobio ponude, iako je ona tamo bila samo za ukras.

renuo0prema0moru

Cure iz obrta Dilvija na štandu su imale izložene proizvode od tekstila, uglavnom ruksake, torbe i manje torbice za kozmetiku te one za duhan. Marka proizvoda koje izrađuju nosi ime BabaMara, a za izradu koriste tehniku linoreza.

Mirjana Deranja iz Novog Vinodolskog izrađuje prekrasne ukrase od školjaka, a na (Sr)etnom Selcu ih prezentira svake godine. Bila je iznenađena što se festival ove godine održava ranije i zabrinuta da neće biti dovoljno posjetitelja.

ranja_rucni0rad2

Razlog prebacivanja uglavnom je vezan uz pojačanje predsezone. Selčani i Crikveničani, kao i njihovi gosti, rado su se odazvali te je centar Selca bio pun. Osim zanimljivih proizvoda, posjetitelji su uživali i u dobroj glazbi. Na trgu je nastupila klapa Sveta Jelena, KUD Sveti Juraj te KUD Ive Jelenović, a šlag na torti bio je nastup sastava Putokazi.

Glazbe nije falilo ni na Polači te su tamo publiku zabavljali zbor KUD-a Neven i folklorna grupa Sunce. Na toj je lokaciji glavna atrakcija ipak bila prezentacija starih vještina, kao što je pranje robe na »perilu«, šivanje robe na staroj šivaćoj mašini i pletenje ribarske mreže. Na Harmici su gosti degustirali tradicionalna jela koja su domaćini za njih pripremili, a druženje uz ukusno jelo i piće popratio je sastav Klamaruša.

Sljedeća je večer počela vatreno. Na trgu se već na samom početku večeri mlatila prazna slama koja se nakon mlaće zapalila. Prema priči, ukoliko dim krene prema moru, godina će biti dobra za ribolov, a kretanje dima prema kopnu dobar je znak za poljoprivredu. Dim je ove godine krenuo prema moru, što znači da bi Selčani trebali imati uspjeha u ribolovu.

spoljar0miroslav

Nakon što je vatra dogorjela, gosti su se vratili ukusnoj hrani i odličnoj glazbi. Na Harmici je ovaj put goste zabavljao sastav Trio Crikvenica. Na samom trgu nastupio je Neven Barac, KUD Moslavina-Kutina te klapa Tramuntana, a zabave nije falilo ni na Polači gdje je održana fešta uz sastav Mistral.

Organizator sedmog (Sr)etnog Selca je Turistička zajednica Grada Crikvenice, a pokrovitelji su Grad Crikvenica i Županijska lučka uprava Crikvenica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka