Nezadovoljstvo obitelji Valčić

SPOR S GRADOM Zbog buduće ceste propala im prodaja starine u Novom Vinodolskom

Nataša Car

Grad želi otkupiti samo dio okućnice obitelji Valčić, čemu se oni protive jer žele prodati čitavu nekretninu / Foto  N. CAR

Grad želi otkupiti samo dio okućnice obitelji Valčić, čemu se oni protive jer žele prodati čitavu nekretninu / Foto N. CAR

Grad želi spojiti Ulicu A. Mažuranića i Trg I. Mažuranića, no obitelj iz Pule tvrdi da će prolazak ceste njihovom parcelom spriječiti mogućnost ikakve gradnje i umanjiti im vrijednost imovine



NOVI VINODOLSKI  Grad Novi Vinodolski dobio je lokacijsku dozvolu za izgradnju dvosmjerne ceste koja bi spojila Ulicu Antuna Mažuranića i Trg Ivana Mažuranića te planira na jesen krenuti u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Cilj projekta je rješavanje problema loše prometne povezanosti istočnog dijela grada s centrom.


Kako bi Grad dobio građevinsku dozvolu, potrebno je završiti glavni projekt i otkupiti zemljišta koja su potrebna za izgradnju ceste. No, to bi moglo biti otežano jer neki vlasnici parcela ne žele pristati na uvjete Grada.


Primjerice, u redakciju Novog lista već se javila obitelj Valčić iz Pule, koja se protivi namjeri grada da otkupi samo dio njihove parcele koji je potreban za gradnju ceste. Davor Valčić je od svoje bake naslijedio kuću s okućnicom u Ulici Antuna Mažuranića i tu su kuću odlučili prodati jer ne planiraju živjeti u Novom Vinodolskom.


Starina obitelji Valčić / Foto Nataša CAR


Starina obitelji Valčić / Foto Nataša CAR





Cesta već ucrtana


Imovinu su prvo ponudili Gradu, no prema njihovim riječima, gradonačelnik Velimir Piškulić je odbio ponudu uz obrazloženje da Grad nema novca da otkupi cijelu imovinu, kao i da se njihova imovina neće dirati jer postoji drugo rješenje.


S obzirom da Grad nije htio otkupiti njihovu imovnu, odlučili su izaći na tržište. Predstavnik agencije za promet nekretninama koju su unajmili prvo im se javio s dobrim vijestima – nađen je kupac.


– Trebali smo otići u Novi Vinodolski potpisati kupoprodajni ugovor s kupcem, no dan ranije zvali su iz agencije i obavijestili nas da Grad Novi Vinodolski ima ucrtanu cestu na našoj imovini i da je zabranjena gradnja bilo čega četiri metra od te ceste – rekli su supružnici kojima je tako prodaja propala.


U Gradu ističu da nije istina da se ne može ništa graditi, ali uvjet je da se ne prelaze postojeći tlocrtni gabariti. U tom slučaju može se srušiti stara kuća i izgraditi nova, ukoliko je to želja vlasnika. Na udaljenost od ceste i susjeda mora se paziti samo u slučaju proširenja.


Simulacija s ucrtanom budućom cestom preuzeta s facebook stranice grada


Simulacija s ucrtanom budućom cestom preuzeta s facebook stranice grada



Moguće izvlaštenje


Supružnici iz Pule žele da Grad otkupi cijelu parcelu, no pročelnik Domagoj Kalanj objasnio je kako bi na kupnju svega morali pristati samo ako bi se izvlaštenjem dijela čestice vlasnicima onemogućilo normalno korištenje ostatka imovine.


»Nismo dužni otkupiti sve«, zaključak je pročelnika. »Ukoliko se situacija ne riješi sporazumno, sljedeći korak je postupak izvlaštenja u kojem će nezavisni procijenitelj reći kolika je vrijednost dijela imovine koji nam je potreban«, rekao je novljanski gradonačelnik Piškulić.


U rješavanje imovinsko-pravnih odnosa Grad kreće ove jeseni, a s izgradnjom ceste krenuli bi na jesen 2020. ukoliko do tada riješe sve vlasničke odnose. U Gradu su istaknuli da realizacija ovog projekta ima mnoge benefite, čak i za vlasnike parcela jer će izgradnjom ceste dobiti bolji, kolni pristup kućama te da će se podignuti vrijednost nekretnina.


Ipak, Valčić i supruga ne planiraju odustati od slučaja. »Odbijamo vjerovati da se privatno vlasništvo može samo tako uzeti«, istaknuli su, dodajući kako se ni Valčićeva baka ne slaže s prodajom dijela zemljišta jer želi zaraditi dovoljno novca kako bi imala za starački dom, dok supružnici žele imati dovoljno sredstava za normalan život s dvoje djece u Hrvatskoj.