Raznovrstan program

SJEVERNI VELEBIT Naš najmlađi nacionalni park postao punoljetan

Anto Ravlić

Znanstveni skup u povodu obilježavanja 18. godišnjice osnivanja privukao je 60-ak stručnjaka, odnosno 120 sudionika, za vikend se pješačilo Velebitom, a mitsku planinu upoznavala su djeca i talijanski turisti



KRASNO U Tjedan parkova Hrvatske uključio se Nacionalni park Sjeverni Velebit koji je ove godine, kao najmlađi od svih hrvatskih nacionalnih parkova, postao punoljetan. Organiziran je dvodnevni znanstveno-stručni skup »Od istraživanja k dobrom upravljanju Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit«. Skup se održavao povodom 18 godina osnivanja i 16 godina aktivnog djelovanja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit koji zauzima površinu od 109 četvornih kilometara, što je otprilike jednako četvrtini otoka Krka, te se penje do Velikog Zavižana na visinu od 1.676 metara nadmorske visine.


Skup je okupio 120 sudionika. Preko 60 predstavnika znanstvenih i stručnih institucija, udruga i pojedinaca, koji su tijekom proteklih 15 godina provodili istraživanja na Sjevernom Velebitu u području geologije i geomorfologije, raznih grana biologije, kulturne baštine, geodetskih znanosti, meteorologije i speleologije.


Svi oni predstavili su svoje radove na području nacionalnog parka. U dva dana moglo se čuti pedesetak izlaganja. Skup je privukao i predstavnike javnih ustanova za upravljanje prirodnim vrijednostima, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, lokalne zajednice…





Najčešće se na području Nacionalnog parka spominju meteorološka postaja na Zavižanu, strogi rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi, botanički rezervat Visibaba te botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa, unutar kojega se nalazi i poznati Velebitski botanički vrt. Najpoznatija staza je Premužićeva. Godišnje Sjeverni Velebit posjeti dvadesetak tisuća posjetitelja.



Novi Plan upravljanja


Skup održan u Krasnu, gdje se nalazi i sjedište parka, bio je prilika da se stručnjaci raznih struka bolje međusobno povežu, razmijene ideje te uspostave ili poboljšaju dosadašnju suradnju, ističu u NP-u Sjeverni Velebit.S obzirom da Ustanovi predstoji izrada novog Plana upravljanja Parkom, održana je i radionica na kojoj su znanstvenici sa svog aspekta analizirali vrijednosti Parka i potencijalne faktore koji ih ugrožavaju, te davali prijedloge za konkretne akcije. Dvodnevi znanstveni skup je završio obilaskom Kuće Velebita, budućeg centra za posjetitelje u Krasnu. Suorganizator skupa bila je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.Sponzori Skupa bili su Fond i lokalna tvrtka Pilana Krasno.

Besplatan ulaz


Tjedan parkova Hrvatske u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit obilježen je i na terenu. Za vikend su organizirani Dani Nacionalnog parka Sjeverni Velebit povodom 18. godišnjice osnutka Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Posjetitelji su mogli na besplatno stručno vođenje po poučnim stazama »Upoznajmo Sjeverni Velebit pješice«, a jučer su individualni posjetitelji mogli besplatno u Nacionalni park. U sklopu Tjedna parkova organizirano je i predavanje za djecu »Priroda u našem dvorištu« kojim se željelo potaknuti djecu da svoja dvorišta i vrtove vide novim očima. I peta aktivnost je posjet pilot-skupine talijanskih turista »Usporite da biste osjetili život u EDEN-u (Europska destinacija izvrsnosti)«.