Predstavnici marina, resornih ministarstava i HGK

SJEDNICA U NOVOME Od kategorizacije luka nautičkog turizma i online prijava do boravišne pristojbe za nautičare

Franjo Deranja

Sudionici sjednice Udruženja hrvatskih marina u Novom Vinodolskom / Snimio Franjo DERANJA

Sudionici sjednice Udruženja hrvatskih marina u Novom Vinodolskom / Snimio Franjo DERANJA



 


NOVI VINODOLSKI  U Marini Novi, jednoj od najnovijih i najbolje opremljenih luka za nautičke turiste na hrvatskoj obali Jadrana, koja je zbog toga i dobila kategorizaciju „5 sidara“, održana je u petak sjednica predstavnika hrvatskih marina i dužnosnika resornih ministarstava, te inspekcija i iz Jadranskog zavoda HAZU.


Bili su tu Monika Udovičić, pomoćnica ministra u Ministarstvu turizma, kap. Siniša Orlić, pomoćnik Ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Boško Ercegovac, načelnik Sektora uprave za sigurnost plovidbe, Toni Grgić, inspektor u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, i drugi.




Na sjednici je bilo riječi o nužnosti izmjena i unapređivanju uvjeta za prijavu, a to znači i efikasniju online prijavu nautičkih turista, sustavu vinjeta, o načinima plaćanja boravišne pristojbe, o kategorizaciji luka nautičkog turizma i razvrstavanju drugih objekata za pružanje usluga veza i smještaja plovnih objekata.


Novi Vinodolski  s Marinom Novi / Snimio Franjo DERANJA


Novi Vinodolski s Marinom Novi / Snimio Franjo DERANJA



Posebice bilo je riječi i o obvezama zbrinjavanja crnih tankova u marinama, a u skladu s izmijenjenim pomorskim zakonikom, te o obvezi vađenja iz mora potonulih predmeta i objekata.


Nautički turizam u cjelokupnoj turističkoj ponudi Hrvatske čini sve značajniji segment, a nautički turisti sve su bolji gosti-potrošači!


U radu prve ovogodišnje sjednica vlasnika Udruženja hrvatskih marina što djeluje pri HGK sudjeluju predstavnici marina Novi i Mitan marine, obiju iz Novog Vinodolskog, zatim marina iz Punta, Trogira, Zadra, Betine, Verude, ACI d.d., Olive Island marine (Ugljan), Tehnomont, Šolte-Maslinica, Pirovac, Kornata, Vrsara, Marina Baotić Sukošan i Zadra.


Domaćin, novoizgrađena Marina Novi, ponudila je od prije tri godine 204 veza, uz popratne objekte u luci i u suhoj marini, te s kvalitetnim popratnim hotelskim smještajem, vlasnika tvrtke MIKIĆ iz Omišlja (Krk). 


Snimio Franjo DERANJA


Snimio Franjo DERANJA