Griški lokal slavi 20 godina rada

S poslom u Frankopanu često stiže i budući muž

Anto Ravlić

Više od kafića – Frankopan je središnje mjesto društvenog života u Grižanama / Snimio Anto RAVLIĆ

Više od kafića – Frankopan je središnje mjesto društvenog života u Grižanama / Snimio Anto RAVLIĆ

Ništa u Grižanama ne prolazi mimo Frankopana. Čak pet posto mještana radilo je u caffe baru. Od 65 zaposlenih, čak 15 djevojaka upoznalo buduće supružnike u lokalu, na radnom mjestu



GRIŽANE Ako se želite udati, a nikako naći onog pravog, postoji jednostavan recept. Doći u Grižane i naći se na pravom mjestu. Ako ste pomislili da se radi o uvodu u oglas agencije koja posreduje u sklapanju veza i brakova, daleko ste od pogotka.  


Jamstvo za brak je posao konobarice u caffe baru Frankopana u Grižanama koji danas u 22 sata priprema feštu povodom 20. godišnjice lokala koji je u Grižanama puno više od mjesta u kojem će se popiti piće, neobavezno popričati ili prodiskutirati sa starim društvom o ozbiljnim temama.  



– Gosti žele probati autohtona pića koja zbog zakonskih propisa često puta ne možemo imati. Traži se domaća rakija i vino. Što zbog zakonskih propisa, što zbog male količine, trenutno ne možemo izaći u susret i ponuditi. Gosti vide po kućama domaću rakiju s travama, a kad dođu kod nas na šank, mi je nemamo, jer je ne možemo imati, naglašava Barac.





Sa svima dobar


– Otvorili smo pred Oluju 1995. godine. Kroz 20 godina prošli smo lijepa i ružna vremena. Danas kad se vratim 20 godina unatrag, vidim djecu koja su dolazila kod mene na prvo piće, a danas su to zreli ljudi sa obiteljima. Svakako je zanimljiv podatak da je čak pet posto pučanstva Grižana radilo u caffe baru. U dva desetljeća kod mene je radilo 65 ljudi. Mahom iz Grižana. No, još je zanimljivije da je od 65 zaposlenih, čak 15 djevojaka upoznalo buduće supružnike u lokalu, na radnom mjestu. I muški su radili, njih petorica, ali se niti jedan nije oženio. Očito je suđeno djevojkama, priča prvi i gotovo jedini vlasnik Dean Barac koji je nakon uvodna tri mjeseca s partnerom, sam ostao u poslu.


– Kad se okrenem unatrag, a 20 godine je dug period u životu, a još duži u poslu, ponosan sam što sam sa svim ljudima koji su radili kod mene, ostao u dobrom odnosu. Nikad nismo prekinuli na ružan i grub način, priča Barac koji je u dva mandata obnašao dužnost predsjednika Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine.  


Običaji


Drugi Barčev »posao« je Udruga za očuvanje narodnih običaja Juraj Julije Klović koja pokreće sve manifestacije u mjestu od 840 stanovnika. Kako je Barac predsjednik udruge, a nije mogao biti na dva mjesta, brdo manifestacija se dogovaralo u Caffe baru Frankopan.


– More događaja u Grižanama je dogovoreno i skrojeno u Frankopane. U Caffe-baru priređivale su se književne večeri, izložbe slika, održavali koncerti kroz koje smo afirmirali mlade glazbenike. Imali smo rock večeri na kojima su mladi nastupali prvi put javno. Osim toga, Frankopan je baza u kojem dogovaramo dobar dio događanja u Grižanama, priča Barac.


Caffe bar Frankopan nudi još jednu zanimljivost.


Politika


– To je bila frankopanska štala, pod zavodom je za zaštitu spomenika. Starost objekta mjeri se u stotinama godina. Hvala i vlasnicima, obitelji Saftić, koji mi iznajmljuju lokal već 20 godina, a hvala i svima koji su nas ponekad trpili u dva desetljeća.Srećom, susjedi nisu morali trpiti glazbeni šund.

– U svih 20 godina borili smo se protiv narodnjaka. Narodnjaci nisu kročili u Frankopan, ponosno ističe Barac dodajući da se politiku nije moglo izbjeći.


– Razmatranje aktualnih dnevno-političkih tema uvijek je zanimljivo gostima. U zadnje vrijeme najviše se diskutiralo o vjetrenjačama u Vinodolskoj općini, otkriva Barac.


Kako je bilo raditi sredinom devedesetih, a kako danas?


– Velika razlika, do 1999. godine, kad su krenuli krediti, radilo se lijepo. Tada se osjetio prvi val pada prometa, a onda je drugi stigao s recesijom. No, držimo se. Radimo cijelu godinu. U posljednje vrijeme čak se u prometu osjeti i turistička sezona, čemu je pridonio razvoj ruralnog turizma. Krenuli smo s deset tisuća noćenja i stigli na 65 tisuća noćenja, osjetan je napredak, no za bolji život od turizma treba nam još bolja matematika, kaže Barac.



U srijedu slavi caffe bar Frankopan. Fešta počinje u 22 sata uz tamburaški sastav Frankopani. Već u četvrtak gazda slavi 50. rođendan. Dva dana, dva slavlja.– Sav sam u obilježavanju 20 godina Frankopana, a za svoj rođendan nisam još ništa stigao organizirati, a svi očekuju. Ipak je 50 godina broj, smije se Barac.


Proširenje


U planu je proširenje lokala u susjedni objekt, gdje bi počeli nuditi prehranu. Veliki je problem u Vinodolu što nema restorana, ističe Barac i nudi zanimljivo razmišljanje.  


– Kuća za odmor u Vinodolu koštaju smiješno u odnosu na iste takve kuće na nekim razvikanim destinacijama. I onda svi očekuju i manje cijene u kafiću. Strancima su naše cijene smiješne. Pivo je 1,30 eura, a u Crikvenici dva eura. Naša je prednost što mi još uvijek prodajemo gostoljubivost. Gosti nisu brojke, već gosti u pravom smislu riječi, kaže Barac.