Dobrovoljni darivatelji

Rukavina primio članove Kluba 100+

Biljana Savić



Gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina primio je po jedanaesti put dobrovoljne darivatelje krvi s područja grada Crikvenice s više od 100 darivanja krvi. Rukavina je istaknuo da se Crikvenica po broju darivatelja u Klubu 100+ nalazi u samom vrhu na razini Hrvatske. Dodao je da darivanje nema cijene i da je izrazito ponosan što su ljudi prepoznali važnost darivanja krvi te što se zbog njih za Crikvenicu čuje i u ovom kontekstu. Kao i svake godine, darivatelje je darivao simboličnim poklonima, a na prijemu se, nakon službenog dijela, s darivateljima i družio u prostoru Gradske vijećnice.


Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Crikvenica Irena Gašparović zahvalila se gradonačelniku i darivateljima te se pohvalila i jednim novim darivateljem 100+ – Danijelom Brozovićem. Na prijemu su bila i trojica darivatelja s područja Vinodolske općine koji daruju krv na području grada Crikvenice, a prijemu se stoga pridružio i načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić te je istaknuo da će i oni uvesti ovu lijepu praksu prijema, s obzirom na to da i na području njihove općine ima veliki broj darivatelja. Načelnik je rekao da je i sam bio darivatelj krvi, dok mu je zdravstveno stanje to dopuštalo te da bi svakome tko može preporučio isto.


Trenutačno 17 aktivnih


U Klubu 100+ trenutačno je 17 aktivnih darivatelja, od kojih je dio već navršio 65 godina te ne mogu darivati krv na terenskim akcijama u Crikvenici, ali se za njih tri puta godišnje organizira prijevoz na Transfuziju KBC-a Rijeka. Na jučerašnjem su prijemu u Crikvenici bili nazočni Ivica Car, Milorad Hajnić, Želimir Mihalić, Boris Stopinšek, Baretić Ratko, Davor Miculinić, Ivica Unković, Danijel Brozović, Mariagrazia Ćavar, Nedeljko Car, Dubravko Jeličić, Marijan Lovrić, Siniša Tomašić, Vladimir Budimir, Nikola Udovičić, Željko Gašparović i Ervin Car, a nisu mogli prisustvovati Nikola Rosić i Zoran Cvija.




U evidenciji je trenutačno 27 članova s više od 100 darivanja krvi, s time da su neki darivatelji zbog starosne dobi neaktivni. Također, tu je i jedna darivateljica (Mariagrazia Ćavar), koja ima 76 darivanja, a budući da žene mogu darivati krv samo tri puta godišnje (muškarci to mogu četiri puta godišnje), izjednačena je brojka 100 muških darivanja sa 75 ženskih darivanja.


Vrijedni isticanja


Ove godine je priznanje predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski, dobilo četvero crikveničkih darivatelja za 100 darivanja (muškarci), odnosno 75 darivanja (žene) tijekom 2017. i 2018. godine: Mariagrazia Ćavar, Vladimir Budimir, Davor Miculinić i Ivica Unković.


Apsolutni crikvenički rekorderi u darivanju krvi – Siniša Tomašić sa 145 darivanja (još je uvijek aktivan na darivanju na Transfuziji) te Želimir Mihalić sa 144 darivanja – svakako su vrijedni isticanja. Na akciji u prosincu se, zbog starosne dobi, od aktivnog darivanja oprostio darivatelj Marijan Lovrić, sa 141 darivanjem krvi.