Proslava Dana Crikvenice

Rukavina: Pokrenuli smo nezaustavljiv kotač razvoja

Biljana Savić

Nagrađeni s čelnicima Grada Crikvenice / snimio M. Gracin

Nagrađeni s čelnicima Grada Crikvenice / snimio M. Gracin

Crikvenica je danas uređeno mjesto koje puno i kontinuirano ulaže u mlade i infrastrukturu, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Veselko Mutavgjić. Još je puno važnih projekata, od kojih je najvažniji izgradnja zapadnog lukobrana, poručio je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina



Svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Crikvenice u povodu proslave Dana Grada Crikvenice održana je sinoć u lapidariju crikveničkog Hotela »Kaštel«. Domaćinima – gradonačelniku Damiru Rukavini, članovima Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Veselkom Mutavgjićem, brojnim Crikveničanima i dobitnicima nagrada, u slavlju su se pridružili brojni gosti, pa i oni iz visoke politike, poput ministra turizma Garija Cappellija, ministra prometa Olega Butkovića, političkog tajnika HDZ-a Davora Ive Stiera, saborskog zastupnika i gradonačelnika Bakra Tomislava Klarića, državne tajnice u Ministarstvu rada Majde Burić, gradonačelnika Senja Sanjina Rukavine i brojni čelnici prijateljskih općina i gradova.



Nagradu za životno djelo Grada Crikvenice za izniman doprinos i postignuća ostvarena tijekom radnog i životnog vijeka i dugogodišnji uspješan rad u sportu dobio je Stjepan Lončarić Pišta. Nagradom Grada nagrađeni su Mubešira Šira Tomić za humanitarnu djelatnost, Elmi Dujić za doprinos u društvenom životu Grada Crikvenice i području kulture, naročito umjetničke fotografije te Udruga umirovljenika Sunce. Nagradu Mlada nada dobili su Karlo Španović, Tea Mataija, Ivana Barac, Školski sportski klub Glavoč (stolni tenis ekipno – djevojčice), Školski sportski klub Glavoč (košarka – dječaci 5. i 6. razred). Priznanje za izuzetan uspjeh na državnoj maturi dobio je Tomislav Glavan. Dodijeljene su i nagrade mladim poduzetnicima učenicima, a dobili su ih Kristijan Dražić, Marko Peričić, Kristina Lekaj, Adriana Bečiri i Petar Samaržija za projekt Seabob te Romina Antić, Milena Grbac i Karmela Prpić za projekt Zorba lopte.



Mladi i infrastruktura




Mutavgjić je u svečanom govoru kazao da je Crikvenica danas uređeno mjesto koje puno i kontinuirano ulaže u mlade i infrastrukturu, te izrazio nadu da će ovu turističku godinu završiti sa milijun i 800 tisuća noćenja, a gradonačelnik Rukavina je kazao da se obično na proslavama Dana grada govori o rezultatima protekle godine, te da se Crikvenica ima čime podičiti. Naveo je uređenje središta Selca, investiciju vrijednu 27 milijuna kuna, zatim tri kilometra kanalizacije u Jadranovu u vrijednosti od 7,6 milijuna kuna, asfaltiranje ulice u Dramlju, uređenje Preradovićeve ulice u središtu Crikvenice i rotora na prilazu magistrali.


– Na jesen počinuje izgradnja školske dvorane vrijedna 13 milijuna kuna. Ovo je bila godina koju su obilježile velike investicije, a te su pak investicije privukle nove i oživjele svako mjesto u Crikvenici. Pokrenuli smo nezaustavljiv kotač razvoja Crikvenice i ona će biti još ljepša i bolja, svi će u nju rado dolaziti i rado u njoj živjeti, poručio je Rukavina i naglasio da ih čeka još puno važnih projekata, od kojih je najvažniji izgradnja zapadnog lukobrana crikveničke luke. Ta je investicija vrijedna 20 milijuna kuna, a kako je kazao Rukavina, neće je platiti Grad, nego Ministarstvo mora… i dio iz EU fondova. Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da Damiru Rukavini za sve što je u proteklih osam godina napravio za Crikvenicu treba skinuti kapu i odati priznanje.


– Crikvenica je vraćena na pijedestal, na put slave, kao što je bila puno, puno godina ranije, ocijenio je ministar Butković i napomenuo da je će rekonstrukcija luke Podvorska biti uvod u izgradnju zapadnog lukobrana. No, najavio je još jedan važan projekt.


Nova marina


– U procesu je priprema natječaja za izgradnju marine u Crikvenici za više od 200 vezova, ovo je važan turistički projekt koji će uz hotelski sadržaj dati važan, novi inpuls crikveničkom turizmu, kazao je Butković.


Ministar Cappelli rekao je da se Crikvenica pridružila turističkim rekordima koje ostvaruje Hrvatska, ali da to nije slučajno, jer Crikvenica radi Strategiju razvoja turizma.


– Pitajte građane kakav turizam žele, raspravite o tome na Gradskom vijeću, jer vi i vaši građani morate upravljati destinacijom i nastaviti kormilariti ovim turističkim biserom, poručio je Cappelli.