Dan(i) turizma

Regata tradicijskih barki u Selcu: Jedra razvili vršnjaci, Mladen i selački guc

Anto Ravlić

Foto Anto RAVLIĆ

Foto Anto RAVLIĆ

Regata je okupila 15 barki, a atrakciju je predstavljala najstarija barka, selački guc iz 1930. godine za čijim se kormilom nalazio njegov vršnjak Mladen Antić



SELCE Regata tradicijskih barki doživjela je svoju premijeru u Selcu u sklopu Dan(a) turizma. Okupilo se 15 barki iz Selca, Crikvenice, Opatije, Mošćeničke Drage, Krka, Cresa i Pule. Otkud ideja o regati tradicijskih barki u Selcu, objašnjava predsjednik Jedriličarskog kluba Yadro Selce Davor Lončarić.


– U Vinodolskom kanalu nema takvih regata, a iz odaziva se vidi da ima interesa. Regata je pokušaj da se sačuvaju tradicija i drvene barke. Mi funkcioniramo i kao Udruga za očuvanje pomorske baštine pa je logično da smo pokrenuli regatu, kaže predsjednik Lončarić.



Dan(i) turizma u Selcu nastavljaju se večeras (ponedjeljak) susretom primorskih zborova. Sutra (utorak) program se nastavlja u deset sati ribicama i vinom uz glazbeni sastav »Trio Crikvenica« na rivi. Navečer u 20 sati počinje fešta uz grupu »Trend« na istom mjestu, a nastavlja se svjetlosnim atrakcijama. U 20,30 sati starta noćna vožnja osvijetljenim brodicama koju će predvoditi drveni jedrenjak »Paša«, a u ponoć je zakazan vatromet.





Atrakcija regate bio je veteran Mladen Antić iz Selca. I Antić i njegov selački guc isto su godište, 1930. 


– Moj guc je plovio u Kraljevici, vozio turiste. Ja sam ga kupio 1958. godine i renovirao. Prije nekoliko godina sam opet renovirao guc i evo me na regati. Plovio sam do Vrbnika, Šila, Novog, Klenovice… Gotovo svakodnevno sam na njemu. Idem na ribu, priča Antić koji je dijelio savjete mlađim kolegama uoči regate čiji je start nakratko odgodio nedostatak vjetra.


Na selačkoj rivi bio je i Mladen Mijolović sa svojim crikveničkim gucom. 


– Prvi put danas s novim jedrima, hvali se Mijolović svojim ljepotanom iz 1936. godine kojeg po potrebi gura i Farimanov motor od devet »konja« sve do Male luke i Krčkog mosta.    Konkurencija je također bila u zreloj dobi. Redaju se godišta 1945., 1954., 1955., 1970. Među njima i golobrada barka, 2011. godište. Posada uglavnom muška, no prkosila im je jedna posada sastavljena od dama. I sama imena barki asociraju na ljeto, more, opuštanje, vjetar u kosi. »Malo pomalo«. »Bilo jidro«, »Kade si?«… Dva su uvjeta da bi se ušlo u službenu konkurenciju premijernog izdanja koje bi trebalo najaviti tradicionalno druženje. Možda radije u proljeće, mišljenja su Selčani: drvena barka i latinsko jedro.    Regatu je organiziao Jedriličarski klub Yadro Selce uz potporu Grada Crikvenice, TZ Grada Crikvenice i ŽLU Crikvenica koja drvenim barkama daje 50 popusta cijene veza.