Eko Murvica

Reciklažno dvorište iznad Jadranova

Ljiljana Hlača

Direktorica Sonja Polonijo je najavila da će projekt uskoro biti predstavljen stanovnicima Jadranova od kojih se očekuju primjedbe i sugestije



CRIKVENICA » Crikveničko komunalno društvo Eko Murvica u suradnji s Gradom Crikvenicom planira izgraditi Reciklažno dvorište iznad Jadranova, otkrivaju iz ovog komunalnog poduzeća. Dvorište će biti izgrađeno na državnom zemljištu, a nalazit će se iznad magistrale (riječ je o površini od čak 36.000 metara kvadratnih). Pristup reciklažnom dvorištu bio bi od strane rotora (kod skretanja s magistrale za Križišće). Zaprimao bi papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad (stari namještaj), jestiva ulja, masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije, akumulatore i električnu, odnosno elektroničku opremu.


   Kako saznajemo od direktorice tvrtke Eko Murvica Sonje Polonijo, informativni letak o dvorištu bit će uskoro poslan na adrese korisnika, a sam projekt bit će predstavljen stanovnicima Jadranova sredinom studenoga u prostorijama MO Jadranova. Od građana se tom prilikom očekuju primjedbe i sugestije.


   – U tijeku je proces ishođenja prava građenja za gradnju ove komunalne građevine koja će imati kompostanu i sortirnicu – veli nam Sonja Polonijo. Nadalje, do sada je napravljen elaborat o zaštiti okolišta te idejno rješenje. Ovo su preliminarne radnje zasnovane na izmjenama Prostornog plana koje je donijelo Gradsko vijeće Grada Crikvenice, dalje saznajemo.




   – Miješani komunalni otpad se neće zaprimati, već će preko pretovarne stanice na Duplji (Novi Vinodolski) odlaziti u ŽCGO Marišćina. Kompostana nam je bitna jer imamo puno zelenog otpada s javnih i privatnih površina za koji je šteta da se ne iskoristi na adekvatan način, kao i sortirnica kako bi se dodatno odvojilo ono što skupimo u našem sustavu skupljanja sekundarnih sirovina »od vrata do vrata«. Zapravo, naša intencija je da što manje našeg otpada završi na Marišćini, zbog naknada koje se moraju plaćati za njegovo zbrinjavanje, navodi dalje Polonijo, dodajući da je, budući da je Hrvatska vrlo visoko birokratizirana zemlja, teško sada govoriti o konkretnim terminima početka gradnje.


   – I sam iznos ove investicije u ovom je trenutku još nedefiniran. Fond za zaštitu okoliša sufinancirat će gradnju reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj, a ovakve projekte je moguće financirati i iz EU fondova. Trenutno je važno da Grad riješi pitanje prava gradnje s državom, koja je vlasnica terena, zaključila je direktorica Eko Murvice.