Neka naših velikana

Reakcije Novljana na preimenovanja: Tuđman zaslužuje trg, ali ne Mažuranićev

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Župan Zlatko Komadina i čelnik lokalnog SDP-a Saša Đujić smatraju da je za prvog hrvatskog predsjednika trebalo naći drugu lokaciju, a trg u srcu grada ostaviti banu pučaninu Ivanu Mažuraniću



Što kažu oporba i građani u Novom Vinodolskom na činjenicu da će njihov grad prvi u Primorsko-goranskoj županii dobiti trg koji će nositi ime po prvom hrvatskom predsjedniku?


Slažu li se da sadašnji Trg Ivana Mažuranića dobije ime po Franji Tuđmanu, a da Obala kneza Domagoja i Park Ivana Mažuranića ubuduće nose zajedničko ime Šetnica Ivana Mažuranića?    

Poklon za 200. rođendan


Novljani nisu bili pretjerano raspoloženi za komentare o preimenovanju. Preciznije rečeno, pričali su, ali nisu željeli s imenima u javnost.


  – Neka naših velikana, i jednog i drugog. I trebaju imati trgove i ulice, kaže nam Novljanka koja se brzo preustrojila u aktualne gospodarske probleme.




  – Mene više brine gdje će naši mladi raditi. Gdje je država koja će natjerati poslodavca da isplaćuje plaću, a ne da moja snaha putuje u Rijeku na posao, a nema plaće četiri mjeseca.   


  Neka se zove kako hoće, nemam ništa protiv, neka se zove i Kraljevine Španjolske ako ćemo dobro živjeti. Mislim da je to ipak manje važno pitanje, a opet ne potcjenjujem potrebu da se odužimo ljudima koji su nas zadužili, rekao nam je prolaznik.


  Dvoje Novljana je reklo da ima mišljenje, ali da će ga zadržati za sebe. Neki su rekli da niti ne znaju za preimenovanje. Čak gledali oznaku da vide je li predsjednik Tuđman već dobio trg.


  Oporba je jasna. Nemaju ništa protiv Tuđmanovog trga, ali zamjeraju odabir lokacije i vrijeme.



Stariji Novljanin kaže da nitko ne pita malog čovjeka ništa, niti u državi, niti u Novom. I tuži se da mu stalno mijenjaju brojeve kuće u susjedstvu trga.   – Već 75 godina sam u istoj kući, a mijenjaju mi brojeve. Bio sam 12, onda 18, a sad bi trebao biti 26. Tko će plaćati sve to. Ja sam ostavio svoj broj 12 pa nek se snalaze


  – Nemamo ništa protiv da se ulica ili trg u Novom Vinodolskom nazovu po prvom hrvatskom predsjedniku, ali se ne slažemo s preimenovanjem Trga Ivana Mažuranića u Trg dr. Franje Tuđmana. Ne treba objašnjavati tko je Ivan Mažuranić, koliko je napravio za Novi i koliko je Novi prepoznatljiv zahvaljujući Mažuraniću u Hrvatskoj i svijetu. Trg Vinodolskog zakona i Trg Ivana Mažuranića su jedna kulturno-povijesna cjelina. Za prvog hrvatskog predsjednika je trebalo naći neku drugu lokaciju, a trg u srcu grada ostaviti Mažuraniću. Čudi me da se gradska vlast odlučila na preimenovanje tek što smo prošle godine obilježili 200 godina rođenja Ivana Mažuranića. Da li je to poklon za 200 godina, pita se čelnik SDP, gradski vijećnik i saborski zastupnik Saša Đujić.


  Ublažava li vaš stav činjenica da Mažuranić dobiva uz svoj park i šetnicu na mjestu današnje Obale kneza Domagoja?


  – Nije to to. Ovo je centar Novog. Zašto Obala kneza Domagoja ne bi bila obala ili šetnica dr. Franje Tuđmana?


  Čelnik novljanskog SDP najavljuje da će se stranka i službeno oglasiti po pitanju preimenovanja. Ima li SDP primjedbi na druga preimenovanja?    

Nismo ni znali


– Nemamo. Nismo ni mogli imati, jer nismo ni znali za preimenovanje ulica obzirom da kao oporba u gradu nismo upućeni ni u što, nemamo niti jednog člana u radnim tijelima pa ni u komisiji za imenovanje ulica. Mislim da nema smisla u trenutku dok nam je situacija u gospodarstvu i državi ovakva da mijenjamo imena ulica. Ukoliko dođe do preimenovanja, tražit ćemo da Grad financira promjenu dokumenata građanima.  

 Za mišljenje o imenovanju trga u Novom Vinodolskom pitali smo i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu koji korijene vuče iz Novog.


  – Protiv sam toga da se skida stara povijest da bi se stavila nova povijest, a pogotovo iz političkih razloga. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svakako zaslužuje da njegovo ime nosi ulica ili trg u nekom gradu ili općini, ali to mora biti neki novi trg, neka nova ulica, kao što je bilo novo vrijeme 90-tih godina prošloga stoljeća. Nisam za skidanje postojećih imena trgova i ulica, pogotovo kada se radi o imenima poput bana Ivana Mažuranića, koji su zadužili ovaj kraj. Skidanja imena ulica i trgova iz političkih razloga nije dobra poruka, zaključuje primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.