Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4n
Sutra: 3° 3° 4n
19. siječnja 2019.
Kriza izbliza

Rasprodaja vikendica na paraliziranom tržištu

Sve na (ras)prodaju
Sve na (ras)prodaju
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2010. u 19:33 2010-12-05T19:33:00+01:00

Prodaju se nove vikend-kuće i vikend-stanovi jer su takvi »dvori« mnogima postali teret, no recesija je zahvatila mnoge pa ne pale akcije »kupiš jednu, dobiješ dvije«

CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI Sada je već svima jasno da bismo bili u krizi i da nije recesija na svjetskoj pozornici. To se ogleda u bezbroj mali stvari do kojih dovodi ovaj sve dublji pad prema dnu. Nakon stotina zatvorenih obrta na crikveničko-novljanskom području sve je više i vikend kuća i stanova ponuđenih na (ras)prodaju. Za domaće žitelje, koji su bez zluradosti, vlasnike takvih komfora potiho nazivali »malim tajkunima«, jer su mogli nakon cjelogodišnjeg života i rada u velikim gradovima doći na more kada im se prohtjelo, opet u svoje, sada su im ti »dvori« postali prevelik teret. U vremenu kada domicilno stanovništvo jedva veže kraj s krajem, plaćajući one režije za koje im prijeti isključenje (vode) i gašenje (struje), čak su i mali tajkuni posegnuli za smanjivanjem »voznog parka«. Prodaju se nove vikend-kuće i vikend-stanovi, automobili s natpisom na vjetrobranskom staklu, a poduzetnici koji su izgradili stanove za tržište sada uviđaju da su se preizgradili. Sve se to tako čini – i tako izgleda – jer se kriza oduljila: nismo znali kad će početi (?!), a sada joj se ne vidi kraj!?
  U HEP-u, »Elektroprimorju« Crikvenica, znaju koliko potrošača izbjegne isključenja struje dogovorom o plaćanju dugova u obrocima, koliko stambenih objekata, neurednih platiša ili vikendaša biva u posljednje vrijeme iskopčano. U Vodovodu Žrnovnica u protekle gotovo dvije godine uvedena je praksa utuživanja dugova građana za potrošnju vode, da ne dođe do zastare potraživanja, a nisu rijetki ni primjeri skidanja vodomjera.
  U komunalnim društvima »Murvica« u Crikvenici i »Ivanju« u Novom Vinodolskom zna se da od rujna i listopada, pa u studenome, stotine komunalnih obveznika ne plaća svoje dugove prema komunalcima u mjestima gdje su im vikend-kuće i vikend-stanovi, a to se događa i s domicilnim ljudima koji žive na jednoj jedinoj adresi! Opomene su prvi korak da ih se na to upozori.
  Na tržištu je trenutačno nekoliko stotina novih stanova, oko čije prodaje se nadvila tipična pat-pozicija: prodavači čekaju da se tržište oporavi, zadržavajući i dalje razmjerno visoke cijene od oko dvije tisuće eura za četvorni metar, a potencijalni kupci izluđuju investitore čekajući da cijene i njihov profit padnu.
  - Oni koje kreditne obveze ne pritišću presudno, mogu čekati oporavak tržišta, ali oni kojima je dogorjelo do noktiju, moraju prodavati i po nižim cijenama, komentiraju trenutačno stanje ljudi u struci.
  Poduzetnicima očito ne ide, a koliko je tržište anestezirano, vidljivo je iz samo nekih primjera. Ivan Murn, vlasnik crikveničke agencije za prodaju nekretnina, ponudio je tržištu ruralne vile s bazenima u atraktivnim predjelima vinodolske doline, i to prema modelu »kupiš jednu, dobiješ dvije«, ali nije prodao nijednu?!
  Goran Rubčić, suvlasnik graditeljske firme, komentira stanje na način da tvrdi da je tržište zapravo eutanazirano! – Ne gradimo nove stanove, jer još imamo neprodanih, ali kada bismo imali dobru novu lokaciju, vjerojatno bismo išli i u nove projekte i u nova ulaganja, rekao je Rubčić.

»Kvadrat« od 1.300 do 2.000 eura

Cijena četvornog metra stana u novogradnji, ako je na povoljnoj lokaciji, i dalje se »drži« na 2.000 eura, a na nekim drugim manje atraktivnim predjelima pala je na 1.300. Dokle će ovakva situacija paralizirati ne samo tržište, pa s njime i planove malih tajkuna, nego i većinsko stanovništvo koje živi od plaća i mirovina, zasad je teško predvidjeti.
  Dok se to ne sazna, ostaje da se proda i poneki osobni automobil uobičajenih performansi i osrednje duljine prijeđenih kilometara. Oglas »prodaje se« postavljen je na vjetrobransko staklo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka