Novljanima prekipjelo

Rasprava na Gradskom vijeću: Šačica Roma ne smije terorizirati cijeli Novi Vinodolski

Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Fizički napadi, krađe, prijetnje i provale postali su svakodnevica Novog i krajnje je vrijeme da se nešto učini, rečeno je na Vijeću. Bilo je i prijedloga o samoorganiziranju i prosvjedima građana kako bi se stalo na kraj teroru skupine s adrese Nova Krasa 87, gdje je u stanu od 80 kvadrata 38 prijavljenih



NOVI VINODOLSKI Čitav grad ne može živjeti u strahu od skupine Roma s Nove Krase koja godinama terorizira Novi Vinodolski. Fizički napadi, prijetnje, krađe, provale i paljenje guma su svakodnevica i to se više ne može tolerirati. Sve se to moglo čuti na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je naglašeno i da se godinama suzdržavalo od jasne osude i akcije kako ne bi ispalo da Novljani nekog prozivaju po nacionalnoj osnovi.


Vijećnik Marinko Buljat rekao je da je razgovarao s roditeljima malih nogometaša NK Vinodola kojima je prekipjelo da djeca treniraju u dimu od paljenja guma i najavio da će pozvati roditelje da djecu više ne šalju na treninge.


Buljat je rekao da će se građani morati samoorganizirati jer se teror prelio na cijeli grad, nakon trgovina stigao je i pred škole. Izgubili smo i europsko prvenstvo U-17 u nogometu dobrim dijelom zbog njih. – S jedne strane stadion čudo, a s druge strane Bangladeš – rekao je Buljat, dodajući da ni Novljanin Šuker nije mogao zažmiriti na to i dovesti prvenstvo u Novi.

U stanu 38 stanara


Mala manjina terorizira većinu, upozorio je Buljat i postavio pitanje kako je moguće da na adresi Nova Krasa 87 u stanu od 80 kvadrata živi 38 prijavljenih.


– To se više trpjeti ne može – naglasio je Buljat, dodajući da treba pozvati Novljane na prosvjede. Gradonačelnik Velimir Piškulić se uključio u raspravu i složio da se radi o problemu koji se javlja svakodnevno i pojačava te predstavlja limitirajući faktor razvoja grada. Ulaze i provaljuju u kuće, kucaju u večernjim satima na vrata i traže novac. Područje Nove Krase obiluje građevinskim zemljištem, no interesa nema upravo zbog spomenutih problema.

Piškulić je rekao da je o problemu razgovarao s predstavnikom Roma za Primorsko-goransku županiju Sadikom Krasnićem, saborskim zastupnikom Roma Veljkom Kajtazijem te u Ministarstvu socijalne skrbi. Piškulić je rekao da se stanari Nove Krase 87 slažu s iseljenjem, obzirom da ne postoje uvjeti za njihov ostanak na toj lokaciji. Kajtazi je najavio da će se angažirati, a prijedlog samih obitelji je da se djeca rasporede u domove, a da će se odrasli preseliti na Pehlin, gdje imaju obitelj. Jako teško ide, ali intenzivno radimo na rješenju, zaključio je gradonačelnik Piškulić.


Što radi socijalna služba?


Predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić je pozdravio što se napokon javno govori o problemu. Svi su grleni, svi raspravljaju, ali nitko ne želi ništa javno reći. Što radi socijalna služba? Jako puno problema ima, ne znam što napraviti. Predsjednik sam NK Vinodola, 150 duša trenira u klubu, a ne znam koliko puta su provalili u klub, više niti ne prijavljujem – kaže Pavelić, dodajući da je nedavno dječak zvani Snajper usred grada trgao zvučnik koji je ukrao u klupskim prostorijama. Napadaju ljude, kradu u DM-u i Lidlu, u Plodinama im više ne daju ući, sa psima plaše ljude po cesti. Problem treba riješiti – poručio je Pavelić prisjećajući se da nekad nije bilo tako.


– Kad su došli 1984. godine, Šaban i ja smo bili kao braća, radili zajedno, zajedno vozili fiću koji sam uzeo potajno roditeljima. Ovo danas više nisu ti ljudi – rekao je Pavelić.