Što ih žulja?

Radovi mimo zakona? Dok Klenovari protestiraju, “Luje” neometano širi kamp

Anto Ravlić

Intervencije u kampu u Klenovici izazvale protest Klenovara / Foto Anto RAVLIĆ

Intervencije u kampu u Klenovici izazvale protest Klenovara / Foto Anto RAVLIĆ

Mještani upozoravaju na prekapacitiranost, tvrde da firma Luje nije vlasnik, već samo korisnik kampa te da ga širi bez neophodnog urbanističkog plana. Poslali su pritužbe nizu ministarstava i inspekcija, ali nije reagirao nitko. Vlasnik »Luja«, Rade Zdrilić, tvrdi da ima sve papire i da je sve po zakonu



KLENOVICA – Mještani Klenovice ogorčeni su na širenje kampa i tvrde da korisnik kampa intervencijama u prostor zalazi s one strane zakona. Popis zamjerki je poduži. Prva je da firma Luje širi kamp bez neophodnog urbanističkog plana. Podsjećaju da proceduru za izradu urbanističkog plana, nužnog za širenje kampa, pokreće Grad Novi Vinodolski na zahtjev vlasnika. Tu stižemo do druge zamjerke, Klenovari upozoravaju da Luje nije vlasnik, već samo korisnik kampa. S protestima Klenovara susreće se i zamjenik gradonačelnika Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković te ih smatra opravdanima.


– Kamp Klenovica nije u vlasništvu Luje d.d., već je državno vlasništvo s pravom korištenja pravnog prednika, odnosno tvrtke Risnjak, pa se postavlja pitanje kako netko tko nije vlasnik može dobivati kategorizacije za predmetni kamp i izvoditi radove. Nakon velikih zahvata u travnju ove godine poslali smo prijave na više adresa: Ministarstvu zaštite okoliša i energetike; Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja; Ministarstvu turizma; Ministarstvu državne imovine i riječkoj jedinici građevinske inspekcije. Viši inspektor zaštite okoliša jedini nam je odgovorio, i to da predmet nije u njihovoj nadležnosti, da se ne radi o pomorskom dobru. Nakon što smo odgovorili da prijavu nismo poslali s osnove pomorskog dobra, već s osnove zaštićenog obalnog područja koje obuhvaća pojas kilometar od obale, nikakvog odgovora nije bilo. Radovi su stali uoči sezone. Pomislili smo da je ipak netko reagirao, no na kraju se ispostavilo da se ponavlja priča iz 2008. godine. I tada su radovi stali zbog sezone, a nastavili se na jesen – objašnjava zamjenik gradonačelnika Cvitković.


Razbili cijelo brdo


U Klenovici upozoravaju da se krši Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine kampovi, prema kojem najviše 40 posto kampa može biti pod kućicama. Na oko je jasno da su kućice premašile taj kapacitet, tvrde.





– Što se tiče primjedbi iz Gradske uprave, uvjeren sam da nemaju prave informacije. Gradska uprava, koliko je meni poznato, podržava i otvaranje frizerskog salona, a kamoli neće ovako ozbiljne radove koji su usmjereni u razvoj turizma. Ne širimo kapacitete. Naprotiv, smanjujemo ih radi povećanja standarda, kaže Zdrilić i dodaje da broj mobil homeova ostaje u dopuštenim gabaritima.



Mještani zovu kamp Palestina, pitaju kad će doći izbjeglice. Prema Prostornom planu Primorsko-goranske županije i Grada Novog Vinodolskog, kapacitet kampa je 1.200 kreveta, ali očito je da je kapacitet premašen i da Klenovica plaća tu cijenu, tvrde Klenovari. U srcu sezone ostajali smo navečer bez struje pet dana jer očito nabujali kamp nadilazi kapacitete. Da ne pričamo o prašini koja nastaje zbog mljevenja građevinskog materijala, što je također nedopustivo. Živimo u dimu i magli od prašine. Cijelo brdo je razbijeno. Zabrinuti smo za okoliš kažu mještani. Cvitković objašnjava da korisnik ima pravo dodjele koncesije od Republike Hrvatske.


– Luje je u sporu s državom oko vlasništva, a kod spora s državom ne smije se ni lopata zakopati.


Dok Klenovari protestiraju, "Luje" neometano širi kamp / Foto Anto RAVLIĆ


Dok Klenovari protestiraju, "Luje" neometano širi kamp / Foto Anto RAVLIĆ



Nitko nema protiv da se gradi, da se razvija turizam, ali ovo ne vodi ničemu, kapaciteti Klenovice pucaju zbog bujanja kampa. Grad Novi Vinodolski ulaže u plaže, uređuje se luka u Klenovici, radi se na sustavu aglomeracije Klenovice, sve su to projekti od velike važnosti za razvoj Klenovice, a time i boljeg života mještana, za koje je potrebno vrijeme, a kamp sa svojim načinom izgradnje ne prati sve popratne prijeko potrebne sadržaje da bi se turizam i život ljudi u Klenovici razvijao na pravilan i kvalitetan način, na boljitak svih.


Sve po zakonu


Vlasnik Luje, Rade Zdrilić, opovrgava optužbe.


– Mještani? Ne znam koji su to mještani, ja s mnogima razgovaram i svi su više nego sretni što se u njihovom mjestu nešto radi – ističe Zdrilić i dodaje da je on sretan kad se nešto radi, na primjer lukobran u Klenovici.


Što se tiče prigovora na buku i prašinu, Zdrilić objašnjava:


– Dopuštam da je u tom trenutku možda toga i bilo, a ako je i bilo, razina dopuštene buke sigurno se može izmjeriti. Paralelno se isto tako radi i u luci. Ako radovi u kampu u neredovitim terminima narušavaju mir građanima, onda se iskreno ispričavam i molim za strpljenje – ističe Zdrilić i tvrdi da svi građevinski radovi završavaju krajem siječnja, a potom predstoji uređenje kampa kako bi se dobile četiri zvjezdice. Što se tiče prekida struje, Zdrilić objašnjava da preopterećenost sigurno nije problem jer je unutar kampa izgrađena trafostanica koja još ima slobodnih kapaciteta. Zašto se prekida opskrba, trebalo bi pitati na nekim drugim adresama.


Zdrilić tvrdi da radi sve po zakonu, da je Luje sljednik Risnjaka, da ima potrebne dozvole za uređenje kampa.