Tradicionalna manifestacija

RUŽICE VINODOLA Osim ”domaćih”, ove godine u Bribir po titulu stigle i djevojke iz susjedne države

Nataša Car

Djevojke su otkrile otkud dolaze, zašto su se prijavile i što očekuju od natjecanja. Ove godine osim kandidatkinja iz Hrvatske, sudjeluju i dvije djevojke iz susjedne Bosne i Hercegovine

BRIBIR Od ukupno 12 kandidatkinja, publika je u Bribiru upoznala devet ovogodišnjih kandidatkinja za Ružicu Vinodola. Naime, dvije su bile odsutne, a jedna je kandidatkinja odustala. Djevojke su otkrile otkud dolaze, zašto su se prijavile i što očekuju od natjecanja. Ove godine osim kandidatkinja iz Hrvatske, sudjeluju i dvije djevojke iz susjedne Bosne i Hercegovine.Ovogodišnja Ružica Vinodola službeno je počela u petak u bribirskom Starom gradu. Te su večeri predstavljene kandidatkinje za ovogodišnju Ružicu Vinodola koje će se sljedeći tjedan natjecati u raznim igrama te će ona s najboljim rezultatima biti proglašena Ružicom Vinodola, a osim te titule osvojit će i sedmodnevno krstarenje za dvoje.

Lokalne kandidatkinje




Prva se predstavila domaća Valentina Antonić iz Bribira koja već duže prati Ružicu Vinodola te se ove godine odlučila okušati u igrama od kojih joj najzanimljivije zvuči skupljanje grožđa kroz vinograd u Pavlomiru. Još je bilo nekoliko lokalnih kandidatkinja, uključujući i prijateljice Edonu Hoxhu i Martu Filipović koje su se zajedno prijavile i objema im puno znači međusobna podrška. Za uživanje u krstarenju samo jedna mora pobijediti jer ukoliko jedna pobjedi s drugom će podijeliti glavnu nagradu. Ipak, kao i većina kandidatkinja i ove se cure najviše vesele dobrom druženju i zanimljivim igrama. Edona se veseli mašćenju grožđa nogama, a Marta smatra da bi u ispijanju vina bila »top«.


Ružica Vinodola


Ružica Vinodola





Antonia Stojanov iz Jadranova smatra da će se u igrama istaknuti spretnošću i brzinom, a Dajani Jurčić iz Kraljevice nije strano branje grozdova. Silvia Babić iz Škrljeva nema spremnu taktiku, ali u svim će igrama dati sve o sebe. U tome će joj pomoći i njezini navijači iz Škrljeva koje sljedeći tjedan očekuje u velikom broju. Elena Nikolić iz Vrbovskog nije djevojka od puno riječi pa nije otkrivala svoje mane i vrline, no dala je do znanja da joj se izrazito sviđa koncept manifestacije te ne bi ništa mijenjala.


Djevojke iz susjedstva


Djevojkama iz susjedstva Erni Huremović i Mariji Jurić ovo je prvi put da su se upustile u ovako nešto. Ernu je prijavila šefica i to bez njezina znanja. Iako joj je iskustvo potpuno novo i neobično, veseli se igrama. Najzanimljivije joj zvuči mašćenje grožđa nogama, a na predstavljanju joj je otkriveno da curama nakon te igre dečki peru noge. Erna se četiri godine bavila atletikom pa smatra da će biti uspješna u igrama, no ipak joj je najvažnija dobra zabava. Vesela Marija voli nove avanture pa se tako odlučila upustiti i u ovu, a na pitanje kako je saznala za natjecanje i što ju je privuklo, Marija je odgovorila da je gledala slike od prijašnjih godina te su osmjesi na licima djevojaka bili dovoljna motivacija da se i sama prijavi.


Iako sudjelovanje u manifestaciji svima predstavlja novo iskustvo, neke su djevojke bolje upoznate s tradicijskim aspektima natjecanja, a neke manje. Osim što je upoznata s branjem grožđa, Dajana se osjeća ugodno u nošnji. Ni Mariji nije prvi put da nosi nošnju jer je prije bila jako aktivna u folklornom društvu. Iako je kandidatkinjama rečeno da se nekada kroz ovo natjecanje procijenjivalo i je li djevojka spremna za brak, sve su odlučno rekle da na to još ne pomišljaju. Vremena su se promijenila pa tako umjesto potencijalnog braka, djevojkama zanimljivije zvuči sedmodnevno krstarenje koje pobjednici poklanja Katarina-line iz Opatije. 


Opširnije u tiskanom izdanju