Humanitarna večer u Kaštelu

Put do prvog koraka: Pjesnici i građani pomažu malom Teu

P. N.



CRIKVENICA U Hotelu Kaštel održana je humanitarna poetska i glazbeno-likovna večer pod nazivom »Teov put do prvog koraka – uz našu pomoć«. Riječ je o sedmomjesečnom dječaku Teu – kojem su roditelji iz Klimna i Novog Vinodolskog – a kojemu je potrebna liječnička pomoć i rehabilitacijski tretman kako bi mogao poput svojih vršnjaka služiti se rukama, a istodobno, uz to, i prohodati, trčati. Teo Jelenović ugledao je svijet s rijetkom dijagnozom o artrogripozi (multiple kontrakture zglobova) s kojom se rađa jedno dijete na dvadeset tisuća poroda.


Način na koji je skupina od sedamnaest autora, suizdavača edicije s više od šezdeset pjesama, sudjeluje u akciji jest taj da je novčano sudjelovala u tiskanju knjige koja je namijenjena prodaji, a sav prihod namijenjen je Teovu liječenju.


U knjizi »Teov put…« sudjeluju svojim pjesmama Albina Andreškić-Paparić, Neven Barac, Mladen Barac-Ujčić, Nino Bijelac, Sanjin Ćiković, Franjo Deranja, Katica Felštinski, Davorka Flego, Željka Jurčić-Kleković, Stjepan Juričić, Mirjana Klement, Tomislav Kovačević, Damir Maras, Damir Sirnik, Gordana Vlajić, Dubravka Zaharija i Miljenko Žanić. Urednik edicije je Nino Bijelac. Većina autora zastupljenih u ovoj ediciji nastupila je preksinoć i u programu humanitarne književne večeri kroz koju je vodila prof. Marija Gračaković.




Uz interpretacije vlastitih stihova u program su se uključili i autori koji su – poput Borisa Kazije, Nevena Barca i Damira Sirnika – i glazbenici, kantautori, pa su večer obogatili i svojom glazbom uz gitaru, a Neven Barac i Damir Sirnik i pjesmom i stihovima. Nastupio je i gradski ženski zbor Sinjal, koji okuplja prosvjetne djelatnice iz dviju crikveničkih osnovnih škola


Svoje likovne radove akciji su darovali slikari Ivan Balažević, Ambroz Oroši, Marijan Mavrić, Dubravka Kanjski, Drago Lopac, Goran Juriša, Nino Bijelac, Željko Radić, Nataša Lenac, Miroslav Cimer, Stjepan Juričić, Alen Međić (umjetnička fotografija), Nevenka Vlašić, Leo Kabalin i Diana Hlevnjak. Akcija doniranja slika se nastavlja jer se javljaju novi autori koji se žele uključiti i pomoći Teovu liječenju.


Članovi Teove obitelji koji su prisustvovali večeri zajedno s malenim sedmomjesečnim junakom zahvalili su svima koji su se odazvali pozivu organizatora Katedre Čakavskog sabora »Kotor« Crikvenica.