Ulaganja s rezultatima

Prva “Jadranova” sezona sa četiri zvjezdice: Obnovljene sobe za trećinu skuplje, prihod veći 50 posto

Anto Ravlić

Nakon izlaska iz stečaja te ispunjavanja obveza po stečajnom planu dvije i pol godine prije roka, uz isplatu 30,5 milijuna kuna bivšim i sadašnjim radnicima te investicije od preko 60 milijuna spremni smo za daljnja ulaganja sukladno strateškom planu koji smo donijeli, kaže Dino Manestar



CRIKVENICA U analizama turističke sezone, Crikvenici je od posebnog značaja Jadran. U samo nekoliko godina najveće crikveničko turističko poduzeće iz firme pred propašću postalo je turistička uzdanica Crikvenice. Kako je Jadran poslovao u 2016. godini?


Prema stanju bukinga do kraja 2016. godine Jadran bi trebao ostvariti četiri posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. U čvrstim objektima očekuje se povećanje noćenja od šest posto u odnosu na 2015. godinu dok se u kampovima očekuje jednak broj noćenja kao i lani, uz nešto više postignute prosječne cijene. Iako je lipanj bio slabiji zbog vremenskih prilika, očekuje se dobra posezona i duža otvorenost objekata.



U Jadranu će nakon duže sezone nego prijašnjih godina ostati oko 150 zaposlenih. Jadran i dalje nastavlja stipendiranje kuhara koje je započelo prošle godine u suradnji sa Srednjom školom Dr. Antuna Barca te se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za stipendije. Također, Jadran nastavlja s korištenjem mjera stručnog osposobljavanja te je namjera da se proširi korištenje mjere stalnog sezonca.





Kongresi


Koliko su investicije u povećanje kategorije donijele više gostiju i prihoda? Hotel Omorika, koji je nakon investicije dobio četiri zvjezdice, zabilježio je povećanje noćenja u 2016. u odnosu na lani. Na razini godine, 22 posto, a od lipnja do prosinca će broj noćenja biti veći za osam posto u odnosu na lani. Financijski, u 2016. godini očekuje se 50 posto bolji prihod od lanjskog, što ne čudi obzirom da je prosječna cijena sobe za trećinu viša od lani dostignute cijene.Hoteli neće stati s jesenskim kišama. Omorika se zatvara 31. listopada, uz otvaranja vikendima za kongresni turizam do 10. prosinca. Hotel se ponovno otvara pred kraj godine, od 23. prosinca do 2. siječnja.

U hotelu Katarina, kojem je također podignuta kategorija sa dvije na četiri zvjezdice, od srpnja kada je otvoren do kraja 2016. godine, očekuje se porast od 53 posto u noćenjima i 38 posto u prihodima. Povećanje prihoda je manje zbog dominantnog udjela cijene dvije zvjezdice po kojoj se prodavao smještaj prije nego je investicija ugovorena, tako da se sljedeće godine očekuju još bolji rezultati, ističu u Jadranu.


Katarina zatvara početkom prosinca, a i u njoj su najave za Novu godinu dobre, a nakon čega će se zatvoriti radi izvođenja druge faze investicije kojom je obuhvaćena izgradnja modernog wellnessa, premještanje banke rublja te uređenje prostora za pružanje usluga zdravstvenog turizma.


Nova ulaganja


– Izuzetno sam zadovoljan rezultatima ove godine jer pokazuju da politika intenzivnog ulaganja u naše objekte donosi rezultate i da tržište prihvaća nove proizvode i usluge koje nudimo. Nakon izlaska iz stečaja te ispunjavanja obveza po stečajnom planu dvije i pol godine prije roka, a što je podrazumijevalo isplatu 30,5 milijuna kuna bivšim i sadašnjim radnicima, te provedenih investicija od preko 60 milijuna kuna, mogu reći da smo spremni za nove izazove i daljnja ulaganja sukladno strateškom planu koji smo donijeli.


Zahvaljujem se i svim zaposlenicima Jadrana na uspješno odrađenoj sezoni te velikom trudu i ljubavi koji ulažu u svoj posao kako bi se svaki gost u svakom objektu osjećao ugodno, zaključuje predsjednik uprave Dino Manestar.