Obljetnica

Premijera na ovogodišnjim Melodijama Istre i Kvarnera uvod u proslavu 20. rođendana Klape Tić

Anto Ravlić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Uz nastupe na festivalima i gostovanjima, klapa je prepoznata po organizaciji festivala klapa u driveničkom kaštelu



TRIBALJ Nastup na MIK-u uvod je u obilježavanje 20. godišnjice Klape Tić iz Triblja kroz koju je u protekla dva desetljeća prošlo dvadesetak ljubitelja klapske pjesme iz Triblja, Crikvenice, Jadranova, Grižana, Drivenika, Kraljevice i Viškova. Današnju postavu čine Andrej Pobor, Dalibor Papić, Ivica Grbčić, Dino Belobrajić, Goran Cerović, Nikola Knez, Boris Glavan, Tihomir Mataja, Damir Štokan, a voditelj klape je Ivan Nino Načinović. Dosad je klapa nastupala kao pratnja na MIK-u, ove godine predstavili su se samostalno pjesmom »Bez jubavi ni života«, ali nisu zaboravili niti na »pratnju«. Na pozornicu su izlazili i s Tamarom Brusić koja je nastupala s pjesmom »Lipa pismo moja«.


– Sudjelovali smo na svim značajnijim klapskim smotrama i festivalima. Sjećamo se nastupa na Festivalu klape Istre i Kvarnera u Buzetu, gdje smo osvojili nagradu Brkicu za primorsko-istarski izričaj. Osvojili smo festival u Senju, u lijepom nam je sjećanju nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Možemo se podičiti i brojnim gostovanjima u inozemstvu, posebice u brojnim predstavništvima hrvatskih zajednica. Klapa Tić je zapjevala u Francuskoj, Njemačkoj, Budimpešti i Bratislavi – objašnjava predsjednik KUD-a Tić Mario Kružić.


Prvi nosač zvuka klapa je objavila 2007. godine pod nazivom »Ključ života«. Drugi CD klapa planira predstaviti sljedeće godine, kad će nastupima obilježavati 20 godina djelovanja klape.




– Na nosaču zvuka naći će se desetak autorskih skladbi. Izdavanje CD-a ne bi bilo moguće bez brojnih donatora, ali i autora glazbe, stihova i aranžera. Zahvala Adria Records odnosno Robertu Grubišiću te autorima skladbi Zlatanu Maruniću i Vjeki Aliloviću.


Nakon MIK-a klapa će nastupiti na Večeri dalmatinske pisme, na tzv. Kaštelanskom điru. Na klapskom festivalu u Kaštel Kambelovcu predstavit će se autorskom skladbom »Moj vapore«, najavljuje Kružić.


Klapa Tić prepoznata je po organizaciji smotre klapa u drivenička kaštelu koja se u suradnji s TZ Vinodolske općine priređuje u sklopu Vinodolskih ljetnih večeri. Ove godine održat će 13. smotra klapa. Radi se o najposjećenijoj večeri u sklopu manifestacije koja obogaćuje ljetnu kulturnu ponudu. Ove godine smotra klapa u driveničkom kaštelu održava se 24. kolovoza.


– Drivenički kaštel se profilirao kao mjesto vrhunske klapske pjesme i mjesto koje publika rado posjećuje – ističe Kružić.