Pjesnikinja slavljeničkoj Crikvenici

Predstavljena nova knjiga Ljerke Car Matutinović

Franjo Deranja

S predstavljanja nove knjige Ljerke Car Matutinović / Foto Franjo DERANJA

S predstavljanja nove knjige Ljerke Car Matutinović / Foto Franjo DERANJA

U ovoj prigodi riječ je o četvrtoj knjizi njenih književnokritičkih ogleda "Književni ogledi" (Biakova, Zagreb, 2019.) a predstavljanje je upriličeno ususret predstojećem Danu Crikvenice i Velike Gospe



CRIKVENICA  U crikveničkoj gradskoj vijećnici predstavljena je nova knjiga suvremene hrvatske književnice i prevoditeljice, esejistice i književne kritičarke Ljerke Car Matutinović.


Rođenjem Crikveničanka, ova ugledna poetesa i spisateljica već godinama za Dan Crikvenice predstavlja po jednu od svojih, u tom trenutku, novih edicija; katkad novu zbirku pjesama, katkad proze, a u posljednje vrijeme knjige svojih književnokritičkih ogleda objelodanjenih u hrvatskim književnim časopisima.


U ovoj prigodi riječ je o četvrtoj knjizi njenih književnokritičkih ogleda “Književni ogledi” (Biakova, Zagreb, 2019.) a predstavljanje je upriličeno ususret predstojećem Danu Crikvenice i Velike Gospe.




O aktualnim književnokritičkim ogledima Ljerke Car Matutinović govorile su, uz autoricu, još i Zorka Jekić, urednica edicije, Irena Krmpotić, ravnateljica Gradske knjižnice u Crikvenici i glumac Dubravko Sidor, koji je čitao ulomke iz knjige. Knjiga na 134 stranice sadrži 28 recenzija na knjige poezije i 25 ogleda na prozna djela. U glazbenom dijelu programa nastupio je kantautor Neven Barac.


Predstavljanje knjige Ljerke Car Matutinović / Snimio Franjo DERANJA


Predstavljanje knjige Ljerke Car Matutinović / Snimio Franjo DERANJA



Ljerka Car Matutinović diplomirala je hrvatski i talijanski jezik s književnostima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, te Zagrebačkog centra Europskog društva kulture.


Od 1961. objavljuje književne kritike, interpretacije i eseje, pjesme od 1965. i pripovijetke od 1975. Surađuje u mnogim časopisima i novinama. Objavila je 20 zbirki pjesama, knjige za djecu i književnokritičku prozu. S talijanskoga je prevela više poznatih djela za djecu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inozemstvu.


Od domaćih tu su Nagrada Drago Gervais, i to 1981. i 1985., Nagrada za životno djelo Grada Crikvenice, 1996., Nagrada Julije Benešić za najbolju knjigu kritika, 2013. Pjesme Ljerke Car Matutinović prevedene su na desetak stranih jezika a pripovijetke na engleski, talijanski i njemački jezik.


Inicijatorica je i počasna predsjednica Jadranskih književnih susreta što se u lipnju održavaju u Crikvenici već 18 godina, a na svečanoj sjednici bit će u srijedu proglašena počasnom građankom Grada Crikvenice. Ljerka Car Matutinović živi i radi u Zagrebu.