Djeca vratila šumu

Predškolci iz Bribira i Triblja pošumljavaju požarom opustošen vinodolski kraj

Anto Ravlić

Područje na međi između Bribira i Triblja, koje je vatra pretvorila u golet 2012. godine, stotinjak predškolaca ponovno je oživjelo svojim rukama u četiri godine



BRIBIR Pošumljavanje opožarenog područja u izvedbi Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav na međi Bribira i Selca osvojilo je prvo mjesto na natječaju kojim je INA u suradnji s Novim listom tražila najbolji ekoprojekt škola i vrtića u školskoj godini 2017/18. Područje je teško stradalo u požaru 2012. godine. Predivna šuma u dva dana pretvorila se u golet. Stotinjak predškolaca iz vrtićkih objekata u Triblju i Bribiru odlučilo je »vratiti« šumu svom kraju. Sastavila se ekipa koja će voditi projekt.


U Bribiru Dragana Baričević Crnković i Jasmina Antić, u objektu Tribalj Lorena Miculinić, Aleksandra Prijić Paladinić, Marina Brusić i Kristina Galić. Usklađuje ih Iva Baldo Karlić, pedagog i koordinator programa eko škole. Za cijelu organizaciju projekta zaduženi su ravnateljica vrtića Dajana Jerčinović i voditelj ispostave Šumarije Crikvenica Boris Miklić, inače predsjednik Općinskog vijeća Vinodolske općine, koji je podržao projekt.


Srebrna ekoškola


– U ljeto 2012. godine područje oko crkvice sveta Barbara, po kojoj taj predio Bribira nosi ime, poharao je veliki požar koji se protegnuo sve do Crikvenice nanijevši time ogromnu štetu. Izgorjele su tisuće hektara šume i stradale su brojne životinje. Brdo je postalo pusto, ogoljelo, crno, prazno. U pedagoškoj godini 2013/14. donijeli smo odluku da ne možemo i nećemo dio našeg Bribira gledati u tom stanju već ćemo i nešto poduzeti. Odlučili smo poduzeti korake u obnovi šumske mase i skrenuti pozornost na važnost očuvanja tog iznimno vrijednog i osjetljivog ekosustava – ističe ravnateljica Jerčinović.




Dječji vrtić Cvrčak i mrav nosi status Međunarodne eko škole još od 2009. godine, u svibnju je vrtić zaslužio srebrni status eko škole. Vrtić je dobio Nagrada djetetu i vrtiću Ministarstva šuma povodom Europskog tjedna šuma 2008. treću nagrada za vrtiće i osnovne škole 2011. Elektroluxa, Ekozelene Europe, National Geographica i udruge Lijepa naša s projektom na temu Lijepe naše obale – Zaljubljeni u čistu vodu. Prije četiri godine povodom Dana učitelja vrtić je proglašen najuspješnijim vrtićem Primorsko-goranske županije, prije dvije godine vrtić dobiva godišnju nagradu Vinodolske općine za sveukupan doprinos predškolskom odgoju i obrazovanju općine.


– U eko rad vrtića uključena su djeca, njihovi roditelji, odgajateljice, lokalna zajednica. Tijekom godina realizirali smo brojne eko projekte: Vrtić u prirodi, Mini vrt u eko vrtiću, Neka naša perila dišu… Naš rad je prepoznat i višestruko nagrađen – ističe eko koordinatorica Iva Baldo Karlić.



Projekt pošumljavanja opožarenog brda Barbara ponad Bribira neće stati dobivanjem nagrade. Svake godine u svibnju obilježava se dan vrtića, u sklopu čega je i projektni dan eko škole. Ove godine će se djeci i djelatnicima vrtića pridružiti njihove obitelji, eko kumovi te predstavnici raznih institucija iz lokalne zajednice. Barbara će dobiti novih 500 borova.



Svako dijete ima drvo


U vrtiću su zahvalni za podršku Borisu Mikliću. Sve je krenulo kad su zamolili Miklića za ideju kako bi najbolje mogli pomoći prirodi devastiranog područja. Miklić je predložio da djeca posade oko 500 sadnica crnog bora i tako učine mali, ali bitan korak u sanaciji nastale štete, pričaju u vrtiću i zahvaljuju Auto Čavraku koji je besplatno prevozio djecu na akciju.


– Krenulo se 2014. godine. Teren je bio dosta nepristupačan, ali djeca nisu odustala već su se trudila posaditi sve predviđene sadnice. Odrasli su bušili rupe u zemlji, djeca su sadila sadnice i svojim rukama ih zatrpavala. Silno smo bili ponosni, djeca što im je bilo dopušteno pomoći, odrasli što su mogli pomoći tome napaćenom području. Tada smo znali da to želimo učiniti i sljedeće godine. S Miklićem je dogovoren na prvoj akciji nastavak suradnje i projekt je bio rođen.


U protekle tri godine zasadili smo još 1.500 borova. Pratili smo rast posađenih borova, vidjeli da su se mnogi primili i malo porasli. Bili smo presretni s tom spoznajom. U projekt su uključena djeca u godini prije polaska u školu, pa sada sva mlađa djeca u vrtiću s nestrpljenjem iščekuju trenutak »odraslosti« kad će i oni moći saditi svoja drva. Njihovi stariji kolege se pak, neprestano time hvale i s razlogom su ponosni na to – objašnjava ravnateljica Jerčinović.


– Tako smo postigli da svako dijete ima, najmanje jedno, svoje drvo na tom prekrasnom području. Ono što dalje planiramo je kupiti nešto alata za provođenju tog projekta kako ga ne bi morali stalno posuđivati i pokrenuti potprojekt ljekovito i samoniklo bilje jer smo vidjeli da djeca, ali i odrasli, slabo poznaju nazive i važnost pojedinih biljaka. Potrebno bi bilo i pokrenuti čistke, u suradnji s lokalnim samoupravama, divljih deponija na cijelom tom području u koje bi se uključili roditelji bribirskog i selačkog vrtića – kaže ravnateljica vrtića.