Vatrogasna vježba

Požar u Pavlomiru nadomak šume uspješno ugašen

Ljiljana Hlača

Spuštanje vatrogasaca niz uže s visine od 9 metara / Snimio Ivica TOMIĆ

Spuštanje vatrogasaca niz uže s visine od 9 metara / Snimio Ivica TOMIĆ

Prema scenariju simuliranog požara, on je nastao blizu vinograda Pavlomir nespretnim spaljivanjem i širi se prema rubu šume smreke i bukve, kasnije se zbog mijenjanja smjera vjetra širi prema autocesti, a ugroženi su i stambeni objekti... Vojnim helikopterom stiže desantna postrojba koja se spušta na čelo požara



NOVI VINODOLSKI  Nekoliko požarnih punktova iz kojih suklja dim, podno Donjeg Zagona u šumovitom gaju Pavlomir-Guč, blizu stare kapelice Sv. Kuzam te spuštanje desantno-interventne postrojbe iz helikoptera na područje zahvaćeno vatrom – neki su od dijelova pokazne vježbe koja je jučer održana u okolici Novog Vinodolskog, uz budni nadzor zapovjedništva s vidikovca koji se nalazi uz cestu na području Donjeg Zagona.


   Riječ je zapravo o simuliranoj vatrogasnoj vježbi, koja se organizira svake godine u ovo doba, s ciljem provjere usklađenosti djelovanja vatrograsnih postrojbi, provjere opreme i tehnike kojima raspolažu postrojbe te funkcioniranja sustava veza, saznajemo od županijskog vatrograsnog zapovjednika Mladena Šćulca. Taktičke vježbe uvijek se održavaju na konfiguracijski zahtjevnim terenima, dalje navodi Šćulac.


   U simuliranom gašenju požara sudjelovalo je 150 vatrogasaca iz nekoliko požarnih područja, odnosno Crikvenice, Vinodola, Bakra, Kostrene, Kraljevice, Krka, Lopara (San Marino), Rijeke, Fužina i Mrkoplja te desantno-interventna postrojba. Vježba je poslužila i za osposobljavanje vatrogasne postrojbe sezonskih vatrogasaca, a riječ je o nekih 40-ak vatrogasaca.




   Kako saznajemo od Šćulca, scenarij simuliranog požara ide ovako; požar je nastao blizu vinograda Pavlomir nespretnim spaljivanjem i širi se prema rubu šume smreke i bukve, a kasnije se zbog mijenjanja smjera vjetra širi prema autocesti, a ugroženi su i stambeni objekti. Prioritet je zaštititi stambene objekte. Nakon što se požar početo širiti, upućuje se poziv za pomoć te iz pravca Rijeke (Grobnika) vojnim helikopterom stiže desatna postrojba koja se spušta na čelo požara i započinje s njegovim gašenjem.



Osim što se s vidikovca na cesti (nakon odlagališta Duplja, Gornji Zagon) pruža prekrasan pogled na cijelo područje Novog Vinodolskog, ta je lokacija čini se i izvrsna za rješavanje problema strvina. S tog se područja (neposredno blizu raskrižja za vidikovac Slipica) širi nesnosan smrad truleži jer je netko očito odlučio baciti mrtve životinje (navodno kokoši). U neposrednoj blizini je, ispod jednog grma, čak uočljiv i kostur jedne životinje. Podatak za nadležne službe.



Helikopter ima ulogu i da dopremi vodu, stoga nakon spuštanja vatrogasaca odlazi do nogometnog igrališta u Novom, preuzima veliki mjehur s vodom te opskrbljuje jedinice na terenu.  

  – Prlikom spuštanja vatrogasaca niz uže (riječ je o visini od 9 metara op. a) iz helikoptera pazi se na svaki detalj kako ne bi došlo do ozljeđivanja sudionika koji prije svega za takvo što moraju biti i adekvatno opremljeni – navodi dalje Šćulac. Valja naglasiti da je u Primorsko-goranskoj županiji 60-ak vatrogasaca obučeno za takvo djelovanje na terenu – dodao je dalje naš sugovornik.


   Od vozila u vježbu su bile uključene – cisterne (kojima je bila zadaća opskrbiti postrojbe vodom) te terenska vozila (pick-up) koja imaju mogućnost da odrade nepristupačne predjele te se približe vatri.


Od novih tehnologija, korišten je minicopter koji se koristi za snimanje terena iz zraka i ima mogućnost detektirati tzv. podzemne požare te vatrograsno zapovjedno vozilo – izdvojeni vatrogasni operativni centar koji omogućuje komunikaciju radiovezom s postrojbama koje su na terenu te putem operatera usklađuje njihov rad. U gašenju požara koristilo se vitlo brzog mlaza, metlanica i leđna vatrogasna naprtnjača.