Za domaće i turiste

Povratak srednjeg vijeka: Vitezovi Frankopani okupirali Crikvenicu

Anto Ravlić

Nastupilo je 200 ljudi, a program se slagao mjesecima. Isplatilo se. Oživljavanje povijesti privuklo je nekoliko tisuća gostiju



CRIKVENICA » Zašto čovjek tako snažno grabi prema budućnosti neprestano iščekujući nešto, a s druge strane se voli vraćati u vremena koja su daleko iza nas? U budućnost zasad ne možemo, no nitko nam ne brani da se vratimo u prošlost. Barem ugođajem, kostimima i predstavama. Za vikend se u Crikvenici vraćalo nekih šest stoljeća u prošlost. U doba Frankopana, pred kraj srednjeg vijeka, kada je osnovana Crikvenica.


   Treće izdanje Dana Frankopana ponudilo je dvodnevni program prošaran mimohodima, opsadama, viteškim turnirima, povijesnim predstavama. Žongliralo se vatrom, napadalo frankopanski grad, grofovi su birali najboljeg plaćenika, djeca su gutala legendu o sv. Jurju i zmaju, svirala se srednjevjekovna glazba. Za svaki slučaj, na raspolaganju je bila i srednjevjekovna bolnica. Možda će se koji Crikveničanin zapitati da li ima svoj laboratorij, obzirom na najavu ukidanja laboratorija u Crikvenici. Bilo je vatreno, ali i slasno s Frankopanskom tortom. Program se odvijao na tri lokacije, na Trgu Stjepana Radića te u dva susjedna parka prema Dubračini odnosno pavlinskom samostanu iz kojeg se počela širiti i rasti Crikvenica prije 602 godine.


   Na trećim Danima Frankopana nastupilo je 200 sudionika iz Hrvatske, Mađarske i Slovačke. Broj ljudi koji je omogućio povratak u prošlost znatno je veći. Program se slagao mjesecima. I isplatilo se.




Oživljavanje povijesti privuklo je nekoliko tisuća gostiju. Neki su produbili znanje iz povijesti. Primjerice, austrijska obitelj koja je mislila da bi Crikvenica iz povijesnog opusa mogla ponuditi nešto sasvim drugo. Gusare.



Za tri tjedna, u špici turističke sezone, Crikvenica će zagrabiti još koje stoljeće unatrag. Srednjevjekovni vitezovi i djeve prepustit će mjesto Rimljanima koji će posjetiti grad na Dubračini u sklopu Dana Ad Turresa 19. i 20. srpnja.



   – Rekao bih da su gusari nekako logičniji za gradove na moru. Znam da se priča da je grad na otoku preko puta, Vrbnik je li tako, bio gusarska tvrđava. Iznenadilo me da su u povijesti ovdje marširali vitezovi i da je to dio povijesti grada, pričao nam je otac obitelji iz Linza raspitujući se da li je knez Frankopan neki glumac kojeg je Crikvenica angažirala za vikend.


   Prerušeni knez bio je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, kneginja zamjenica gradonačelnika Silvija Crnić. Dobar dio gradske uprave pretvorio se u svitu Frankopana. Što je bilo najatraktivnije u dva dana povratka u povijest? Da li mimohod srednjevjekovnih družina od hotela »Kaštel« do središnjeg crikveničkog trga? Možda noćna opsada frankopanskog grada ili viteški turnir kneza Frankopana koji su ponudili najviše akcije? Teško je o ukusima. Nekom su se možda najviše svidjele Slovakinje. Točnije njihovo vatreno žongliranje.


   Organizatori manifestacije su TZ Grada Crikvenice, pokrovitelji Grad Crikvenica, ŽLU Crikvenica, Jadran, Club Adriatic, hotel Selce te hosteli Karlovac i Stoimena.