Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
27. veljače 2020.
Crikvenica

Pod geslom inovacija: Među izlošcima iz prošlosti dominirali - najmlađi

Foto M. Matejčić
Foto M. Matejčić
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2019. u 9:55 2019-02-02T09:55:44+01:00

CRIKVENICA-NOVI VINODOLSKI-BRIBIR  - Među izlošcima iz prošlosti, raritetima i antikvitetima lijepo je bilo vidjeti upravo – najmlađe!

U crikveničkom Muzeju grada Crikvenice posjetitelje je dočekala ravnateljica Silvija Huljina, a oni su mogli razgledati dvije izložbe: U mreži putove (o starim putovima, stazama i cestama Vinodola, te o 100. obljetnici djelovanja Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ pod nazivom „Sto puta bolje“. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Malog zbora i polaznici Glazbene škole crikveničke Osnovne škole  Vladimira Nazora, te Stella Jud i Chiara Pečaver.

U novljanskom Narodnom muzeju izloške na dvjema izložbama – 730. obljetnici Vinodolskog zakona i 140. obljetnici turizma – i kroz 3D-naočale, kao manifestaciju digitalne tehnologije, razgledali su i najmlađi i oni manje mladi. Dostupni su bili i mnogobrojni ostali izlošci u bogatim trima zbirkama stalnog muzejskog postava.

Pokrivanje ženskih rubaca kao povratak u folklornu prošlost ali i očuvanje baštine za budućnost prikazale su vješte Novljanke a svi su mogli kušati tradicijske frite, čaj i kuhano vino.

U Bribiru (sjedište Vinodolske općine) bio je u Sakralnoj zbirci izložen legendarni „Milonjin križ“, križ krbavskih biskupa i biser riznice župne crkve svetih Petra i Pavla, uz koji se – kao i uz način njegova pronalaska – vezuju nevjerojatne predaje a čuva ga Riječka nadbiskupija koja ga je ustupila za ovu prigodu da ga vide posjetitelji u organizaciji Narodne čitaonice i knjižnice Bribir. Tu su bile i izložbe „Glagoljica Vinodola“, Soba Frankopana, „Etno zbirka“, te zbirke iz Domovinskog rata i „Josip Pančić“

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.