Crikvenica

Pod geslom inovacija: Među izlošcima iz prošlosti dominirali – najmlađi

Franjo Deranja

Foto M. Matejčić

Foto M. Matejčić



CRIKVENICA-NOVI VINODOLSKI-BRIBIR  – Među izlošcima iz prošlosti, raritetima i antikvitetima lijepo je bilo vidjeti upravo – najmlađe!


U crikveničkom Muzeju grada Crikvenice posjetitelje je dočekala ravnateljica Silvija Huljina, a oni su mogli razgledati dvije izložbe: U mreži putove (o starim putovima, stazama i cestama Vinodola, te o 100. obljetnici djelovanja Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ pod nazivom „Sto puta bolje“. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Malog zbora i polaznici Glazbene škole crikveničke Osnovne škole  Vladimira Nazora, te Stella Jud i Chiara Pečaver.


U novljanskom Narodnom muzeju izloške na dvjema izložbama – 730. obljetnici Vinodolskog zakona i 140. obljetnici turizma – i kroz 3D-naočale, kao manifestaciju digitalne tehnologije, razgledali su i najmlađi i oni manje mladi. Dostupni su bili i mnogobrojni ostali izlošci u bogatim trima zbirkama stalnog muzejskog postava.




Pokrivanje ženskih rubaca kao povratak u folklornu prošlost ali i očuvanje baštine za budućnost prikazale su vješte Novljanke a svi su mogli kušati tradicijske frite, čaj i kuhano vino.


U Bribiru (sjedište Vinodolske općine) bio je u Sakralnoj zbirci izložen legendarni „Milonjin križ“, križ krbavskih biskupa i biser riznice župne crkve svetih Petra i Pavla, uz koji se – kao i uz način njegova pronalaska – vezuju nevjerojatne predaje a čuva ga Riječka nadbiskupija koja ga je ustupila za ovu prigodu da ga vide posjetitelji u organizaciji Narodne čitaonice i knjižnice Bribir. Tu su bile i izložbe „Glagoljica Vinodola“, Soba Frankopana, „Etno zbirka“, te zbirke iz Domovinskog rata i „Josip Pančić“