Selce

Po topli ručak na – Izvor: Uz brigu o djeci počeli brinuti i o starijima

Anto Ravlić

Bivši dom za djecu priprema i dostavlja obroke za starije i nemoćne na području Crikvenice i Vinodolske općine. Ručak s dostavom 26 kuna, zasad šestero korisnika



SELCE Kad se selački dom za djecu Izvor počeo transformirati u Centar za pružanje usluga u zajednici, u skladu s politikom proklamiranoj u Europi da je za djecu puno korisnije živjeti u udomiteljskim obiteljima nego 24 sata u domu, valjalo je naći novu poziciju i ulogu doma u zajednici.


U Izvoru ideja kako pomoći drugima nikad nije nedostajalo. Nastavili su brinuti o djeci kroz udomiteljstvo, organizirano stanovanje i poludnevni boravak. Četvrti strateški cilj nije bio usmjeren ka djeci već ka starijima. Naime, kao što se djecu iz domova radi njihova dobra usmjerava prema udomiteljskim obiteljima, tako moderno društvo namjerava što duže zadržati starije osobe u njihovim domovima, gdje se osjećaju ugodnije.


Kako je za mnoge stare i nemoćne kod odluke da ostanu u svom domu najveći problem priprema hrane, u centru Izvor su kao četvrti strateški cilj zacrtali kuhanje za starije. Grad Crikvenica ima službu Pomoći u kući, no nema i kuhanje već samo dostavu namirnica u kuće. I tako je Centar Izvor našao prostor za pomoć starijima. Plus je svakako što Izvor ima svoju kuhinju.


Nekoliko uvjeta




Izvor je krenuo nedavno s pripremom i dostavom hrane i već ima šestero korisnika. Još dvije starije osobe bi se uskoro trebale priključiti. Postoji nekoliko uvjeta da bi stariji i nemoćni mogli dobivati ručak iz selačke kuhinje. Moraju biti stariji od 65 godina ili narušenog zdravstvenog stanja ukoliko su mlađi. Pomoć je namijenjena osobama koje nemaju obitelj ili nekog bliskog da im pomogne. Korisnici ne smiju imati ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ručak mogu dobivati i osobe koje imaju privremene zdravstvene tegobe. Uvjet je i prebivalište u Gradu Crikvenici ili Vinodolskoj općini.


Cijena po ručku je 26 kuna, u što je uključena i dostava. Cijena za korisnike socijalne pomoći odnosno potpore Ministarstva socijalne politike i mladih je 24 kune. Ručak za socijalno ugrožene plaća ministarstvo. U Izvoru imaju kapacitete za tridesetak ručkova, 20 za korisnike koji plaćaju sami i deset za korisnike u sustavu socijalne skrbi. Ručak se dostavlja između 12 i 14 sati, a subotom se dostavlja i ručak za nedjelju. Zasad se glas da Izvor pomaže starijima najbolje pronosi usmenom predajom.



– Prošlo je pet godina od nastanka ideje do realizacije. Tri godine otkako smo pripremu hrane za starije zacrtali u strateške ciljeve. Trebalo je puno vremena da ljudi shvate da više nismo dom već da pružamo drugačije usluge, objašnjava socijalna radnica Ivana Azinović Vukelić.


 



Jedan od korisnika je i Dubravko Kogoj koji nosi zanimljivu priču. Njegovi roditelji su vodili dom Izvor tako da je on kao dječak često jeo ručak u domu. Sudbina je htjela da se u zreloj životnoj dobi ponovno hrani u Izvoru. Dubravko sam dolazi po ručak.


Izvor me spasio


– Supruga je kuhala cijeli život. Umrla je prije osam godina. Ja sam nešto pokušavao, ali mi nije išlo od ruke. Čuo sam da Izvor priprema hranu i javio se. Izvor me spasio. Dođem svojim mopedićem svaki dan oko 13 sati, priča Dubravko.Što je omiljeno na meniju?

– Meni je sve dobro što je sa žlicom. Nikad nisam volio rižu, ali sad kad je dobijem, nemam ništa protiv. Hrana mi paše, zadovoljan sam, kaže prvi korisnik selačke kuhinje za starije koju vodi kuhar Mirko Lončarić.