Vikend u Selcu u znaku Festivala jagoda

Planulo tonu jagoda i čak tisuću kolača

Anto Ravlić

Sa stolova su nestale rolade od jagoda i ražnjići od jagoda punjeni čokoladom, a bolje nisu prošle niti palačinke i kokteli od jagoda



SELCE Festival jagoda obilježio je vikend u Selcu. Kad se podvukla crta pod četvrto izdanje slatkog vikenda, prodano je tonu jagoda i tisuću kolača. No, iza podataka koji su u svakom slučaju fascinatni krije se priča o slasticama bez kojih je turizam nezamisliv. 


   U Selce su stigle jagode iz zagrebačkog prstena, a kolači iz Jadranovih slastičarni i Slastica Selce. Festival jagoda bio je za vikend, no kolači su popularni tijekom cijele godine. U Jadranu kažu da kolače najviše vole domaći gosti i Nijemci. Kao što svaka godina nosi neku svoju modu, tako i svaka godina nosi popularnost nekim kolačima.


Prošle godine hit je bila torta od sira i jagoda, a ove godine slavu je preuzela torta od jagoda i čokolade. Na Festivalu jagoda u Selcu prvi put su se pojavile rolade od jagoda. Sudeći po praznim tacnama, rolada je dobro prihvaćena.




Posjetiteljima Festivala jagoda svidjeli su se ražnjići. I to ne bilo kakvi ražnjići, već ražnjići od jagode punjeni čokoladom. Slastice nisu pale s neba, slastičari Jadrana digli su se u šest sati ujutro i završili kolače koje su pripremali dan prije. Kolači su uvijek popularni. 


   – Izbacili smo nove vrste kolača nakon uređenja kavane hotela International. I možemo reći da kolači idu bolje nakon uređenja kavane. Očito je uređenje kavane bilo poticaj da kolači postanu popularniji. Prošlih godina je jako dobro išla kocka od sira. Frankopan torta je hit, specifičnost je Crikvenice, objašnjava direktorica hotela Varaždin u Selcu Trajanka Šarar. 


   U Selcu su planule palačinke od jagoda. Naravno, u palačinkama je ipak bilo najviše čokolade. Na četvrtom izdanju Festivala jagoda prvi su se put palačinke dijelile besplatno. Čim je nešto besplatno i ukusno, jasno je kako zalihe prolaze. Festival jagoda ponudio je besplatnu degustaciju koktela s jagodama. Na meniju su bili strawberry colade ili caipiroske alla fragola. 


   U Selcu se nije samo kušalo slatko. Jagode su bile povod za nastup Dječjeg zbora OŠ Zvonka Cara – Područna škola Selce, za predstavljanje dječje likovne radionice, dok su za zabavni program bili zaduženi sastav »Klamaruša« i trio Crikvenica. 


   Organizator Festivala jagoda je Turistička zajednica Grada Crikvenice, suorganizator Udruga proizvođača jagoda »Jagodni prsten«, a pokrovitelji Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica i »Jadran« Crikvenica.