E-škola

Pilot projekt Carneta: OŠ Vladimira Nazora postaje informatička

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

OŠ Vladimira Nazora dobit će lokalnu mrežu, žičanu i bežičnu. Jedna učionica dobit će pametnu ploču, računalo i kameru te 30 tableta. Grad će se pobrinuti da optički kabel stigne do škole



Osnovna škola Vladimira Nazora u Crikvenici uskoro će postati škola budućnosti. Školu će premrežiti optički kablovi, a učionice i zbornicu tableti, prijenosna računala i pametne ploče. Vrlo je bitno da informatizaciju škole neće financirati niti škola, niti roditelji, niti Grad Crikvenica. Lisnicu će izvaditi svemogući europski fondovi.



Dio opreme  za muzej


S opremom je situacija zanimljiva. Nadležno ministarstvo je posljednje kompjutore isporučilo još 2002. godine. Danas su primjereniji muzeju nego učionici. Škola je sama obnavljala informatičku opremu pa je učenicima na raspolaganju 18 kompjutora. Rezultati ne izostaju, četiri-pet učenika sudjeluje  na županijskom natjecanju, a posljednje četiri godine državno prvenstvo ne može proći bez učenika iz škole Vladimira Nazora.





Radi se o pilot-projektu Carneta »E-škole: uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola« koji se provodi od 2015. do 2018. godine. Na javni poziv javilo se 700 osnovnih i srednjih škola, a crikvenička škola našla se među 150 odabranih. U društvu još sedam škola u Primorsko-goranskoj županiji.


E-imenik


Škola će u sklopu projekta dobiti lokalnu mrežu, žičanu i bežičnu. Jedna učionica dobit će pametnu ploču, računalo i kameru te 30 tableta. Da se učenici ne vesele previše unaprijed, treba napomenuti da će tableti noćiti u školi. Još jedna učionica će dobiti prezentacijsku opremu, ali bez tableta za učenike. Svi nastavnici, ravnateljica i stručne službe dobit će svoje tablete, ukupno 50 do 60 tableta. Područne škole Dramalj i Jadranovo dobit će internet. Opremu će koristiti učenici sedmih i osmih razreda za nastavu kemije, biologije, matematike i fizike.


– Cilj je da se oprema što više koristi pa će u opremljenu učionicu ulaziti i drugi razredi i nastavnici, objašnjava Daliborka Todorović, voditeljica projekta u OŠ Vladimira Nazora, inače učiteljica matematike i fizike.


Projektom će profitirati i roditelji, a učenička zatajivanja lošijih ocjena postat će prošlost zahvaljujući e-imeniku koji je sastavni dio projekta. Roditelji će imati uvid o ocjene, najave ispita, bilješke nastavnika. U slučaju da se dijete ne pojavi u školi, na e-mail roditelja stići će obavijest čim nastavnik upiše izostanak na početku nastave. Ravnateljica škole Zorica Čandrlić ističe da se e-imenik već trebao uvesti uz financiranje iz gradske blagajne, no odustalo se jer ne bi imalo smisla trošiti sredstva Grada, inače osnivača škole, kad će uvođenje e-imenika osigurati europska sredstva. Projekt je otvorio prostor da se gradske kune namijenjene e-imeniku preusmjere u obnovu krova škole. Gradu ostaje obaveza da optički kabel dovede do škole.


Izborni predmet


Projekt je na razini Hrvatske vrijedan 40 milijuna eura. Kad se iznos podijeli na 150 škola, ispada da će svaka škola dobiti 250 tisuća eura.


– Projekt je dobro zamišljen, koje god smo pitanje imali, u Carnetu su imali odgovor. Ozbiljan dojam ostavljaju, kaže voditeljica projekta Daliborka Todorović dodajući da će se uoči pokretanja projekta i nakon nekog vremena testirati učenici i nastavnici kako bi se dobio uvid u napredak projekta.


Projekt će biti spreman za iduću školsku godinu. Gdje je informatika danas u školi?


– Informatika je izborni predmet od petog do osmog razreda. Interes učenika je velik, 95 posto je izabralo informatiku za izborni predmet. U četvrtom razredu je informatika slobodna aktivnost. Djeca shvaćaju što je budućnost, kaže Daliborka Todorović.