Biciklijada

Panorama Vinodola poticaj cikloturizmu

Anto Ravlić

Foto Anto Ravlić

Foto Anto Ravlić

Priča o neiskorištenim hrvatskim potencijalima važi i za cikloturizam na rivijeri koja je koncentrirana na ljetne mjesece, a traži sadržaje za predsezonu i posezonu. Biciklizam je jedno od rješenja



CRIKVENICA Biciklijada Panorama Vinodola postala je punoljetna. Odavno je stala na noge. Isto se očekuje od cikloturizma koji ima velike potencijale u crikveničko-vinodolskom kraju. Postoje staze, bolje ili slabije označene, mapirane, postoje biciklisti koji uživaju na 300 kilometara ucrtanih staza s predivnim pogledima, koje još uvijek možemo zvati neotkrivenima, no jasno je da cikloturizam još nije postao adut kraja koji u jednoj stazi nudi miris mora i planinski zrak.


Idealno vrijeme


Punoljetno izdanje Panorame Vinodola okupilo je stotinjak biciklista. Vrijeme idealno. Red oblaka, red sunca. Nekih 17 stupnjeva na startu, stupanj ili dva manje u Vinodolskoj dolini. Biciklijada je nudila dvije mogućnosti. Sportsku i rekreativnu rutu. Obje su polazile iz centra Crikvenice. Sportska ruta je išla prema Gornjem Kraju, točnije Zoričićima, odakle se skrenulo na makadam prema predjelu Barbara.


Ruke za upravljačem, a pogled puca na Selce. Od Barbare dalje prema Novom Vinodolskom. Preko Korza hrvatskih branitelja prema Pavlomiru i Bribiru. I ponovno natrag prema Zoričićima i završnom spustu na Kotor i dalje do centra Crikvenice. Putem se planski zaustavljalo da bi se napravilo nekoliko fotografija.




Sve skupa 35 kilometara kroz Crikvenicu, Novi Vinodolski i Vinodolsku općinu. Rekreativna ruta je išla prema Selcu, odakle se vraćalo do Crikvenice i nastavljalo do Triblja. Krug oko jezera i starim rimskim putem uz Dubračinu do centra Crikvenice. Osvježavajućih 20 kilometara biciklom, praktično bez uspona. Za razliku od sportaša koji su na trasi savladali ukupno 400 metara uspona.


Šest staza


Uz domaće snage, najviše je biciklista iz Rijeke. Iz Cazina tradicionalno stiže desetak biciklista.– Dolazimo već četvrtu godinu, sviđaju nam se staze, a i toplije je nego kod nas. Mi za Crikvenicu, a oblaci odoše prema Cazinu kad smo se spuštali, kažu biciklisti iz susjedne države.

Biciklijada je jedan od pokušaja da cikloturizam intenzivnije zaživi u crikveničko-vinodolskom kraju. Zasad je označeno šest staza. Niti jedna se ne preklapa, a u planu je ucrtavanje deset staza. Šest bi kretalo iz Crikvenice, tri iz Novog Vinodolskog te jedna iz Vinodolske općine, objašnjava predsjednik BK Crikvenica Robert Šandl.


Uz Panoramu Vinodola, Tour of Croatia sa startom etape u Crikvenici sigurno je poticaj za intenziviranje turizma na dva kotača. Aktualno stanje sigurno ne zadovoljava. Sve je više pojedinaca koji izvan sezone pedaliraju trasom uz more, od Jadranova do Selca.



Hotelsko poduzeće Jadran je ušlo s hotelom Omorika u svijet bike-friendly. U suradnji s proslavljenim biciklističkim asom Vladimirom Miholjevićem sprema se novi uzlet cikloturizma na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, no zasad je prerano govoriti o konkretnim planovima.



Vodiči na Krku


Zaleđe je posebno atraktivno, prvenstveno Krmpote s pogledima na more s visina od 800 metara, Vinodolska dolina i šuma. No, nema organiziranih grupa od kojih se živi. U BK Crikvenica imaju dvojicu licenciranih biciklističkih vodiča, no posla na crikveničko-vinodolskoj rivijeri nema.


Angažirale su ih turističke agencije da vode ture na Krku. U zaleđu je problem što nedostaje sadržaja koji bi uz samo pedaliranje ponudili doživljaj više. Problem je svakako što postoji interesna skupina koja ne želi nikog u šumi osim sebe samih. Priča o neiskorištenim hrvatskim potencijalima važi i za cikloturizam na rivijeri koja je koncentrirana na ljetne mjesece, a traži sadržaj za predsezonu i posezonu. Biciklizam je jedno od rješenja.


Organizator biciklijade je Biciklistički klub Crikvenica, a potporu su dali Grad Crikvenica i TZ grada Crikvenice. Za logistiku se pobrinuo pasionarani biciklist, gradski vijećnik Dado Šnajder koji je ponudio okrjepu više ili manje umornim biciklistima.