Vinarija Pavlomir

Palinkašev pjenušac 1288 pobjednički na izložbi vina Vinistri

Anto Ravlić

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Pavlomir je osvojio dva zlata i jedno srebro. Uz 1288 koji je pobijedio u kategoriji pjenušaca, zlato je uzeo i muškat žuti, a srebro žlahtina. Uz pomoć EU fondova uskoro kušaonica vina na 120 kvadrata



NOVI VINODOLSKI Na prestižnoj međunarodnoj izložbi Vinisitra Vinarija Pavlomir je odnijela pobjedu u kategoriji pjenušaca svojim pjenušcem 1288 te osvojila dvije zlatne i jednu srebrnu medalju. Zlato su zaslužili pobjednički pjenušac i muškat žuti, a srebro žlahtina.


Dva zlata nadovezuju se na stare zlatne uspjehe Pavlomira u Budimpešti i na Gast Expu gdje su zlatom nagrađivani cabernet sauvignon, žlahtina i chardonnay. Vinarija Pavlomir nastupila je na izložbi u Poreču u okviru Udruge žlahtina koja okuplja šestoricu vinara s Krka i Pavlomir. Udruga žlahtina osvojila je ukupno četiri zlata i četiri srebra na najpoznatijoj vinskoj manifestaciji u Hrvatskoj.


Pet vrhunskih


– Uspjeh na Vinistri potvrda je stalnog napretka vinarije Pavlomir koja je stvorena prije 20 godina. Vinistra je jako dobra prilika za promociju. U dvoranu Žatika dolaze znalci, a i ljudi iz vinskog biznisa, što je dobro za plasiranje proizvoda, ističe direktor vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš.




Pavlomir se ponosi s pet proizvoda koji su dobili prefiks vrhunski. Pjenušac 1288, muškat žuti, pinot bijeli, chardonnay te graševina koja stiže iz Šarengrada.


– Otac Josip, brat Dinko i ja obnovili smo naše vinograde uništene u Domovinskom ratu u Šarengradu. Vinograd ima četiri hektara, puno manje od novljanskih 30 hektara, a grožđe dovozimo na preradu u Novi, kaže Miroslav Palinkaš.


Zvijezda Pavlomira ovih dana je pjenušac 1288. Jedini pjenušac u svijetu kojem u rubrici ime stoji broj. – Proizvodimo ga osam godina, u dvije serije je vrhunski. Primjećuje se sve veći interes, prepoznaju ga ljubitelji i poznavaoci. Zastupljen je u lokalnim restoranima. Ima prostora za pjenušce u Hrvatskoj. Intencija je svih uglednijih vinarija da proizvode pjenušce, ističe Palinkaš.

Kupaža s tri vrste, 50 posto chardonaya te po 25 posto žlahtine i pinota bijelog pokazala se pogođenom. Ide se dalje u projektu pjenušaca. Radit će se dva nova pjenušca, jedan od žlahtine, drugi od rosea.


Vino i turizam


– Iza pjenušca je velik ljudski rad. Na desetke puta prolaze kroz ruke u proizvodnji, objašnjava Palinkaš.


U Istri se može naučiti kako se cijeni autohtono vino. Malvaziju je Istra visoko digla. I u Istri se daje prednost autohtonim proizvodima.– Kod nas još nije sazrijela svijest da se žlahtina digne na visoki nivo, a žlahtina spada u kategoriju kvalitetnih vina. U samom Novom, gdje je žlahtina autohtona, nemaju svi restorani žlahtinu, primjećuje Palinkaš.

U Pavlomiru su orijentirani i na turizam. Dobitna kombinacija iz mnogih turističkih priča, vino i turizam, energičnije će se plasirati. Nedavno je uređena enoteka. Uz pomoć EU fondova i posredstvom LAG-a Vinodol uređuje se kušaonica vina na 120 kvadrata.


Do srpnja će biti gotova i pružiti doživljaj više turistima. U drugoj fazi je uređenje konobe sa 150 mjesta u kojoj će se nuditi isključivo hrvatski proizvodi. Izvođač je crikvenička Izgradnja. Pavlomir ulaže i u opremu. Preko EU fondova dobilo se 1,4 milijuna kuna, od čega 50 posto bespovratno.