PROSINAC U NOVOM Bogat program oživjet će posljednji mjesec u godini. Evo detalja

Nataša Car

Jučer su u povodu blagdana sv. Nikole organizirane dvije predstave, »Dan u laboratoriju Djeda Božićnjaka« u Domu kulture te »Sv. Nikola« koja je održana u crkvi sv. Filipa i Jakova



NOVI VINODOLSKI Prosinac u Novom Vinodolskom bit će posebno živ, zahvaljujući bogatom programu koji uključuje izvrsnu gastronomsku ponudu, blagdanske glazbene i kazališne nastupe, a Novljani će ove godine moći uživati i u klizanju. Klizalište, kuhano vino i bakalar zasigurno će kreirati pravi zimski ugođaj u Novome.


Advent u Novom Vinodolskom službeno je otvoren paljenjem prve Adventske svijeće na Trgu Vinodolskog zakona prošle nedjelje koje je okupilo mnoge posjetitelje. Nastavak programa uslijedio je jučer sa sadržajima za najmlađe. U povodu blagdana sv. Nikole organizirane su dvije predstave, »Dan u laboratoriju Djeda Božićnjaka« koja je održana u Domu kulture u jutarnjim satima te »Sv. Nikola« koja je održana u crkvi sv. Filipa i Jakova. Ostatak mjeseca također će biti ispunjen raznolikim blagdanskim sadržajima.


Dani bakalara


Danas se u Domu kulture organizira zabava za umirovljenike, a također počinju i Dani bakalara u restoranu Admiral u Marini Novi. Bakalar će biti pripremljen na čak 17 načina, uključujući bakalar na bijelo, bakalar na glagoljaški, lazanje s bakalarom i još mnoge druge načine. Dani bakalara trajat će do 24. prosinca, a svakog petka, subote i nedjelje goste će zabavljati Davor Šostarić-Fume. Blagdanske delicije ne bi bile potpune bez božićnih poslastica po koje se Novljani i njihovi gosti mogu uputiti u Mitan Marinu, točnije u caffe bar Muroskva gdje će moći uživati u desertu uz more. Obitelj Rakar će osim blagdanskih slastica uz more tradicionalno pripremiti i prigodne specijalitete u restoranu Nava.





Iako će Novljani blagdane Božića i Nove godine provesti u društvu obitelji i prijatelja, za Badnjak će biti organizirano tradicionalno druženje građana uz vino i srdele na Trgu Vinodolskog zakona, ali i Badnjak u Klenovici. Blagdansko veselje imat će završnicu na Staru godinu kad će se uz Igora Delača i grupu Aura nazdraviti novoj 2019. godini.



Blagdanskoj atmosferi u gradu se osim dviju marina pridružio i hotel Lišanj koji je pripremio »Advent u dvorištu«. Adventske kućice i klizalište stvorit će pravi božićni ambijent u kojem će uživati i veliki i mali, a za sve mališane koji još nisu na »ti« s ledom, Lišanj će nuditi školu klizanja. Osim veselja na ledu, dio zimskog ugođaja je i čitanje knjige u toplini svog doma. U cilju promicanja kulture čitanja među najmlađima, u ovom obiteljskom hotelu će svake subote biti organizirano čitanje bajki Ivane Brlić Mažuranić, a već sutra će djeci čitati teen zvijezda Endi.


Čitanje knjiga promovirat će se i u Narodnoj čitaonici i knjižnici i to predstavljanjem nove knjige Daše Kabalina 12. prosinca te »Velike avanture malog Orehovića« autorice Ljiljane Došen koja će biti predstavljena 20. prosinca. U knjižnici će se osim predstavljanja knjiga 18. prosinca održati i božićna likovna radionica.


Smotra klapa


Od glazbenog sadržaja treba istaknuti 19. Smotru klapa koja je na redu već sutra u 19 sati u Domu kulture. Posjetitelji će uživati u glazbi klapa Reful iz Splita, Pokornik iz Omiša, Pinguentum iz Buzeta, Senjkinje iz Senja, Užanca i Pučki pivači iz Lopara te Puntape, Vinčace i Pučki pivači iz Novog Vinodolskog. Nadalje, nakon mise u crkvi sv. Filipa i Jakova 22. prosinca zapjevat će Joso Butorac, a u Lišnju će na pozornicu stati Mia Negovetić. U gradu će tijekom prosinca nastupiti i novljanski osnovnoškolci i mališani iz vrtića, a zapjevat će i zbor »Neki novi klinci«.


Dio Božića su i darovi, a pritom treba misliti i na druge. Gradsko društvo Crvenog križa na Badnjak organizira posljednju ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi na kojoj će svi dobrovoljci moći darovati pravi dar od srca. Humanitarnom duhu pridružio se i hotel Lišanj pa će se tako kazališnom predstavom »Mačak u čizmama« 15. prosinca prikupiti sredstva za Udrugu Nina koja pomaže djeci s malignim bolestima i njihovim roditeljima.