Nakon ostavke

PROMJENE U CRIKVENICI Josip Friš novi je predsjednik Gradskog vijeća

Nataša Car

Dosadašnji predsjednik Veselko Mutavgjić dao je ostavku zbog zapošljavanja u gradskoj upravi. Za Josipa Friša (HDZ) na sjednici je glasovalo 13 vijećnika, dok ih je četvero bilo suzdržano

CRIKVENICA  Na 13. sjednici crikveničkog Gradskog vijeća raspravljalo se o novoj odluci vezanoj za autobuse koji voze na jednodnevne izlete i o komunalnim pitanjima, a nakon aktualnog sata izabran je i novi predsjednik Gradskog vijeća Josip Friš iz redova HDZ-a.Nakon aktualnog sata krenuo je izbor za novog predsjednika.

Veselko Mutavgjić dao je ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća zbog zapošljavanja u gradskoj upravi. Izabran je novi predsjednik Josip Friš za kojeg je glasovalo 13 vijećnika, dok je njih četvero bilo suzdržano. Zbog posla u gradskoj upravi Mutavgjić neće moći obnašati ni dužnost vijećnika pa je za novog člana izabran Gracian Čop, dosadašnji predsjednik Savjeta mladih Grada Crikvenice. Ovim promjenama prethodili su razgovori o vinjetama za autobuse, ali i problemima s odlaganjem smeća u gradu.


Sjednica je počela raspravom o autobusima i reakciji koju je odluka izazvala kod umirovljenika. Za autobuse koji prevoze goste koji posjećuju Crikvenicu na jedan dan uvedene su vinjete.


Zaštita građana


Gradonačelnik Damir Rukavina rekao je da je dužnost Grada zaštititi svoje građane, a upravo se to nastoji postići ovom odlukom. Naime, svi građani, ali i gosti koji noće u Crikvenici, snose trošak opterećivanja gradske infrastrukture, kao što su čišćenje plaža i odvoz smeća. Nezavisna vijećnica Sonja Polonijo istaknula je da oni koji grad posjete na jedan dan ne snose te troškove te bi oni mogli pasti na leđa građana. Ovom odlukom tome se želi stati na kraj jer je pošteno da svaka osoba bude jednako opterećena za troškove koje je prouzročila.




Ipak, udruge umirovljenika već su ranije izrazile nezadovoljstvo ovom odlukom. Umirovljenici su ti koji najčešće idu na jednodnevne izlete te Sindikat umirovljenika (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) smatraju da se ovime diskriminira ta kategorija turista. Dodali su i da bi bilo opasno parkirati autobuse daleko od plaže ili centra grada jer bi starijima od hodanja do plaže po visokim temperaturama moglo pozliti. Gradonačelnik je na sjednici istaknuo da bi pozliti moglo i lokalnom umirovljeniku čiju ulicu blokiraju busevi te hitna služba ne bi mogla intervenirati. Na sjednici je ponovljeno da nije riječ o diskriminaciji niti zabrani, no gužva koju autobusi stvaraju u gradu nije dopustiva te se za njih mora osigurati alternativno mjesto i eventualno se može organizirati sekundarni prijevoz.



Direktor Eko Murvice bio je upitan i o otuđenju imovine u Murvici za koje je rekao da se radi o provali te da policija radi na slučaju. Iz Murvice su navodno ukradene ležaljke, no gosti ne bi trebali osjetiti nikakav nedostatak jer je poduzeće osiguralo dovoljan broj na ležaljki na plažama.



Odlaganje otpada


Nekoliko pitanja bilo je postavljeno direktoru Eko Murvice, vezano za poslovanje poduzeća. Povećanje komunalnih naknada obrazloženo je povećanjem cijena za odlaganje otpada. Naime, Eko Murvica je do rujna prošle godine plaćala fiksnu naknadu za odlaganje otpada, no posljednjih devet mjeseci plaća 470 kuna po toni otpada te je direktor Lovorko Gržac obajsnio da je komunalno poduzeće odgodilo podizanje cijena što je duže moglo, no s vremenom su počeli trpiti prevelike gubitke.


Gržac je na dodatna pitanja o odvozu smeća odgovorio primjerom o količini smeća koje se razbacuje. Naime, u razdoblju od 21. do 27. svibnja napravljena je analiza o količini nepropisno bačenog smeća koje se pokupilo. Komunalni redari pokupili su 2.895 vreća od minimalno 60 litara, manje vrećice nisu se brojale. Gržac smatra da dio odgovornosti moraju preuzeti i građani te one koji nepropisno odlažu otpad treba prijaviti.