Sufinanciranje

POTPISAN SPORAZUM Izgradnja Doma zdravlja u Novom počinje iduće godine

Barbara Čalušić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Dom zdravlja PGŽ-a i Grad Novi Vinodolski obavezuju se u omjeru 50:50 na sufinanciranje dijela razlike između vrijednosti novog objekta i procijenjene vrijednosti starog objekta novljanskog Doma zdravlja, u kojem će se moći otvoriti manji hotel ili pansion



RIJEKA Dom zdravlja Primorsko-goranske županije i Grad Novi Vinodolski zajedničkim sredstvima kreću u izgradnju novog objekta Doma zdravlja u Novom Vinodolskom vrijednog 11,3 milijuna kuna. Sporazum o sufinanciranju izgradnje nove zgrade jučer su u sjedištu Primorsko-goranske županije potpisali gradonačelnik Novog Vindolskog Velimir Piškulić i ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a Vladimir Mozetič, koji se ovim sporazumom obavezuju na sufinanciranje dijela razlike između vrijednosti novog objekta i procijenjene vrijednosti starog objekta novljanskog Doma zdravlja u omjeru 50:50.


Naime, Dom zdravlja PGŽ-a vlasnik je zgrade postojećeg Doma zdravlja na adresi kralja Tomislava 24, čija je procijenjena tržišna vrijednost 10,6 milijuna kuna i uskoro kreće u prodaju. S druge strane, Prostorni plan Novog Vinodolskog osigurava zemljište koje je u vlasništvu grada za izgradnju novog Doma zdravlja. Površina zemljišta iznosi 1.809 četvornih metara.


Budućnost u Opatiji


– Nije primarna djelatnost Doma zdravlja da gradi svoje objekte, no u dogovoru sa Županijom odabran je ovakav aranžman koji bi se u budućnosti mogao realizirati u Opatiji, gdje je u ovom trenutku situacija nešto složenija – kazao je prilikom potpisivanja sporazuma župan Zlatko Komadina.




Podsjetio je da je Županija kao osnivač u Dom zdravlja od 2012. godine, kad je u ovu ustanovu uloženo 25 milijuna kuna u sanaciju gubitaka ove ustanove, pa do danas sveukupno uložila više od 100 milijuna kuna.


Vladimir Mozetič podsjetio je da Dom zdravlja broji 770 zaposlenih, od čega je 357 medicinskih timova. Novi Vinodolski kao turističko mjesto sredina je u kojoj broj pacijenata varira ovisno o sezoni pa tako na ovom području Dom zdravlja pruža stanovnicima usluge obitelsjke medicine, pedijatrije, dentalne medicine, patronaže te turističke ambulante tijekom ljetnih mjeseci. Novi prostori u budućnosti bi trebali otvoriti i mogućnost dodatnih medicinskih sadržaja.


Završetak 2020. godine


– Početak gradnje novog objekta očekuje se početkom iduće godine, a završetak polovicom 2020. godine – najavio je Mozetič, podsjećajući da Dom zdravlja PGŽ-a koristi 78 objekata, od kojih je njih šest u vlasništvu ustanove, dok je ostatak u županijskom vlasništvu i u vlasništvu jedinica loklane samouprave.


Iako još nije poznat novi vlasnik sadašnjeg Doma zdravlja u Novom, njegovu namjenu, kako je to jučer pojasnio gradonačenik Velimir Piškulić, diktira prostorna dokumentacija.


– Budući vlasnik sadašnjeg Doma zdravlja će prema našem Prostornom planu u ovom objektu moći otvoriti manji hotel ili pansion – istaknuo je Piškulić.


Osim izgradnje novog objekta u Novom Vinodolskom, Primorsko-goranska županija će na natječaj za energetsku obnovu zgrada kandidirati četiri objekta Doma zdravlja, i to u Crikvenici, Loparu, Vrbovskom i Ravnoj Gori.