Mladi sportaš

PEČALBO MOJA Svjetski prvak iz Jadranova napustio Hrvatsku i otišao u Irsku – kuhati

Anto Ravlić

Radim kao kuhar u restoranu, cilj je naučiti jezik i steći iskustvo te se vratiti u Hrvatsku i pokrenuti svoj posao, priča 22-godišnji Jakovar



Omladinski svjetski prvak u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, višestruki svjetski viceprvak i brončani na svjetskim prvenstvima, reprezentativac Hrvatske i višestruki državni prvak Mauro Lukšić zaključio je svoju ribolovnu karijeru.


Jakovar je karijeru završio kao najbolji na svijetu u lovu iz brodice te drugi na svijetu kao surfcaster (ribolov sa štapom s obale) po ljestvici FIPS-a (Međunarodna federacija sportskog ribolova) u konkurenciji U-21. Naravno, Mauro je karijeru okončao u omladinskom uzrastu. Životni putevi odveli su ga u Irsku, a još ima vremena za razmišljanje i povratak u seniorsku konkurenciju.


»Zarazio« ga nono


– Radim kao kuhar u restoranu, cilj je naučiti jezik i steći iskustvo. Plan je vratiti se u Hrvatsku iskusniji i pokrenuti svoj posao. U Irskoj sam se snašao ekspresno. U utorak sam došao, u četvrtak našao posao, priča 22-godišnjak iz Jadranova koji se natjecao na desetak svjetskih prvenstava. Nizozemska, Španjolska, Italija, Portugal, Engleska…




Mauro je sa sedam godina ušao u svijet sportskog ribolova u Primorskom športskom ribolovnom društvu Arbun iz Crikvenice. Nono Nikola Lukšić najveći je »krivac« za Maurovu strast. Od malena je unuka vodio na more i ribe. Mauro se ugledao na nonota, a mama Dijana na Maura. Očito je mama dobro učila od sina. Ponosi se svjetskim reprezentativnim srebrom. U reprezentaciju je Mauro ušao s 12 godina i ostao čitavo desetljeće. Uspješni sportaši će kao uvjet za uspjeh spominjati sate i sate treninga. Mauro gleda drugačije.


Umjesto ribe – medo


– Nikad u životu nisam trenirao. Neki treniraju. S tim se rodiš. Bar ja tako mislim. Ionako sam na moru stalno. Zimi svaki dan, u Tihom kanalu i na Kvarneru, priča Mauro dodajući da najčešće lovi zubace, palamide i plavice.


Mauro Lukšić


Mauro Lukšić



Svako natjecanje donijelo je putovanja, urezalo uspomene, donijelo uspjehe i nosilo medalje. Iako se Mauro najčešće »družio« s ribama, možda njegova najveća pustolovina na moru je bio susret s plivačem na četiri noge. Ispred njegovog Jadranova, pred kojim je najčešće lovio. Loveći ribu u uvali Peškera, Mauro je primijetio da se nešto miče u moru. Kad se približio, oči u oči na dva metra sreo se s medom koji je plivao s Krka na kopno. Mauro je stisnuo rikverc u zadnji tren, medo je već šapama hvatao barku.