PROSLAVA

Otvorena izložba u Muzeju grada Crikvenice: “Sto puta bolje” za sto godina Izvora

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Izložba daje kronologiju razvoja ustanove i njezinu transformaciju iz dječjeg doma u Centar za pružanje usluga u zajednici



CRIKVENICA U Muzeju grada Crikvenice otvorena je izložba Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce pod nazivom »Sto puta bolje«. Izložba je otvorena u povodu 100. godišnjice djelovanja Centra, a na otvorenje se odazvao velik broj ljudi. Izložba koja prikazuje sto godina rada ove ustanove ostaje otvorena do 25. siječnja.


Mnogobrojnim gostima obratila se kustosica Tea Rosić koja je okupljenima kratko opisala organizaciju izložbe koja počinje tekstom o danima kad je današnji Centar bio oporavilište pod upravom Grada Zagreba, a izložba dalje kronološki predstavlja razvoj ustanove i njezinu transformaciju iz dječjeg doma u Centar za pružanje usluga u zajednici. Rosić je rekla da je izložba realizirana zajedničkim snagama Muzeja i Centra, no dodala je da Muzej prvenstveno ima ulogu domaćina.


Sve pisane, foto, video i druge materijale osigurali su djelatnici i štićenici Izvora. Osim tekstova i slika koji opisuju rad ustanove kroz razna vremenska razdoblja, izloženi su i mnogi umjetnički radovi, poput crteža djece, ilustracije Marijana Mavrića i zanimljivog modela ustanove odgajatelja Stipana Kovačeva.


Nagrada Grada Crikvenice




Ravnatelj Izvora i ovogodišnji dobitnik nagrade Grada Crikvenice za iznimna postignuća i značajan doprinos iz područja socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti Nikica Sečen također je izrazio zadovoljstvo izložbom koja prikazuje najvažnije trenutke ustanove u kojoj su uvijek radili »ljudi koji su htjeli bolje toj djeci«.


To vrijedi i danas jer u domu radi cijeli tim stručnjaka, uključujući psihologe, socijalne radnike i odgajatelje. Istaknuo je da se gosti u dijelu u kojem je prikazan sadašnji Centar mogu uvjeriti da se radi o modernoj instituciji koja brine o cijeloj zajednici. Svoju djelatnost Izvor će uskoro zaokružiti obuhvaćanjem djece s poteškoćama u razvoju.


Sečen je u svom obraćanju gostima iskoristio i priliku da istakne značaj udomiteljstva.


Nema do obitelji


Iako je društvo oduvijek nalazilo način za skrb o nezbrinutoj djeci, čemu svjedoči i dugogodišnji rad Centra, Sečen je napomenuo da ni jedna institucija ne može zamijeniti kvalitetnu udomiteljsku obitelj.


Upravo zbog toga sretan je što su uspjeli promijeniti koncept ustanove kroz koji sada rade na prevenciji izdvajanja djece iz bioloških obitelji, promoviranju udomiteljstva ukoliko prevencija nije moguća te brizi o starijim osobama. Dodao je da ukoliko netko razmišlja o udomljavanju djece može računati na potporu Centra.


Ravnatelj se zahvalio Gradu Crikvenici što je omogućio otvaranje izložbe i svim gostima koji su ih svojim dolaskom podržali. Dodao je da Centar u povodu velike obljetnice 22. studenoga organizira svečanost na kojoj će biti izdana i monografija. U ime Grada gostima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Crikvenice Josip Friš koji je svima poželio da uživaju u izložbi o sto godina rada ustanove. Nakon uvodnih govora gosti su razgledali izložbu, a potom se nastavili družiti na organiziranom domjenku.