Svake srijede

Okolotorno: U Novom Vinodolskom opet zaživio duh prošlosti

Nataša Car

Otvorenje Okolotorna i kolo na novljanskom trgu

Otvorenje Okolotorna i kolo na novljanskom trgu

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić naglasio je prošlogodišnji uspjeh ovog događanja. Ministar turizma Anton Kliman također je imao samo dobre riječi za ovaj tip manifestacija za koje smatra da podižu ugled Hrvatskoj i čine je privlačnom destinacijom za godišnji odmor



OKOLOTORNO KAO I LANI, SVAKE SRIJEDE DO KRAJA GLAVNE SEZONE


U Novom Vinodolskom opet zaživio duh prošlosti


 Na ulicama Starog grada posjetitelji Novog Vinodolskog od sada će svake srijede do kraja ljeta moći sresti slavne Frankopane, uživati u ponudi autentičnih domaćih proizvoda i posjetiti kulturne znamenitosti grada. Preksinoć je drugi po redu Okolotorno svečano otvoren uz dobru glazbu, ukusnu hranu i veselje svih prisutnih.




Svečano otvorenje počelo je najavom uglednika od kojih su se neki zatim i sami obratili publici. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić naglasio je prošlogodišnji uspjeh ovog događanja. Nakon njega, ministar turizma Anton Kliman također je imao samo dobre riječi za ovaj tip manifestacija za koje smatra da podižu ugled Hrvatskoj i čine je privlačnom destinacijom za godišnji odmor. Kako se ovom manifestacijom ljude vraća u prošlost, red je bio da se gostima obrate i uvaženi likovi iz prošlosti, točnije ban Ivan Mažuranić koji je sa svojom unukom Ivanom otvorenje pratio s balkona iznad Trga Vinodolskog zakona.



Teško je sažeti što se sve može vidjeti i kupiti na ulicama Starog grada pošto ima doslovno svega i svačega, od nakita i torbica do slika izrađenih od školjaka. Vanda iz Češke, koja je ove godine prvi put posjetila Novi Vinodolski, odlučila je sebi kupiti narukvicu. Iako sezona još nije u ponom jeku, na ulicama se moglo sresti još stranih posjetitelja. Dragana, koja živi u Austriji, već 15 godina svako ljeto s obitelji dolazi u Novi Vinodolski, no prošle godine nisu došli na vrijeme za Okolotorno te ovo ljeto prvi put uživa u starom duhu grada.


Gosti će taj stari duh moći doživjeti svake srijede od 20 do 24 sata, sve do 7. rujna ove godine. Kroz ulice ih vode zastavice i mape na kojoj su istaknute sve znamenitosti koje se mogu posjetiti, kao što su Crkva Sv. Trojice u kojoj se nalazi bogata sakralna zbirka, zatim najuža ulica u Novom Vinodolskom, sunčani sat te mnoge druge.



Svirka i pjesma


Između govora se naravno sviralo i pjevalo. Okupljene je između ostalih zabavio i Joso Butorac, ovogodišnji pobjednik MIK-a, što je izazvalo posebno oduševljenje publike. Osim pjevanja, igralo se i kolo čime je također istaknuta bogata novljanska baština. Najmlađi zabavljači bili su mali čakavčići iz dječjeg vrtića Fijolica koji su pjevali i recitirali na čakavštini. Nakon zabave na trgu krenulo se prema ulazu u Stari grad na kojem su bila postavljena dva stražara. Ipak, prije samog ulaska, mnogi su napravili pauzu kod dugog stola na kojem su bile izložene delicije koje su pripremili domaći ugostitelji.


Hrane i pića nije falilo ni unutar Starog grada. Od četrdesetak izlagača, mnogi su na svojim štandovima nudili lagane obroke i žestoka pića. Jedan od takvih bio je štand Ognjena Novkovića i njegove supruge Petre koji su ove godine prvi put na Okolotornu. U ožujku su otvorili konobu gastro Teatro u kojoj nude »primorske specijalitete na nešto moderniji štih«, kaže Ognjen. Neki od primjera ovih specijaliteta uključivali su palentu s inćunima u bademima i avokadu, marinirane inćune na skuti te šurlice s kozicama. Od pića se osim rakije i likera na štandu nudilo i domaće vino.


Ružica Vinodola


Nešto niže, u blizini crkve sv. Trojice našao se još jedan štand s hranidbenim proizvodima i to isključivo prirodnim. Na štandu socijalne zadruge Put iz Rijeke bili s izloženi prirodni sirupi, marmelade te pesto od medvjeđeg luka. Pokraj toga ležala je keramika koju izrađuju sa socijalno isključenim osobama, najviše s beskućnicima, kroz radnu terapiju. Ovdje su bili i prošle godine te su oduševljeni manifestacijom i planiraju biti na istom mjestu svake srijede.


Pokraj njih našli su se veseli članovi udruge Ružica Vinodola, čiji je Josip Mayer bio odjeven u novljansku nošnju. Josip, rodom iz Karlovca, pola godine živi u Njemačkoj, a pola u Novom Vinodolskom, no cijele je godine društveno aktivan. U Njemačkoj je član kulturno sportske zajednice Stuttgarta i Waiblingena, a prije tri godine odlučio se pridružiti Ružici Vinodola. Voli se družiti i upoznavati nove ljude, a s obzirom da tečno govori njemački, na štand uvijek lako privuče goste s tog govornog područja.