Građevinski radovi tjeraju goste

Ogorčeni iznajmljivači u Vinodolu: nudimo mir, zbog buke ga više nemamo

Anto Ravlić

Kod nas je odsjeo liječnik iz Beča koji nam kaže da je u stalnom stresu i da mu treba samo mira. I što da kažete čovjeku kad počnu raditi strojevi u susjedstvu, pita se iznajmljivačica Fuchs iz Kričine        



BRIBIR  Moramo se opredijeliti, želimo li ruralni turizam i ruralne vile ili ne, protestiraju privatni iznajmljivači u Vinodolskoj općini ogorčeni na građevinske radove i buku koja im tjera goste. Problem s bukom i suživotom turizma i građevinskih radova nije novina. Još prije dvije godine u tri navrata je službeno evidentiran problem. No, od tada se ništa nije pomaklo. Buka tjera turiste iz doline koja kao svoje prednosti najčešće navodi mir koji nudi gostima. Situacija je identnična u Dolincima, Bašunjama i Kričini.


  Problem je eskalirao posljednjih dana. Direktorica TZ Vinodolske općine Iris Bruketa ističe da je prekjučer telefonom zvalo ili u ured došlo troje iznajmljivača, jučer četvero. Situacija je neodrživa i napeta. Iznajmljivači prijete da će usred sezone zatvoriti svoje objekte u mirnoj dolini.    

Zakonsko rješenje


– Nama je u interesu zaštititi iznajmljivače koji kreiriraju vrstu turizma kojom se ponosimo. Radi se o ljudima koji ulažu, plaćaju svoje obaveze, o ljudima od kojih živimo. Turistička zajednica nema alat da riješi problem, ali moramo nešto poduzeti. Ne smije nam se događati da nudimo mir koji nemamo, objašnjava direktorica TZ Vinodolske općine Iris Bruketa zalažući se po tko zna koji put zajedno sa iznajmljivačima da se po ljeti stavi moratorij na građevinske radove.  

  – Najbolje je zakonski riješiti problem, ali moramo i jačati svijest da nam turizam treba. Sigurna sam da se može naći zajednički jezik, da zaštitimo turizam, ali i da građevinari dobiju prostor u kojem će moći nesmetano raditi, kaže direktorica Bruketa dodajući da Vinodolska općina nije izoliran slučaj i da se takvi nesporazumi događaju širom Hrvatske.


  Mirjana Fuchs može se pohvaliti jednom od najljepših ruralnih vila u Vinodolu. Kuća u Kričini u koju su uložene stotine tisuća eura i dva bazena privlače goste kakve se samo može poželjeti.




  – Nevjerojatno je da netko otvara gradilište isti dan kada nam dolaze prvi gosti. Turisti su se pokupili u nedjelju u 14,30 kada njihova mala djeca nisu mogla spavati od nesnosne buke. Kod nas je odsjeo liječnik iz Beča koji nam kaže da je u stalnom stresu i da mu treba samo mira. I što da kažete čovjeku kad počnu raditi strojevi u susjedstvu, pita se iznajmljivačica Fuchs i pita nas tko će ulagati u turizam kad se takve stvari događaju.


  Radi se svaki dan. Dok smo razgovarali, nije se čula buka. Pet minuta nakon što smo otišli automobilom »Novog lista« i zaustavili se malo dalje krenuli su radovi. Slučajno ili namjerno jer je netko dojavio da stižu novinari pisati o buci.


   Ovako više ne ide


Ogorčena bukom je i obitelj Gašparini koja iznajmljuje kuću u Kričinama.


  – Pokušali smo na fino i ne možemo reći da su ljudi koji rade bezobrazni, no nema sluha. Molili sam da prekinu na dva sata radove da bi djeca mogla spavati. Neko pravilo mora postojati. Ovako više ne ide. Nema turizma s ovakvim pravilima. Zapravo, nepostojanjem pravila. Imamo ugovor s agencijom da ih moramo obavijestiti o radovima u susjedstvu. U tom slučaju spušta se cijena. Cijene su ionako spuštene, kako dalje, pitaju se Gašparini i apeliraju na odgovorne da se pokrenu i pomognu iznajmljivačima.


  U proteklom desetljeću u Vinodolskoj općini je broj noćenja povećan za 100 posto. Vinodol je postao oaza mira, hit je odmarati u kamenim kućama daleko od gužve na obali. Kad se podvuče crta, u malom Vinodolu sa 700 kreveta i tek 160 iznajmljivača ostaje 50 tisuća noćenja. Najbolje vile pune se po 150 dana u godini. Treba li jedna obična buka stati na kraj turističkom procvatu? U ovom slučaju doslovce se može napisati da dogovor kuću gradi. I pritom ima mjesta za turizam koji će na jesen opet trebati građevinare da podižu nove kapacitete i uređuju nove kuće.