Novo ruho

Obnovljeno dječje igralište kod Velikih vrata u Senju

Dorotea Prpić

Igralište je obnovljeno zahvaljujući akciji Centra za socijalnu skrb – Podružnice Obiteljskog centra Senj, ali i brojnim malim i velikim volonterima koji su sudjelovali u građanskoj akciji



SENJ Dječje igralište kod Velikih vrata u Senju, često mjesto okupljanja malih Senjana na putu za vrtić, školu ili kod povratka kući, ima novi izgled. Obnovljeno je zahvaljujući akciji Centra za socijalnu skrb – Podružnice Obiteljskog centra Senj, ali i brojnim malim i velikim volonterima i danas je puno ljepše okruženje za najmlađe nego ranije. Ovih dana su na igralište postavljene kamene klupe i stol, čime je obnova igrališta završena.


Obiteljski centar lani je pokrenuo građansku akciju »Igrajmo se, rastimo i učimo zajedno!« i projekt obnove ovog dječjeg igrališta prijavio na natječaj »Naš doprinos zajednici« koji u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva raspisuje Zaklada Kajo Dadić iz Splita, te su im za tu namjenu odobrena sredstva u maksimalnom iznosu od 10.000 kuna. Uzimajući u obzir položaj igrališta i da se djeca u igri vrlo lako zanesu, najbitniji korak akcije bio je podizanje sigurnosnih mjera igrališta, što je ostvareno postavljanjem zaštitne metalne ograde.


Ukupno 113 volontera


Zahvaljujući ovoj akciji, postavljene su i nove antistres podloge ispod ljuljački i tobogana te novi šljunak, novo igralo – ljuljačka u obliku konjića, klupe za sjedenje, zamijenjeni su istrošeni lanci na ljuljačkama, izrađeni su i postavljeni novi drveni dijelovi na mjestima gdje su nedostajali ili bili oštećeni te su živim bojama prebojena postojeća igrala.




– U građanskoj akciji sudjelovalo je ukupno 113 volontera, a među njima bilo je 72 djece, primjerice predškolska grupa dječjeg vrtića, učenici nižih razreda osnovne škole iz Senja, polaznici programa »A što da radim?« te mladi vatrogasci JVP-a iz Senja. Odrađena su 2.963 sata volonterskog rada. Svojim radom, donacijama, prijedlozima i sugestijama sudjelovali su mnogi, a zaslužuje ih se spomenuti jer bez njih ovo dječje igralište ne bi zasjalo novim sjajem. To su učiteljice Melita, Berta i Maja s učenicima, Grad Senj, Jure Smojver s grupom mladih vatrogasaca, djelatnici GKD-a Komunalac iz Senja, djelatnici Metalne opreme iz Senja, članovi Humanitarne udruge Bura iz Senja, Moto racing kluba iz Senja, Konjičkog kluba Ana iz Senja, ali i oni naši sugrađani koji su se kao pojedinci uključili u ovu akciju i svojim radom i donacijama Ines Savatović, Tetyana Šimunović, Danijela Češarek, Ursula Čorić, Ive Smojver, Jure Krmpotić-Trtan, Branko Lopac-Perdas, Josip Lopac.


Udahnut novi život


U akciji su sudjelovali i TZ grada Senja, Uprava šuma Podružnica Senj, Gramex-comm iz Senja, Senjska liga za borbu protiv raka, Sportski objekti Senj, Pilana Krasno, Gumi servis Janušić te Perdas – iskopi u građevinarstvu – kaže predstojnica Podružnice Obiteljskog centra Suzana Svetić. Prijavom projekta želja je bila razveseliti najmlađe sugrađane, sve posjetitelje i turiste Grada Senja, odnosno uljepšati i sadržajno obogatiti dječje igralište kao mjesto u gradu u kojem će i roditelji naći kutak za sebe dok se djeca igraju pa su zato postavljeni i novi kameni stol i dvije klupe.


– Vjerujemo da će se svi sugrađani, ali i posjetitelji, s radošću vraćati i uživati na tome mjestu kojem su uz odrasle i oni najmlađi udahnuli novi život svojim angažmanom, kreativnošću i željom da svoj grad učine još ljepšim mjestom za život – kaže predstojnica Svetić i dodaje da zaposlenici Obiteljskog centra zahvaljuju svima koji su pomogli realizaciju projekta.


U igralište se može još ulagati, primjerice u postavljanje javne rasvjete, zaštitnog zida, za što je potrebna financijska i materijalna podrška, ali i spremnost sugrađana da se aktivno uključe i svojim volonterskim radom pridonesu novim aktivnostima na ovom dječjem igrališu.