Via Mea

OD BRANJA GROŽĐA DO ČUVANJA OVACA Crikvenička agencija turistima nudi potpuno drugačiju priču

Anto Ravlić

Najnoviji hit među turistima je XXL Grill na kojem se uz crikveničku plažu rade pljeskavice za 100 do 200 osoba / Snimio Anto RAVLIĆ

Najnoviji hit među turistima je XXL Grill na kojem se uz crikveničku plažu rade pljeskavice za 100 do 200 osoba / Snimio Anto RAVLIĆ

Mnoštvo sadržaja i originalnih ideja privući će goste i izvan sezone. U ponudi je berba grožđa i lavande, jet ski ture, pljeskavica XXL, čobanac u vinogradu, čuvanje ovaca i ribarenje sa svjetskim prvacima



CRIKVENICA Na ljeto gotovo da treba tjerati turiste, koliko postoji interes za Crikvenicu. Nije neko umijeće privući goste u srpnju i kolovozu.


No, kako privući goste u predsezoni i posezoni? Jedino događanjima, jedino sadržajima, jedino originalnošću. Tako nešto na crikveničko-vinodolskoj rivijeri ponajviše uspijeva agenciji Via Mea. U prvom planu nije smještaj već doživljaj.


 Čari Hrvatske


Crikvenička agencija osnovana prije šest godina nudi niz programa koji nisu vezani uz sunce i more. Inicijatori su i organizatori Adria Advent Maratona koji se trči početkom prosinca. Na zimu privlače goste Adventom u Zagrebu.





Kombinacija je spavanje na obali i uživanje u blagdanskom ozračju Zagreba. Posebno su zanimljivi programi u okruženju Crikvenice. Via Mea vodi goste na plantažu lavande u Triblju, a u paket ukomponira izlet u Fužine i Lič, pogled s vinodolskih vidikovaca nazvanih Oči Vinodola, ručak u Crikvenici.


Gostima su izuzetno zanimljive jesenske berbe grožđa u Pavlomiru. Vinogradi su za goste uvijek doživljaj, objašnjava Tatjana Plašč iz agencije Via Mea dodajući da Vukovarci prirede i čobanac pa tako gosti na jednom mjestu kušaju čari raznolike Hrvatske. U zaleđe Crikvenice ide se na planinarske rute.



Ne nedostaje niti morske ponude. U Crikvenici, gradu s ribarskom tradicijom, može se ribariti sa svjetskim prvacima. Ljubitelji nešto žešćeg doživljaja mora ovo će ljeto krenuti na jet-ski turu po Vinodolskom kanalu, uz obale Krka.


– Radimo programe od tri, četiri, pet dana. U velikoj većini radi se o Nijemcima i Austrijancima koji vole doći u Crikvenicu i Hrvatsku u pred i posezoni. Uostalom, dobar dio naših programa je i neizvediv u sezoni, objašnjava Tatjana Plašč.


XXL Grill


Najnoviji hit među turistima je XXL Grill na kojem se uz crikveničku plažu rade pljeskavice za 100 do 200 osoba. Miris roštilja, glazba, more i neizostavne fotografije velike pljeskavice recept su za dobar provod.  Naravno, ne mogu se preskočiti niti izleti u Istru koja mami tartufima i  maslinama.

Svim crikveničkim gostima posebno su atraktivni izleti po kvarnerskim otocima. Via Mea se spusti i do Neretve na berbu mandarina. Najnovija atrakcija je selo Žeželji na Zrmanji gdje se Nijemci i Austrijanci pretvaraju u pastire. Ljudi se opuštaju čuvajući ovce, uz  pogled na kraj gdje se snimao njima toliko zanimljivi Winnetou.


Mnoštvo sadržaja i originalnih ideja privući će goste i izvan sezone. U Crikvenici i Novom Vinodolskom će se potužiti da je premalo agencija poput Via Mee koja se trude otkriti gostima da su crikveničko-vinodolski kraj atraktivni izvan sezone. Još uvijek su biciklističke staze, kaštel Drivenik, kula Bribir, Tribaljsko jezero, Krmpote nekapitalizirana turistička priča.