Proširenje kupališta

Novo lice rivijere: Nasipava se plaža u Jadranovu, od Podvorske do Selca i kompletna obala u Novom

Anto Ravlić

Najčešća zamjerka turista su gužve na plažama. Zato se i planira nasipavanje i uređenje u Jadranovu, od Podvorske do Selca te kompletne obale u Novom



Kontinuirano povećanje broja turista i noćenja na crikveničko-vinodolskoj rivijeri mami osmijeh, no i aktualizira sve izraženiji problem na koji se upozorava godinama, nedostatak plaža. Problem je izražen na području od Jadranova do Smokvice.


Crikvenička glavna pješčana plaža glavni je turistički adut Crikvenice. Iako se ulaz plaća, plaža je redovno puna iako je kapacitet pet tisuća kupača. No, niti ta velika plaža, na koju se veže Balustrada, nema dovoljnih kapaciteta da bi zadovoljila apetite kupača. Najčešće primjedbe gostiju upravo se odnose na nedostatak slobodnih mjesta na plaži. Crikvenica rezerve vidi na potezu od lučice Podvorska do hotela Katarina u Selcu, gdje se kupači naguraju na ono malo uređenih plaža koje su ispod razine ozbiljnog turističkog mjesta. Rezervna solucija su stijene.


U planovima je uređenje i proširenje kapaciteta na cijelom potezu uzduž Šetnice zdravlja. Zasad dugoročniji planovi podrazumijevaju proširenje Ulice Emila Antića, uređenje staze za pješake i nasipavanje plaža. To je jedini ozbiljniji prostor na kojem Selčani i njihovi gosti mogu očekivati nove kapacitete za kupače. Zasad nije definirano kako će u budućnosti izgledati Ulica Emila Antića. Brojni su zagovornici potpunog ili bar djelomičnog zatvaranja ulice za promet kako bi dugi koridor uz more zaista postao šetnica, a ne prometnica. Očito će se problem ulice, odnosno šetnice, jednog dana rješavati u paketu.


Pazdehova u novom svjetlu




Možda je manje izražena, no situacija je slična i u Dramlju. Uređena plaža ispod hotela Omorike, pa neuređeni pojas, pa opet djelomično uređena plaža do uvale Pazdehova. Sigurno je da će Pazdehova zasjati u novom svjetlu kad se realizira plan o pretvaranju uvale u etno zonu. Pazdehova će postati lokacija za manje manifestacije, no njeno uređenje neće donijeti veći broj mjesta za kupače.


U nastavku je poluotok Kačjak. Skromno turističko naselje Jadrana najbolja je lokacija na crikveničko-vinodolskoj rivijeri. Na kraju svega urbanog, naslonjena na zeleni pojas koji seže do Jadranova, a u svom krilu ima, uz jakovarsko Havišće, najljepšu plažu na crikveničko-vinodolskoj rivijeri. Samo je pitanje vremena kad će na Kačjaku niknuti elitno turističko naselje, a tada je pitanje tko će se moći kupati na dugoj plaži na zapadnoj strani polutoka. Vrlo vjerojatno uglavnom gosti budućeg resorta.


Plus za goste Kačjaka, minus za obične kupače. Najbliže proširenju plažnih kapaciteta je Jadranovo. Već sljedećeg ljeta uvala Grabrova bi trebala dočekati kupače u novom ruhu. S nasipanom plažom. Sam centar Jadranova odavno je pregazilo vrijeme, idilično turističko naselje dočekivalo je goste s jadnom plažom usred centra. Nova plaža mogla bi postati turistički adut Jakovara i vezati se na već uređenu plažu na istočnom kraku uvale, koju svi znaju po gljivi. S obzirom da se nazire rješenje za zapušteni tzv. slovenski dom koji bi mogao postati butik-hotel, uvala Grabrova bi mogla potpuno izmijeniti izgled.


Država je darovala Gradu Crikvenici veće količine materijala za nasipavanje vrijednog nekoliko milijuna kuna i nema prepreka za uređenje. Za nasipavanje je određen i potez od rive prema uvali Perčin, danas također zapušten. U nastavku je planirana izgradnja lučice s pontonima koji zatvaraju uvalu.


Gradilište u novljanskoj luci


Koliko uređena plaža s pričom može značiti gostima i turističkoj promidžbi Crikvenice, svjedoči plaža za pse u Podvorskoj. Priča je otišla u svijet, a plaža je uvijek puna. Novi Vinodolski planira potpuno promijeniti izgled obale, od Novog Resorta do marine Muroskva. U Resortu planiraju urediti plaže u koje se nije ulagalo i dovesti ih na razinu resorta.


U nastavku je Obala Petra Krešimira IV koja se počela uređivati od zapada prema istoku. Dio javnosti je bio protiv uređenja platoa i proširenja kapaciteta, apelirajući na očuvanje stijena. No, turizam traži mjesta za kupače, a Novi živi od turizma. Gradilište u novljanskoj luci otelo je Novljanima popularnu plažu Podbaran, pod samim starim gradom, a time i dobar dio kapaciteta. Zasad je novljanska luka tek gradilište koje nije stalo niti za ljeta i izazvalo oštre kritike Novljana koji se bave turizmom.


Novljani se boje da gradilište i razrovana luka ne dočekaju goste i sljedećeg ljeta. Dio koji će u budućnosti postati elitna zona Novog je potez od luke, preko Glavice do glavne gradske plaže ispod hotela Lišanj i skroz do marine Muroskva. Dosad je Obala dr. Franje Tuđmana, potez od Lišnja prema uvali Muroskva, bio manje atraktivan, no marina sve mijenja. Grad Novi Vinodolski uvrstio je taj potez u katalog investicija koji će se ponuditi investitorima.


Novi ima 26 kilometara obale, a četiri kilometra bi zaista trebali postati biser Novog. U uvali Mala Draga, između Povila i Klenovice, ove je godine uređena plaža za pse, no kako je otvorena tek usred sezone, prva prava sezona bit će sljedeće ljeto. Klenovica također traži uređenje plaža na potezu od luke do kampa.