Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
22. ožujka 2019.
Energetska obnova

"Novi" vrtić u Crikvenici smanjit će troškove grijanja za 73 posto

"Novi" vrtić u Crikvenici smanjit će troškove grijanja za 73 posto
"Novi" vrtić u Crikvenici smanjit će troškove grijanja za 73 posto
Autor:
Objavljeno: 14. ožujak 2018. u 10:36 2018-03-14T10:36:00+01:00

Projekt je vrijedan gotovo šest milijuna kuna, a država je preko EU fondova poslala 2,2 milijuna. U planu su rekonstrukcija fasade, toplinska izolacija kosog i ravnog krova, izolacija poda, zamjena vanjske stolarije te novi solarni sustav za toplu vodu

CRIKVENICA Potpisan je ugovor o radovima na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića »Radost« u Crikvenici. Projekt energetske obnove vrtića procijenjen je na gotovo šest milijuna kuna. Ugovor o radovima potpisan s firmom Inženjering iz Požege vrijedan je tri i pol milijuna kuna. Potpise su na ugovor stavili crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina i direktor i vlasnik požeške firme Igor Starčević.

Grad Crikvenica u projekt ne ide sam. Potporu daju država, odnosno europski fondovi. Najprije je Gradu Crikvenici za energetsku obnovu Dječjeg vrtića »Radost« u lipnju odobreno gotovo 1,1 milijun kuna bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Potom je gotovo 1,1 miljun bespovratnih kuna stiglo i od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Sufinanciranje je osigurano Operativnim programom »Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020«.

Mališani upijali prometna znanja

Dok se potpisivao ugovor o obnovi vrtića, djeca su upijala prometna znanja. U sklopu projekta »Vidi i klikni« najmlađi sudionici u prometu učili su kako se ponašati u prometu, kao pješak i putnik u vozilu. Uz ekipu iz HAK-a, u vrtić su stigla i tri vozila, dva napuhanca i jedno »pravo« vozilo, koja su pretvorila vrtićku dvoranu u mali prometni poligon.

A certifikat

Vrtić je izgrađen prije 40 godina, a dograđen prije 18 godina i jasno je da objekt pomalo gazi vrijeme i da ne udovoljava zahtjevima energetske učinkovitosti. U planu je rekonstrukcija fasade koja će dobiti toplinsku izolaciju kosog i ravnog krova, izolaciju poda, zamjenu vanjske stolarije. Potreban je i novi sustav za toplu vodu sa solarnim toplinskim kolektorima koji će se postaviti na krov objekta. Zamijenit će se rasvjeta i ugraditi fotonaponski paneli za proizvodnju električne energije.

Procjenjuje se da će investicija donijeti uštedu energije od 73 posto. U istom postotku smanjit će se i emisija ugljičnog dioksida. Po završetku radova zgrada koja je danas svrstana u energetski razred C dobit će A energetski certifikat. Djeci toplije, a Gradu ostaje vreća kuna koje se bacalo u nebo zbog energetske dotrajalosti zgrade.

Rok 31. ožujka 2019.

Rok za završetka radova je 31. ožujak 2019. godine. Komotan rok koji će olakšati posao izvođačima, ali i tetama u vrtiću.

– Dogovarat ćemo s vrtićem kako izvoditi radove, a da ne ometamo djecu, rekao je Starčević, a gradonačelnik Rukavina je rekao da se može izaći u susret i odobriti radove i tijekom ljeta ako ne izazivaju buku.

– Svakako nas raduje ulaganje u dječji vrtić, a vjerujem da je njegova energetska obnova ujedno najava energetskih obnova i na drugim gradskim objektima, poručio je Rukavina.

Vrtić »Radost« pohađa 270 djece. Uz centralni objekt na Šetalištu Vladimira Nazora, iznad lučice Podvorska, vrtić ima svoje odjele u Dramlju, Jadranovu i Selcu, gdje dijele prostor s područnim školama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka