Sav u zelenom

Novi se može pohvaliti travnjacima površine šest nogometnih igrališta

Anto Ravlić

Foto A. Ravlić

Foto A. Ravlić

Novi Vinodolski se može pohvaliti travnjacima ukupne površine šest nogometnih igrališta da se polože jedan uz drugog. Grad je u zelenom, što nije ni čudo kad samo drvoredi nude 569 stabala, a živica se proteže uz magistralu u  duljini gotovo jednog kilometra 



NOVI VINODOLSKI Turisti često znaju pohvaliti čistoću i zelene površine Novog Vinodolskog. Komplimenti stižu uglavnom ljeti, a autori komplimenata vjerojatno niti ne razmišljaju da pripreme za sljedeću sezonu kreću još dok se nisu slegli njihovi dojmovi s godišnjeg odmora i da se temelji lijepog izgleda rada udaraju na jesen, zimu i kasno proljeće, kada zelene površine malo koga zanimaju. Priprema sezone počinje u jesen, a tijekom zime i proljeća puno je posla.  Prorjeđivanje grmova, uklanjanje bolesnih, polomljenih i nepravilno izraslih grana koje smetaju javnoj rasvjeti i zračnim vodovima. Prilagođavaju se krošnje drvorednih stabala na prometnicama. Ukoliko se to ne obavi dok su stabla mlada, ostaju velike rane na stablima koje teže zacjeljuju. Zima i početak proljeća koriste se za preventivnu zaštitu biljaka. Proljeće je vrijeme za prihranu biljaka.  


Da posla nije malo, otkriva i statistika. U drvoredima Mažuranićeva grada je 569 stabala, najviše je koprivića i crnike. Intenzivni travnjaci na području Novog Vinodolskog obuhvaćaju dvije tisuće kvadrata, ekstenzivni travnjaci gotovo 14 tisuća kvadrata, a travnjaci uz prometnice i nogostupe više od 12 tisuća kvadrata. Intenzivni travnjaci, narodski rečeno, su lijepi zeleni tepisi koji se često kose i zalijevaju. Nalaze se u uz hvaljeni kružni tok,  na autobusnom kolodvoru i ispod groblja. Travnjak ispod groblja uništava se tijekom ljeta, jer je kombinacija divnog »tepiha« i hlada neodoljiva turistima. Komunalni redari upozoravaju, no bez većeg uspjeha. Ekstenzivni travnjaci zahtijevaju manje brige i košnje. Jedan takav se nalazi na ulazu na Bribirsku obalu.


Cvjetne gredice


Kad se podvuče crta, Novi se može pohvaliti s 30 tisuća kvadrata. Za jasniji dojam, radi se o površini jednakoj šest nogometnih igrališta. Novi ukrašava i 840 metara živice uz Jadransku magistralu, a treba im dodati i živice u zasebnim zelenim površinama. U planu je sadnja živice u Ulici kralja Tomislava u dužini od 340 metara. Sadit će se fakultativno zimzelena vrsta kaline, biljka malo većih i sjajnih listova od obične kaline. Dobro podnosi polusjenu koju će joj stvarati stari koprivići. Zalijevanje će se riješiti sistemom kap na kap. Vrijednost ulaganja u živicu je 136 tisuća kuna. 




Sredinom svibnja u cvjetne gredice sadi se više od sedam tisuća komada cvijeća. Isto se ponavlja ujesen. 


– Vrste koje su ove godine najviše zastupljene u gredicama za ljeto su begonia, calibrachoa, coleus, impatiens, petunia, salvia, verbena. I još niz ostalih koje služe za obogaćivanje cvjetne plohe volumenom i raznolikošću lisnih i cvjetnih formi. Sadnja tog bilja dogovorena je početkom zime, kako bi na gredice došle u formi koja je najbolje za sadnju. Za svaku smjenu sezonskog cvijeća radi se nekoliko opcija sadnje kako bi izvukli neku novu formu i novi događaj. Odabire se najkreativnija i drugačija forma, što nije lak i jednostavan posao. Sezonsko cvijeće ima najveći direktni utjecaj na prolaznike i korisnike prostora, zbog toga najprije izradi nacrta a kasnije održavanju posvećujemo jako puno vremena, objašnjava Tamara Maretić, rukovoditeljica Poslovne jedinice  Parkovi i javne površine Komunalno trgovačkog društva Ivanj, čija je desna ruka voditeljica Parka Ivana Mažuranića Nives Stošić.U proljeće se obnavljaju klupe i ostala urbana oprema, kao i javni sanitarni čvorovi. Radovi u predsezoni obuhvaćaju i vraćanje u funkciju fontane na Trgu Vinodolskog zakona koje se preko zime isprazni i ukloni pumpa. 

Korištenje kamena


–  Vrlo često u zadnje vrijeme koristimo protukorovnu zaštitu u kombinaciji s raznim vrstama kamena, oblutaka ili drobljenca. Dva su razloga: estetski i funkcionalni. Kamen je dio prirodnog okoliša ovog podneblja i čini lijep kontrast zelenoj boji biljaka. Igrom raznih veličina kamena dobiva se na dramatičnosti prostora. Funkcionalni razlog je taj da se jako smanjuje površina koja se mora okopavati, bolje se zadržava vlaga u tlu time što se sprječava direktan utjecaj sunčevih zraka na tlo, smanjuje se temperatura tla. Prošle godine uredili smo prilaz Parku Ivana Mažuranića na taj način, objašnjava Maretić. 


Način uređivanja javnih površina svidio se vlasnicima privatnih okućnica te sve više vlasnika kuća traže od Ivanja da im osmisli i uredi njihove vrtove, dvorišta oko višestambenih jedinica, apartmana… Lani se gostima i stanovnicima Smokvice jako svidjelo uređenje malog drvoreda alepskih borova ispod kojih su valovito smještene kamene klupe. 


Direktor KTD Ivanj Alan Bruketa ističe da je kvaliteta Ivanja prepoznata i izvan Novog Vinodolskog.


– Sve više uređujemo okućnice privatnih kuća i poslovnih objekata i za odrađene poslove dobivamo pohvale. Angažiraju nas i za projektiranje i za izvođenje radova.  Ljudi sve više ulažu u okućnice pa nije rijetkost da dobijemo posao uređenja okućnice vrijedan više od 100 tisuća kuna.  Radimo u Novom, Crikvenici, Kostreni, Rijeci, prepoznati smo u regiji. Uređivali smo, na primjer,  Porsche na Škurinjama te travnjak na stadionu Pomorca – ističe Bruketa.