Sadržajnije ljeto

Nove turističke atrakcije: Vlakićem po Novom i brodićem do Klenovice

Anto Ravlić

Foto A. Ravlić

Foto A. Ravlić

Vlakić je već utabao pet postaja i vozi u krug od Korza hrvatskih branitelja do gradske plaže, a za koji dan redovno će zaploviti brodić Klenovica – Povile – Novi



NOVI VINODOLSKI Od ove godine Novi Vinodolski bogatiji je za dvije turističke atrakcije. Počeo je voziti turistički vlakić, a za koji dan uspostavit će se redovna brodska linija Klenovica – Povile – Novi.


Vlakić s dva vagona već vozi u Novi i komotno bi ga se moglo usporediti s vlakićem sreće, koji je prije četvrt stoljeća zaživio u pjesmi Jure Stublića. Najviše ga vole djeca, što je i očekivano.


Po dvogodišnjem unuku vlasnika Gorana Komadine, vlak je i dobio ime Grgo. Vlakić, dvojica vozača i kondukteri najviše vole poluoblačno vrijeme, kada se interes turista s klasičnog izležavanja na plaži i kupanja u moru seli u drugačije vode. Kako najbolji obići Novi Vinodolski nego vlakićem. Početna postaja je na Korzu hrvatskih branitelja odakle se vlakić penje glavnom žilom kucavicom i vozi ka kružnom toku. Sljedeća postaja je u luci. Potom kod gljive na Gradskoj plaži Lišanj. Još jedna postaja je kod doma Crvenog križa, a u povratku vlakić stoji ispred ulaza u hotel Lišanj.


Obiteljski posao




– Najatraktivniji je potez u more, posebno kod glavne plaže, kada se vade fotoaparati i slika otočić sv. Marin, kažu Komadina i njegov budući zet Andrej koji je vozač u pričuvi.


Vlakić je obiteljski posao. Dvije su ekipe koje provlače vlakić kroz Novi. U jednoj je vozač vlasnik Komadina, a kondukterka njegova kći Natali. Drugi par su sin Marko i snaha Bojana. Ideja o vlaku stara je 20 godina.


– Bili smo u Poreču, vidim kako vlakić vodi turiste i kažem ženi da bi bilo izvrsno povezati Crikvenicu i Selce, a žena meni: ti bi da nam se ljudi smiju. Trebalo nam je 20 godina, ali ipak se ideja realizirala, sjeća se sa simpatijama Komadina koji zahvaljuje kolegi iz Crikvenice na savjetima.


U perspektivi se razmišlja o produženju rute koja je danas duga 4,5 kilometra i traje četrdesetak minuta. Cijena za djecu je 10 kuna, za odrasle 20 kuna. Jednog dana možda će vlakić i po Obali Petra Krešimira IV, a već ovog ljeta možda se realizira zanimljiva ideja. Brodari, vlakovođe i ugostitelji bi ponudili paket turistima. Brodari bi poveli turiste na izlet i iskrcali ih u Novom gdje ih čeka vlak i vozi, primjerice, do Pavlomira gdje bi ih čekala degustacija vina. Vlakić vraća turiste na brod i ponovno na pučinu.


Brod ispred kampa


Vlakovođe i kondukteri su zadovoljni odazivom. Zasad su najvjerniji putnici Hrvati i Slovaci, no kako se bliži špica sezone, mijenjat će se i struktura gostiju. Za nekoliko dana postavit će se i ploče na postajama vlaka. Vlak prolazi Jadranskom magistralom u dužini od 168 metara. Problema nema jer je ionako vožnja od kružnog toka do luke usporena zbog kolona. Po ljeti će kolone biti i duže tako da vlakić sigurno neće kočiti promet. Prvih dana vozači se nisu obazirali na žute oznake koje upozoravaju na trasu vlaka i parkirali na »tračnicama«. Već za nekoliko dana, vozači su shvatili da vlak zaista vozi Novim. Zasad se vozi od 9-12 sati, a poslijepodnevne ture voze od 17 do 22 sata.


Za koji dan zaplovit će brodić s petnaestak mjesta linijom Klenovica – Povile – Novi. Brodić kreće ispred kampa u Klenovici, zaustavlja se u Povilama pet minuta kako bi ukrcao i iskrcao putnike, a predviđeno je da u Novom ostane na vezu sat vremena do povratka kako bi putnici mogli obići Novi. Tko želi ostati duže, vratit će se u Povile ili Klenovicu sljedećom linijom. Marin Tomljanović iz Sibinja najavljuje da će njegov brodić imati svoj vezni red i redovne svakodnevne polaske. Postoji ideja da se brodskom linijom povežu Jadranovo, Kačjak, Dramalj, Crikvenica i Selce.