Zbor građana

Nova cijena odvoza otpada posvađala Općinu i mještane Drivenika i okolice

Nataša Car



DRIVENIK Na zboru građana, koji je organizirao Mjesni odbor Drivenik zbog pritužbi i peticije građana na novu cijenu odvoza otpada, naglašeni su propusti od strane Vinodolske općine da adekvatno i pravovremeno obavijesti građane o novom sustavu gospodarenja otpadom, ali i mišljenje da plaćaju uslugu koju još ne dobivaju.


Zbog toga su Driveničani, ali i stanovnici iz drugih mjesta s područja općine, okupivši se u Domu kulture u Driveniku tražili odgovore od predstavnika Vinodolske općine i KTD-a Ivanj, a direktor komunalnog društva Alen Bruketa u podužem je uvodu mještanima obrazložio novi sustav gospodarenja otpadom.


Naime, Bruketa je objasnio da je Vinodolska općina donijela odluku o preuzimanju sustava s jedinstvenom cijenom na cijelom području i da se Ivanj imenuje davateljem javne usluge. Na temelju podataka dobivenih za područje općine došlo se do cijene od 0,93 kune po litri, no u cjeniku je, uz razumijevanje Grada Novog Vinodolskog, ostala jedinstvena cijena od 0,75 kuna po litri. Dodao je da je velik broj građana do ove godine plaćao odvoz otpada samo 10 kuna mjesečno, a ostatak od 1,6 milijuna kuna je pokrila Općina, iako to nije dopušteno.


Objašnjenje došlo – prekasno




Sada je u cijeni obvezne minimalne javne usluge koju plaćaju stanovnici, uključen trošak prikupljanja miješanog komunalnog otpada, nabave i održavanja opreme, rada pretovarne stanice i održavanje odlagališta, prikupljanje korisnog otpada, nabava i dodjela kompostera te odvoz glomaznog otpada. Stanovnici Vinodola zasad plaćaju samo to, a po završetku implementacije sustava na to će biti dodan trošak količine predanog komunalnog otpada. Za odlaganje otpada svako kućanstvo dobit će spremnik veličine između 60 i 240 litara, a veličina spremnika ovisi o površini domaćinstva, broju ukućana i bavljenju turističkom djelatnošću. Bruketa je naglasio da više od 75 posto stanovništva dobiva kantu od 60 ili 80 litara i plaća između 50 i 70 kuna mjesečno.


No, sva ova obrazloženja došla su prekasno, tvrde mještani. Smatraju da je Vinodolska općina trebala poslati obavijest prije uvođenja sustava, no informacija je stigla samo od KTD-a Ivanj s prvim računom. Naglasili su da se prvo trebalo konzultirati s mještanima, a tek onda donijeti odluku. Izostanak komunikacije između Općine i stanovnika jako ih je zasmetao. Smeta ih i to što imaju osjećaj da plaćaju za grešku Općine koja se nije na vrijeme uskladila sa zakonom i ranije počela dizati cijene. Veliko i naglo povećanje mnogima je došlo kao šok.


Osim toga, većini mještana nisu jasni ni kriteriji po kojima se dolazi do izračuna cijene, a smatraju da su podaci koje je Ivanj dobio od Općine krivi jer neki tvrde da im je izračunata mnogo veća kvadratura, a nekima se računa da se bave iznajmljivanjem, iako nemaju ni jedan turistički ležaj. Bruketa je rekao da je moguće da je došlo do grešaka te da će se one ispraviti. Pozvao je sve koji imaju sumnje da se obrate KTD-u Ivanj.


Ono što još muči građane jest činjenica da se počela naplaćivati usluga koja se još ni ne nudi. Mnogi nisu dobili kante ni vreće za odvojeno prikupljanje otpada, a plaćaju to kroz obveznu minimalnu javnu uslugu. Bruketa je zamolio sve za razumijevanje tijekom ovog prijelaznog razdoblja i naglasio da uslugu odvoza glomaznog otpada već mogu koristiti. Vreće za odvojeno prikupljanje reciklabilnog otpada su naručene i u svakom mjestu bit će podijeljene jednom mjesečno. Dok one ne dođu, mogu se nabaviti u Novom Vinodolskom.


Kompost u – vrt


Neki se ne slažu da bi se trebalo naplaćivati prikupljanje reciklabilnog otpada i nabavu kompostera jer mnogi već dugo u svojim vrtovima zakopavaju biootpad, a ne žele ni odvajati korisni otpad za Ivanj koji kasnije zarađuje na tome. No, Bruketa je naglasio da je stanje na tržištu poprilično loše jer se samo metali uspiju prodati i nešto malo dobije se za stari papir, a za sve ostalo komunalna društva, nažalost, moraju plaćati da bi im netko preuzeo.


Iako je na pitanja građana uglavnom odgovarao direktor Ivanja, većina smatra da je glavni krivac u cijeloj priči Općina koja je zadužena za informiranje stanovnika, provjeru stanja na terenu i prikupljanje ispravnih podataka, dok je Ivanj samo davatelj usluge. Načelnik Marijan Karlić je obećao da će Općina poraditi na komunikaciji s mještanima oko ove teme.